BinnenkortNieuws

Orkest Achttiende Eeuw toert met Così

Na in 2011 rondgetoerd te hebben met Die Entführung aus dem Serail gaat het Orkest van de Achttiende Eeuw dit najaar weer op tournee met een Mozart-werk. Ed Spanjaard leidt het barokorkest in een semiscenische Così fan tutte, met in de cast onder anderen Lenneke Ruiten en Rosanne van Sandwijk.

Ed Spanjaard leidt de voorstellingenreeks van Così (foto: Ronald Knapp).
Ed Spanjaard leidt de voorstellingenreeks van Così (foto: Ronald Knapp).

Così fan tutte is één van de drie ‘Da Ponte-opera’s’ van Mozart en bepaald niet onbekend. Het verhaal gaat over twee jonge stelletjes, wiens liefde getest wordt, als onderdeel van een weddenschap. De ‘subtitel’ van de opera is niet voor niets ‘La scuola degli amanti’, de school voor geliefden.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw brengt het werk in deels dezelfde bezetting als Die Entführung twee jaar geleden. Zo zingt Cappella Amsterdam weer de koorpartij, verzorgt Jeroen Lopes Cardozo wederom een semi-enscenering en keren Lenneke Ruiten en Anders Dahlin terug als solisten. Zij zingen respectievelijk Fiordiligi en Ferrando.

De rol van Dorabella wordt vertolkt door Rosanne van Sandwijk en André Morsch zet Guglielmo neer. Verder zingt Ilse Eerens de partij van Despina en David Wilson Johnson die van Don Alfonso.

Het orkest trapt zijn tournee af in De Doelen in Rotterdam, op maandag 7 oktober. Daarna volgen voorstellingen in Zwolle, Eindhoven, Enschede, Heerlen, het Concertgebouw in Amsterdam, Groningen, Hasselt, Gouda en tot slot Den Haag. Het is voor het eerst na 21 jaar dat het orkest weer in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag optreedt.

Zie voor meer informatie de website van het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Vorig artikel

New York City Opera moet deuren sluiten

Volgend artikel

Sonostream.tv zendt Neue Stimmen uit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.