Home » Binnenkort, Nieuws

Radio Kamer Filharmonie neemt afscheid

Amsterdam8 juli 2013 2 reacties

De Radio Kamer Filharmonie neemt op zondag 14 juli afscheid met een concert in het Concertgebouw in Amsterdam. Het orkest kan door bezuinigingen bij de Publieke Omroep niet blijven bestaan. Diverse vocale solisten werken mee aan het slotconcert.

De Radio Kamer Filharmonie (foto: Ivar Pel).

De Radio Kamer Filharmonie (foto: Ivar Pel).

De Radio Kamer Filharmonie werd in 2005 opgericht en liet voor het eerst van zich horen met Mendelssohns vijfde symfonie. Datzelfde stuk staat op het affiche van het afscheidsconcert van het orkest, zo’n acht jaar later.

De vijfde symfonie van Felix Mendelssohn kreeg pas ruim na zijn dood ‘de aandacht die zij verdient’, aldus het Concertgebouw, dat het werk als afwisselend ‘lichtvoetig en bedachtzaam’ omschrijft.

Het vierde deel van de symfonie is gebaseerd op een psalm van Luther. Op diezelfde psalm baseerde Bach zijn cantate ‘Eine feste Burg ist unser Gott’. Die cantate wordt eveneens uitgevoerd tijdens het afscheidsconcert.

Het orkest staat onder leiding van Frans Brüggen. Sopraan Lenneke Ruiten, mezzosopraan Olivia Vermeulen, tenor Robert Getchell en bariton André Morsch vertolken de solo’s in Bachs cantate.

Het concert vindt plaats van 14.15 tot 15.45 uur in de Grote Zaal. Zie voor meer informatie en het bestellen van kaarten de website van het Concertgebouw.

door

2 reacties »

  • Jheronymus zei:

    Oproep aan alle muziekliefhebbers:
    er zijn nog teveel lege stoelen in de zaal a.s. zondag. Komt allen! Laten we de musici van het RKF en zijn voorganger het Radio Kamer Orkest die zoveel memorabele operavoorstellingen in het Muziektheater en vooral in de zaterdagmatinee hebben begeleid een mooi afscheid geven. Zegt het voort! De RKF verdient zondag een uitverkocht Concertgebouw.

  • Pieter K. de Haan zei:

    “Ein(e) feste Burg ist unser Gott” is géén “psalm van Luther”, wél het bekendste lied op tekst en muziek van Luther oftewel hét Lutherlied. Psalmen zijn alleen de 150 liederen op teksten uit het Bijbelboek der Psalmen.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.