Binnenkort

Opera in de media: week 30

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 30 (20 – 26 juli 2013) onder meer aandacht voor Das Rheingold live uit Bayreuth en veel Händel uit Londen, Wenen en Göttingen.

Tv

Anja Harteros (foto: Marco Borggreve).
Anja Harteros (foto: Marco Borggreve).

Alcina in Wenen
Anja Harteros (Alcina) en Veronica Cangemi (Morgana) zongen de hoofdrollen in de uitvoering van Alcina van Händel zoals die in 2010 in Wenen werd opgenomen. Het orkest Les Musiciens du Louvre stond onder leiding van Marc Minkowski, Adrian Noble deed de regie.
Mezzo: zaterdag 20 juli om 20.30 u.

Mahler op tv
Het Radio Filharmonisch Orkest speelt in Podium TV onder leiding van Markus Stenz de vierde symfonie van Mahler. Bij de uitvoering in december 2012 in het Amsterdamse Concertgebouw was sopraan Chen Reiss de vocale soliste in ‘Das himmlische Leben’.
Nederland 2: zondag 21 juli om 13.00 u.

Les Enfants Terribles in Bordeaux
Vorig jaar was het één van de hoogtepunten van Operadagen Rotterdam, deze Les Enfants Terribles van Philip Glass. De nog jonge Chloé Briot maakte indruk in haar rol van Elisabeth naast Guillaume Andrieux, die haar broer Paul zong. Emmanuel Olivier dirigeerde deze productie van de Opera Bordeaux, die ook in die stad werd opgenomen. Stéphane Vérité regisseerde het werk van Glass uit 1996.
Mezzo: dinsdag 23 juli om 20.30 u.

Bryn Terfel.
Bryn Terfel.

Grote namen in Verbier
Op het Verbier Festival verdeelt dirigent Valery Gergiev zijn aandacht en die van het festivalorkest eerlijk over de twee jubilarissen Wagner en Verdi. Die laatste won de toss: hij krijgt de eerste helft met fragmenten uit de opera Otello. Solisten zijn Aleksandrs Antonenko als Otello, een rol die hij een klein jaar geleden ook in Nederland zong, met Anna Netrebko als Desdemona, die was daar toen niet bij. Na de pauze zingen Bryn Terfel (Wotan), Eva-Maria Westbroek (Sieglinde) en Iréne Theorin (Brünhilde) de derde akte uit Die Walküre van Wagner. De uitvoering is via de website van Medici.tv live te volgen.
Medici.tv: donderdag 25 juli om 19.00 u.

Rameau in Glyndebourne
Ook van een ander festival is vanavond een livestream te volgen: in Glyndebourne begint om 18.00 uur Nederlandse tijd de uitvoering van Hippolyte et Aricie van Rameau. Het team achter deze productie maakte daar eerder Purcells The Fairy Queen: dirigent William Christie, regisseur Jonathan Kent en ontwerper Paul Brown. Niet onbelangrijk is de dans in deze opera en daarvoor werd choreograaf Ashley Page gevraagd. De rol van Phèdre wordt gezongen door Sarah Connolly.
Glynebourne-website: donderdag 25 juli om 18.00 u.

Het leven van Pavarotti
Adua, de eerste echtgenote van Luciano Pavarotti, wilde naar verluidt alleen meewerken aan een documentaire over haar ex als de volgende mevrouw Pavarotti, Nicolette Mantovani, niet aan het woord zou komen. De VRT belooft een documentaire waarin alle aspecten van het leven van Pavarotti, die in 2007 overleed, belicht worden.
TV Een: donderdag 25 juli om 22.35 u.

Radio

Onbekende Händel 
Siroe, Re di Persia is één van de onbekendere Händel-opera’s. Hij werd voor de Händel-Festspielen in Göttingen in mei jongstleden uit de kast gehaald door Laurence Cummings, die het Festspiel Orchester Göttingen leidde, met als solisten Yosemeh Adjei, Anna Dennis en Aleksandra Zamojska.
NDR Kultur radio: zaterdag 20 juli om 20.00 u.

Gloriana van Britten
Afgelopen juni voerde het Royal Opera House Covent Garden de opera Gloriana van Benjamin Britten op. Met name Susan Bullock had een ‘hell of a job’ in de rol van Queen Elizabeth I van Engeland. Andere grote rollen waren voor Patricia Bardon en Toby Spence als Frances en Robert Devereux. De rest van de cast vindt u op de website van Radio 4, die de productie uitzendt.
Radio 4: zaterdag 20 juli om 19.00 u.

Sophie Bevan.
Sophie Bevan.

Händel met Bevan
Sophie Bevan werd bij de uitreiking van de Opera Awards, afgelopen april in Londen, geëerd met de titel ‘Young singer of the year’. De sopraan is, ook vanuit Londen, te horen in het Zomeravondconcert van een Proms-concert met muziek van Händel en Corelli. Het werd enkele dagen eerder gegeven in het Royal College of Music. Het orkest was de Academy of Ancient Music onder leiding van Richard Egarr.
Radio 4: maandag 22 juli om 20.00 u.

Ring van Wagner
De BBC-radio zendt de delen van de Ring des Nibelungen van de Proms deze zomer rechtstreeks uit. De serie begint vanavond met Das Rheingold, dat deel begint om 20.00 uur. De komende week zijn ook de andere drie Ring-delen te horen, de aanvangstijden daarvan wisselen. De informatie is te vinden op de website van de BBC Proms.
BBC Radio 3: maandag 22 juli om 20.00 u.

Bayreuth op de radio
Radioluisteraars hebben de keuze uit Wagner of Wagner. De BBC-radio is toe aan Siegfried, het derde Ring-deel, terwijl de Duitse NDR Kultur de ‘Vorabend’ van de Ring des Nibelungen uitzendt, maar dan wel live uit Bayreuth. De tweede avond van de Bayreuther Festspiele heeft Das Rheingold op het programma, met Kirill Petrenko voor het orkest, Frank Castorf als regisseur en Wolfgang Koch als Wotan. Claudia Mahnke zingt de rol van Fricka.
NDR Kultur: vrijdag 26 juli om 18.00 u.

Lenneke Ruiten (foto: Marco Borggreve).
Lenneke Ruiten (foto: Marco Borggreve).

Lenneke zingt Bach
Het Zomeravondconcert komt vanavond uit Delft, waar dezer dagen het Delft Chamber Music Festival wordt gehouden. Artistiek leider Liza Ferschtman speelt zelf in Bach en Mozart, waarbij Lenneke Ruiten een aandeel heeft in de Bachcantate ‘Jauchzet Gott in allen Landen!’, die Bach schreef voor sopraan, maar zonder koor.
Radio 4: vrijdag 26 juli om 20.00 u.

Weektip

Britse muziekhistorie
Music and Monarchy is de titel van een vierdelige serie over de relatie tussen monarchie en muziek in Engeland. In het eerste deel laat maker dr. David Starkey zien welke koningen zelf ook componeerden, Henry V en Henry VIII, en in welke gouden eeuw van de muziek zij regeerden. Er is ook muziek van Thomas Tallis, William Byrd, John Dunstable en John Dowland.
BBC 2: vanaf zaterdag 20 juli om 21.10 u.

Vorig artikel

YouTube-portret: Opera in talentenshows

Volgend artikel

Wagner rockt en rapt in de rijnaak

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.