BinnenkortNieuws

Matinee viert Verdi-jaar met Il Trovatore

Met Il Trovatore trapt de NTR ZaterdagMatinee op zaterdag 14 september zijn operaserie af en viert het de tweehonderdste geboortedag van Giuseppe Verdi. De concertante uitvoering in het Concertgebouw wordt geleid door Giancarlo Andretta.

Sopraan Maria Agresta zingt de rol van Leonora (foto: Rolando Paolo Guerzoni).
Sopraan Maria Agresta zingt de rol van Leonora (foto: Rolando Paolo Guerzoni).

Zo ongeloofwaardig als de plot is, zo geloofwaardig zijn de emoties in Il Trovatore. Haat, wraak, verraad, wanhoop, liefde, opoffering: alles komt voorbij in dit werk uit de ‘middenperiode’ van Giuseppe Verdi. Toch is de opera minder bekend en minder opgevoerd dan Rigoletto en La traviata, de andere twee grote opera’s die hij in die periode schreef.

De NTR ZaterdagMatinee (recentelijk overgegaan in de nieuwe organisatie Stichting Omroep Muziek) zet het werk op het podium van het Concertgebouw. Maestro Giancarlo Andretta, die zich vrijwel volledig heeft toegelegd op het Italiaanse repertoire, staat voor het Radio Filharmonisch, het Groot Omroepkoor en een cast met internationale namen.

Tenor Piero Pretti zingt de titelrol, die van Manrico. Sopraan Maria Agresta is Leonora en bariton Nicola Alaimo is de Conte di Luna. Alaimo was eerder dit jaar te zien in de titelrol van Guillaume Tell bij De Nederlandse Opera.

Mezzosopraan Renata Lamanda zingt Azucena en bas Mirco Palazzi (een frequente gast bij de Matinee) is Ferrando. Verder vertolkt Annalisa Stroppa de rol van Ines en zingt de Nederlandse tenor Erik Slik de partij van Ruiz.

Il Trovatore wordt op 14 september opgevoerd van 13.30 tot 16.30 uur en is ook live te horen op Radio 4.

Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Fliegende Holländer besluit Gergiev Festival

Volgend artikel

Opera in de media: week 37

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.