Home » Binnenkort, Buitenlands nieuws, Nieuws

Luikse opera vangt aan met Verdi’s Attila

Luik18 september 2013 2 reacties

De Opéra Royal de Wallonie opent op vrijdag 20 september zijn seizoen met Verdi’s opera Attila, in een regie van bas-bariton Ruggero Raimondi. Landgenoot Renato Palumbo staat op de bok. De titelrol wordt vertolkt door een derde Italiaan: Michele Pertusi.

Michele Pertusi vertolkt Attila in de gelijknamige opera van Verdi.

Michele Pertusi vertolkt Attila in de gelijknamige opera van Verdi.

Giuseppe Verdi’s Attila beleefde na zijn wereldpremière in 1846 een matig succes en werd lange tijd amper opgevoerd. Afgelopen zomer kon de opera zich echter over veel aandacht verheugen. Zowel in Wenen als in Berlijn was het werk te zien. Nu voegt de Opéra Royal de Wallonie daar een nieuwe productie aan toe, in samenwerking met de Opéra de Monte Carlo.

De regisseur van het geheel is een rot in het zangersvak, maar een beginner in het regisseursvak. Ruggero Raimondi maakte een imposante carrière als bas-bariton, waarin hij ook diverse malen in Luik te bewonderen was. Als regisseur wordt Attila echter pas zijn vierde optreden, zijn eerste in Luik.

Raimondi vormt een duo met maestro Renato Palumbo, die voor het eerst voor het orkest en koor van de Opéra Royal de Wallonie staat. Daniel Bianco (decor), Laura Lo Surdo (kostuums) en Albert Faura (licht) maken het team compleet.

De titelrol wordt gezongen door de veelgeprezen, veelgevraagde bas-bariton Michele Pertusi, die debuteert in Luik. Makvala Aspanidze zingt Odabella en Giovanni Meoni vertolkt Ezio. Giuseppe Gipali (Foresto), Papuna Tchuradze (Uldino) en Pierre Gathier (Leone) maken de cast compleet.

Attila gaat op vrijdag 20 september in première is daarna tot en met 28 september nog vijf keer te zien. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

door

2 reacties »

  • Olivier Keegel zei:

    A NEWBORN CHRISTIAN, zo voelde ik mij gisteravond na een louterende première van Attila in de opera van Luik te hebben bijgewoond. Het was zo’n opera-avond zoals opera-avonden horen te zijn. In het schitterend gerenoveerde operagebouw werd een licht driegangenmenu geserveerd (à raison van 25 euro!), het publiek was gekleed in gepaste avondkleding (kom daar in Amsterdam eens om), en de opera werd uitgevoerd door een meer dan voortreffelijke cast: om slechts twee solisten even kort te noemen, Odabella gezongen door een sopraan uit de categorie nooit-van-gehoord-maar-wat-een-wereldstem, m.a.w. iemand uit Oost-Europa: Makvala Aspanidze. Foresto was een heerlijke tenore leggero, Giuseppe Gipali, uit….. Oost-Europa! Zo blijkt maar weer eens: wie er wel of niet een “wereldster” wordt, heeft maar heel zijdelings iets te maken met vocale kwaliteiten. De regie was in handen van good old Ruggero Raimondi, die zelf nog in Attila te beluisteren is in een cd-opname met Cristina Deutecom. Zijn regie”concept” is een verademing, in zijn eigen woorden: “J’aime raconter Attila tel qu’il est écrit. Huns et Romains.” Meneer Raimondi, wilt u zich wel eens als de brandweer komen melden als opvolger van Pierre Audi?! Voor het geval dat Riccardo Muti er toch vanaf ziet…

  • Olivier Keegel zei:

    “Deutecom” = DeuteKom uiteraard, vanzelfsprekend, natuurlijk… Scusi scusi, mille scusi!

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.