BinnenkortNieuws

Jansons dirigeert Verdi’s requiem bij KCO

Twee jaar geleden begon het Koninklijk Concertgebouworkest een ‘requiemritueel’: iedere herfst voert het beroemde orkest een requiem op. Na Mozart en Brahms staat dit jaar Verdi’s Messa da Requiem op het programma. Chef Mariss Jansons leidt de uitvoeringen op 27 en 29 september.

Mariss Jansons (foto: Marco Borggreve).
Mariss Jansons (foto: Marco Borggreve).

Hoewel Giuseppe Verdi eeen operacomponist pur sang is, behoort het requiem tot zijn bekendste werken. Nu doet zijn requiem qua dramatiek ook niet onder voor zijn opera’s. Van het heftige ‘Dies irae’ tot de smekende sopraansolo in ‘Libera me’: het giert van emoties in dit werk.

Net als bij Mozarts requiem en Brahms’ Ein deutsches Requiem neemt chef-dirigent Mariss Jansons zelf de muzikale leiding in handen over zijn Concertgebouworkest, het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radiokoor bij de twee uitvoeringen in de Grote Zaal van het Concertgebouw.

De populaire, veelgevraagde Anja Harteros zingt de sopraansolo. Naast haar staan mezzosopraan Olesya Petrova, tenor Dimitri Pittas en bas Yuri Vorobiev, die invalt voor Orlin Anastassov.

De populariteit van Verdi’s requiem blijkt wel uit de kaartverkoop: voor de uitvoering op 27 september is op het moment van schrijven welgeteld nog één kaart over, de uitvoering op 29 september is uitverkocht.

Zie voor meer informatie over de concerten in het Concertgebouw www.concertgebouw.nl.

Vorig artikel

Luikse opera vangt aan met Verdi's Attila

Volgend artikel

DNO springt op de bres voor Moeder Aarde

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.