Binnenkort

Opera in de media: week 37

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 37 (7 – 13 september 2013) onder meer aandacht voor de 75e verjaardag van Reinbert de Leeuw en voor Violeta Urmana die de Wesendonck-Lieder in Brussel zingt.

Video

Reinbert de Leeuw.
Reinbert de Leeuw.

Jarig
Reinbert de Leeuw is jarig. Hij wordt op zondag 8 september 75 en daarom geeft Cultura24 aan de vooravond van zijn verjaardag in enkele programma’s een beeld van de pianist, componist en dirigent. Onder meer is er een documentaire over het tot stand komen van de massaproductie Gurrelieder van Arold Schönberg, met 365 musici, enkele jaren geleden.
Cultura24: zaterdag 7 september vanaf 20.30 u.

Einde van de Proms
Na twee maanden BBC Proms is er op zaterdagavond de afsluiting met de traditionele Last Night. Violist Nigel Kennedy werkt mee en verder is het ‘ladies night’ met twee vrouwen voor het orkest: dirigent Marin Alsop en zangeres Joyce DiDonato. Die heeft aangekondigd dat ze naast klassiek repertoire en de verplichte nummers over de zee en Groot-Brittannië absoluut ook de standard ‘Somewhere over the rainbow’ wil zingen vanwege de emotionele waarde die dat stuk uit The Wizard of Oz heeft.

Niet alleen in de Royal Albert Hall, maar ook buiten in het Londense Hyde Park wordt het slot van de Proms gevierd. Joseph Calleja, die onlangs in Amsterdam bij het Prinsengrachtconcert kon oefenen met wisselvallig weer, zal optreden naast tenor/bariton/mezzo/counter Dame Edna Everage, die de samenzang leidt. Het Hyde Park-concert is online op de website van de BBC Proms te volgen.
BBC 2 en 1: zaterdag 7 september vanaf 20.30 u.

Krassimira Stoyanova.
Krassimira Stoyanova.

Otello bij Mezzo
Mezzo heeft voor de zaterdagavond een opname uit 2006 van Otello van Verdi. In het Gran Teatre del Liceu van Barcelona zongen José Cura (Otello), Krassimira Stoyanova (Desdemona) en Vittorio Grigolo (Cassio) de hoofdrollen bij het Liceu-orkest onder dirigent Antonio Ros Marba. De regie was van Willy Decker.
Mezzo: zaterdag 7 september om 20.30 u.

Er is er een jarig
Op zondag 8 september is Reinbert de Leeuw echt jarig en zowel Vrije Geluiden om 10.30 uur op Nederland 1 als Podium om 13.00 uur op Nederland 2 wijden hun uitzending aan de man die medeverantwoordelijk was voor de geruchtmakende opera Reconstructie en die door de jaren heen een aantal voorstellingen van De Nederlandse Opera dirigeerde, zoals Rêves d’un Marco Polo en Writing to Vermeer.
Nederland 1 en 2: zondag 8 september vanaf 10.30 u.

De tuinierster in Aix
Vorig jaar bracht het festival van Aix-en-Provence een uitvoering van La finta giardiniera van Mozart in een regie van Vincent Boussard en onder muzikale leiding van Andreas Spering. Solisten waren onder anderen Colin Balzer, Layla Claire, John Chest en Julian Prégardien. Arte zendt de opname op de late zondagavond uit.
Arte: zondag 8 september om 0.25 u.

Wagner en de vrouwen
De documentaire die de WDR vanavond uitzendt heet Richard Wagner und die Frauen en behandelt de relatie van de Duitse componist met Minna Planer, Mathilde Wesendonck, Cosima en Winifred Wagner. Een uitgebreide toelichting op het programma is te vinden op de website van de WDR.
WDR: maandag 9 september om 23.25 u.

Audio

Mikhail Petrenko (foto: Askonas Holt).
Mikhail Petrenko (foto: Askonas Holt).

Petrenko in Rotterdam
Op dag drie van het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival staat muziek van Moessorgski op het progamma. Voor het vocale deel, de Liederen en dansen van de dood, is de bas Mikhail Petrenko uitgenodigd. Hij wordt begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valery Gergiev.
Radio 4: zaterdag 7 september om 19.00 u.

Angela Denoke zingt Britten
Het KlaraFestival – in Vlaanderen de start van het nieuwe klassieke muziekseizoen – brengt vanavond het Mahler Chamber Orchestra onder leiding van Teodor Currentzis met Angela Denoke, die de cantate Phaedra van Britten zal zingen in deSingel in Antwerpen.
Klara: zaterdag 7 september om 20.05 u.

Reinbert in de Bedding
In de Bedding, het documentaireprogramma van Radio 4, gaat Chazia Mourali in gesprek met vrienden en intimi van de jarige Reinbert de Leeuw.
Radio 4: zaterdag 7 september om 23.00 u.

Violeta Urmana (foto: Christine Schneider).
Violeta Urmana (foto: Christine Schneider).

Urmana in Brussel
Omdat Litouwen dit najaar het voorzitterschap draagt van de Europese Commissie zendt men het eigen National Symphony Orchestra uit naar Brussel voor een concert met Violeta Urmana. Haar agenda zit dit jaar vol grote Wagner-rollen, zoals Brünnhilde, Kundry en Isolde in producties van Tristan und Isolde in Londen (onder Semyon Bychkov), aan de Deutsche Oper in Berlijn en bij de Wiener Staatsoper. In Brussel zingt ze Wagners Wesendonck-Lieder. Modestas Pitrenas is de dirigent.
Klara: donderdag 12 september om 19.00 u.

Weektip

Pool bij Jan Rot
Wie de hele week verrast wil worden, in porties van steeds een half uur op de vroege avond, kan afstemmen op Radio 4. Samensteller Noor Kamerbeek dook in de nalatenschap van de negentiende-eeuwse Poolse componist Stanislaw Moniuszko. In Componist van de week is dagelijks muziek van de Pool te horen, waaronder fragmenten uit zijn opera’s, operettes en cantates.
Radio 4: Iedere werkdag om 19.30 u.

Vorig artikel

Matinee viert Verdi-jaar met Il Trovatore

Volgend artikel

Bomvolle zesde editie Opera aan de Schie

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.