AchtergrondBinnenkortFeaturedNieuws

Het seizoen van: Remco Roovers

Aan het begin van het nieuwe seizoen laat Place de l’Opera vier mensen uit de wereld van opera en muziektheater aan het woord. Wat gaan ze zelf doen en naar welke voorstelling van anderen kijken ze uit? In deel vier: Remco Roovers.

Remco RooversToen hij nog solozang studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag dacht hij altijd dat hij een leven van reizen en zingen tegemoet ging. Nu, zo’n vijftien jaar na zijn afstuderen, leeft hij dat leven. Althans, bijna. Hij is 100 tot 120 dagen per jaar op reis, alleen dan niet om te zingen, maar om naar zang te luisteren.

Remco Roovers richtte in 2002 samen met Taco Stronks MUSICO Reizen op, inmiddels één van de belangrijkste muziekreisorganisaties in Nederland. Met MUSICO organiseert hij tal van (luxe) opera- en concertreizen, ver weg en dichtbij.

De eerste paar jaren combineerde Remco de muziekreisbusiness nog met optredens als solo- en koorzanger, onder meer bij het Groot Omroepkoor. Maar na een paar jaar, toen MUSICO steeds beter ging lopen en het aantal reizen toenam, liet hij zijn zangambities varen.

Erg vaak krijgt hij van reizigers de vraag of hij het zingen niet mist. “En als ik dan zeg dat ik het niet mis, geloven ze me niet”, vertelt hij. “Maar ik had met mijn werk als zanger niet 65 willen worden. In het leven van een musicus ligt toch ook de sleur op de loer, terwijl ik juist telkens nieuwe uitdagingen nodig heb. In mijn werk voor MUSICO krijg ik die. Ik ben eigenlijk heel tevreden met mijn ‘zingloze’ leven. Al zou ik niet zonder zingende mensen om me heen kunnen.”

Tutto Verdi

Van een ‘seizoen’ is bij MUSICO eigenlijk geen sprake; de operareizen gaan het hele jaar door. “Natuurlijk zijn er wel hoogtepunten, zoals kerst, oud en nieuw en de grote zomerfestivals, maar het werk loopt het hele jaar gestaag door”, zegt Remco.

Als hij zich beperkt tot de gangbare seizoensperiode, kan Remco genoeg noemen om naar uit te zien. Zo geeft hij vanaf 28 oktober in zeven steden een Verdi-cursus, ‘Tutto Verdi’, in samenwerking met Brava. Aan de hand van vier thema’s en met hulp van veel beeld en geluid portretteert Remco de jarige componist.

Tutto Verdi “Wagner heeft al heel veel aandacht gehad dit jaar. Ik denk daarom dat de laatste paar maanden van het jaar vooral om Verdi zullen draaien”, zegt hij. “Brava gaat bijvoorbeeld parallel aan de cursus alle opera’s van Verdi uitzenden.”

Remco is zeer vertrouwd met het repertoire van Verdi. “Ik ben weliswaar afgestudeerd op Wagner bij mijn studie muziekwetenschap in Utrecht, maar heb daarbij de hele negentiende-eeuwse ontwikkeling in de muziek meegenomen. En dan kun je niet om Verdi heen. Hij was net zo’n kolos als Wagner.”

Het wordt een druk programma voor Remco. Van eind oktober tot en met eind november is hij bijna elke dag onderweg, met soms zelfs twee cursussen op één dag. “Met uitzondering van één week, waarin ik nog een reis naar Hamburg heb staan”, zegt hij. “Die reis gaat trouwens ook over Verdi. De Staatsoper in Hamburg voert La battaglia di Legnano, I due Foscari en I Lombardi op. Wellicht is het voor deelnemers van de cursus ook leuk om met deze reis mee te gaan.”

Ook los van de cursus staat er veel Verdi op Remco’s programma. Als hét hoogtepunt noemt hij de nu al volgeboekte reis naar Berlijn in december, voor een Trovatore onder Daniel Barenboim, met Plácido Domingo als graaf Luna en Anna Netrebko in haar roldebuut als Leonora. “Ik hoop dat dat het Verdi-hoogtepunt van het jaar wordt. Al is opera onvoorspelbaar. Wat op papier geweldig lijkt, valt soms tegen. En andersom.”

Tip

Naast al het gereis heeft Remco ook nog tijd om producties in Nederland te zien. Al heeft hij dit seizoen voor het eerst sinds 1986 geen volledig abonnement bij De Nederlandse Opera meer, maar heeft hij vier losse producties besteld. Hij gaat naar Armide, De speler, Arabella en Faust.

Het Aalto-Theater in Essen (foto: Thomas Robbin).
Het Aalto-Theater in Essen (foto: Thomas Robbin).

Als tip voor operaliefhebbers noemt Remco het Aalto-Musiktheater in Essen. “Dat is één van mijn lievelingshuizen en sinds dit seizoen is het een beetje een Nederlandse dependance geworden, met een Nederlandse intendant (Hein Mulders) en twee Nederlandse zangers (Karin Strobos en Martijn Cornet). Dat heeft absoluut mijn interesse.”

Een bezoek aan het Aalto is heel anders dan een operabezoek in Nederland en dat maakt het volgens Remco zo de moeite waard. “Je kunt je smaak alleen ontwikkelen als je ergens anders gaat kijken. Anders krijg je altijd alleen maar de bepaalde smaak van één intendant te zien.”

MUSICO Reizen gaat dit seizoen vaak naar Essen toe met eendaagse reizen, onder meer voor Werther, Macbeth, Die Zauberflöte en La Straniera. Vooral naar die laatste opera ziet Remco erg uit.

Op de vraag of hij al het reizen niet beu is, antwoordt Remco met een resoluut nee. “Het is heerlijk om met mensen die ontzettend geïnteresseerd zijn op reis te gaan en samen opera te beleven. Als ik dan weer in de zalen zit, denk ik: ik ben één van de gelukkigste mensen ter wereld.”

Vorig artikel

Kosky creëert nieuwe Armide bij DNO

Volgend artikel

Opera in de media: week 41

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.