BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 25

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 25 (15 – 21 juni 2013) onder meer aandacht voor Anna Netrebko en Dmitri Hvorostovsky op het Rode Plein en Die Meistersinger in Amsterdam.

TV

Prins Igor live
Mezzo zendt, en dat is vrij zeldzaam, rechtstreeks uit vanuit het Bolshoi-theater in Moskou. Daar wordt op zondagmiddag de laatste voorstelling gegeven van een serie van acht van de opera Prins Igor van Alexander Borodin. Onder leiding van dirigent Vassily Sinaisky en in een regie door Yuri Lyubimov zingt Elchin Azizov de titelrol van Igor Svyatoslavich. Andere solisten zijn Elena Popovskaya, Roman Shulakov en Vladimir Matorin.
Mezzo: zondag 16 juni om 12.00 u.

De Arena di Verona (foto: Gianfranco Fainello).
De Arena di Verona (foto: Gianfranco Fainello).

Aida uit Verona
De seizoensopening in de Arena van Verona is Aida, dat voor deze honderdste aflevering van het zomerfestival wordt geregisseerd door La Fura dels Baus. Solisten zijn onder anderen Roberto Tagliavini, Hui He en Ambrogio Maestri. Dirigent is Omer Meir Wellber. ZDF zendt een programma uit met beelden van de openingsavond, gepresenteerd door Nina Eichinger en Rolando Villazón, wiens spreekstem onomstreden is.
ZDF: zondag 16 juni om 22.00 u.

Legendes in Butterfly
Een aantal legendes uit de opera stond in 1974 samen op het podium: Mirella Freni (Cio-Cio-San), Plácido Domingo (Pinkerton) en Christa Ludwig (Suzuki) zongen de hoofdrollen in een uitvoering van Madama Butterfly van Giacomo Puccini. De Wiener Philharmoniker en het Wiener Staatsopernchor werden gedirigeerd door Herbert von Karajan in een regie van Jean-Pierre Ponnelle.
Mezzo: dinsdag 18 juni om 13.30 u.

Netrebko Hvorostovsky Red SquareAnna en Dimtri op het Rode Plein
In het openbaar zingen in Moskou, dat kan je zomaar twee jaar strafkamp opleveren als de overheid je tekst niet bevalt. Maar dat zal Anna Netrebko en Dmitri Hvorostovsky niet overkomen. Hun optreden op het Rode Plein wordt met twee uur vertraging uitgezonden door Arte. Het duo zingt onder meer aria’s en duetten uit Il Trovatore, Don Carlo, Rigoletto. Het orkest en koor staan onder leiding van Constantine Orbelian. Wie geen Arte in het kabelpakket heeft, moet tot 23 juni wachten, dan zendt ZDF het concert uit.
Arte: woensdag 19 juni om 21.55 u.

Meistersinger op Cultura24
Wagners opera Die Meistersinger von Nürnberg in een spectaculaire regie van David Alden wordt in het Amsterdamse Oosterpark vertoond bij Opera in het Park, maar kan ook thuis bekeken worden op Cultura24. Dat digitale kanaal zendt de opera uit. Wie de zender niet in het kabelpakket heeft, kan via de website van Cultura24 kijken.
Cultura24: donderdag 20 juni om 17.30 u.

L’incoronazione di Poppea in Noorwegen
Voor de uitvoering van deze Monteverdi-opera nodigde de Noorse Nationale Opera enkele bekende namen uit, waaronder Tim Mead (Ottone) en Patricia Bardon (Ottavia). Andere solisten bij het Orchestra of the Norwegian National Opera onder leiding van Alessandro de Marchi waren onder anderen Brigitte Christensen (Poppea), Jacek Laszczkowski (Nero) en Marita Sølberg (Virtú/Drusilla).
BravaNL: vrijdag 21 juni om 20.50 u.

Radio

Elina Garanca (foto: Gabo / Deutsche Grammophon).
Elina Garanca (foto: Gabo / Deutsche Grammophon).

Carmen in Wenen
De opname werd een paar weken geleden gemaakt in de Wiener Staatsoper, Carmen van Bizet stond op het programma met Elina Garanca in de titelrol. Roberto Alagna is haar tegenspeler als Don José. De cast en synopsis vindt u op de website van NTR Opera Live.
Radio 4: zaterdag 15 juni om 19.00 u.

La Donna op de BBC
De radio-opera bij de BBC is deze week La Donna del Lago van Rossini, vorige maand opgenomen in het Royal Opera House. In de hoofdrollen hoort u Joyce DiDonato en Juan Diego Flórez.
BBC Radio 3: zaterdag 15 juni om 19.00 u.

Zuidam in het Avondconcert
Het Holland Festival brengt in het Muziekgebouw aan ’t IJ een avond met muziek van Rob Zuidam. Zijn werken Troparion en Suster Bertken worden uitgevoerd door Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw, met Liza Ferschtman (viool) en zang van Helena Rasker, Katrien Baerts en Hubert Claessens.
Radio 4: dinsdag 18 juni om 20.00 u.

Scène uit Die Meistersinger von Nürnberg (foto: Monika Rittershaus).
Scène uit Die Meistersinger von Nürnberg (foto: Monika Rittershaus).

Meistersinger
Ook Radio 4 is erbij, op donderdag 20 juni als Die Meistersinger von Nürnberg wordt opgevoerd in Het Muziektheater in Amsterdam. Het Nederlands Philharmonisch Orkest wordt gedirigeerd door Marc Albrecht, in de hoofdrollen hoort u onder anderen Alistair Miles, James Johnson en Thomas Oliemans.
Radio 4: donderdag 20 juni om 17.00 u.

Weektip

Cardiff Singer of the World
Het is wellicht een gat in de markt: een competitie tussen alle bekende zang- en operaconcoursen om te bepalen wie het meest invloedrijk is. Het Belvedere maakt vast een kans, maar ook het IVC in Den Bosch en natuurlijk Cardiff Singer of the World. Over de dertigjarige historie van die competitie zendt de BBC een documentaire uit. Daarin is onder meer aandacht voor de eerste winnares, de Finse sopraan Karita Mattila, en de editie van 1989, met de legendarische ‘battle of the baritones’ tussen Bryn Terfel and Dmitri Hvorostovsky. De documentaire is de opmaat van een week ‘Cardiff’, die eindigt met de finale op zondag 23 juni. BBC 4 zendt iedere avond de voorronde uit.
BBC 4: maandag 17 juni om 20.30 u.

Vorig artikel

Place de l'Opera opent cd- en dvd-shop

Volgend artikel

ROH geeft Benjamin nieuwe opdracht

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

5Reacties

 1. Marcel Heikoop
  14 juni 2013 at 21:24

  Op 21 juni om 20.15 uur zend Arte de opera Cosi fan tutte uit.
  Opname gemaakt in Teatro Real te Madrid.

  Marcel

 2. Jets
  15 juni 2013 at 12:08

  En, vandaag (zaterdag 15-6) is Lenneke Ruiten bij Podium op Zaterdag, Radio4, 18.00 uur.

 3. kersten
  17 juni 2013 at 21:27

  Cardiff: voor mij steeds weer de spannendste tv-week
  (met als goede tweede de Kon. Elisabethzangwedstrijd).
  Onvergetelijk, in 1989, toen Hvorostovsky al zo snel
  in het Concertgebouw viel te bewonderen.
  En ik ben niet de enige die van mening is dat in 2009
  de counter-tenor Yuriy Mynenko de winnaar had moeten zijn!

 4. AntOnio
  17 juni 2013 at 22:10

  Voor mij ook, Kersten!
  Gelukig ontvang ik BBC 4, dus ik,ga het zeker volgen!
  En de dag van de twee baritons, die vergeet ik ook niet: beiden waren toen 26, denk ik en geen van beide
  sprak Engels, al denk ik dat Terfel,het tenminste verstond.
  Er komen goede tijden voor de opera liefhebbers!

 5. jan leenders
  20 juni 2013 at 11:36

  Als oude Moskou-ganger (1976) op het Rode Plein, als diplomaat na zoveel jaren, de Russische jeugd zien zingen met Dimitri en Anna,
  dankzij Arte TV, nu dan zie ik de spontane energie ervan afspringen en heb ik genoten. Nu begrijp ik nog steeds de Nederlandse culturele aard niet, die blijkbaar alleen rondom Amsterdam en het Concertgebouw ingesofisticeerde vorm zijn hoogtepunt moet vinden.
  Maar dat het Rode Plein voor deze opera zangers van hoge klasse werd vrijgemaakt, zeg iets over de kwaliteit van de Russische muziek opleidingen, hun oeuvre en het inzicht dat cultuur bij het VOLK behoord en niet bij de Overheid!
  Dankzij Arte TV een geweldige TV-avond beleefd, kan je niet zeggen
  van die zgn. Klassieke zender op de radio in Nederland.