Home » Binnenkort

Opera in de media: week 41

4 oktober 2013 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 40 (5 – 11 oktober 2013) onder meer aandacht voor Verdi’s tweehonderdste verjaardag, Nora Fischer en de Duitse muziekprijzen voor klassieke muziek.

Video

Marina Poplavskaya (foto: Oliver Lim).

Marina Poplavskaya (foto: Oliver Lim).

Verdi’s Don Carlo
Eén van de successen die dirigent Yannick Nézet-Séguin de laatste jaren boekte in het operavak waren zijn directies van Don Carlo van Verdi in New York bij de Metropolitan Opera en in Amsterdam bij De Nederlandse Opera. De Canadees memoreerde die ervaring met zijn Rotterdamse orkest in het interview dat Place de l’Opera onlangs met hem had. De New Yorkse uitvoering kende een cast met namen als Roberto Alagna, Marina Poplavskaya, Simon Keenlyside en Ferruccio Furlanetto. De regie deed Nicholas Hytner.
Mezzo: zaterdag 5 oktober om 20.30 u.

Nora Fischer in Vrije Geluiden
De vele kanten van zangeres Nora Fischer komen in beeld in de special die Vrije Geluiden kort geleden met haar opnam. Fischer laat onder meer delen horen uit de producties waarmee ze dit seizoen in Nederland te zien zal zijn. In de serie ‘Het seizoen van…’ vertelde de zangeres onlangs op Place de l’Opera wat ze gaat laten zien en horen in het theater. Zangeres Claron McFadden en saxofonist Ties Mellema zijn enkele van de gasten in deze special.
Nederland 1: zondag 6 oktober om 10.30 u.

ECHO-prijzen
De Duitse ECHO Klassikprijzen worden zondag in Berlijn uitgereikt. Beste zanger en zangeres zijn, niet heel verrassend, Joyce DiDonato en Jonas Kaufmann. De ‘Nachwuchskünstlerin’ op vocaal gebied is Julia Lezhneva. De dvd-serie met de Ring des Nibelungen uit New York won als beste dvd-productie. Nederlandse kanshebbers/winnaars zijn Bernard Haitink en musici als Janine Jansen en Leo Doeselaar. De ECHO-prijs kent niet minder dan 55 categorieën, alle in het klassieke genre.
ZDF: zondag 6 oktober om 22.00 u.

Manon van Puccini
Op BravaNL is een uitvoering te zien van Manon Lescaut van Puccini door de Chemnitz Opera. Frank Beermann dirigeerde de Robert-Schumann-Philharmonie, solisten waren onder anderen Astrid Weber (Manon Lescaut), Heiko Trinsinger (Lescaut), Zurab Zurabishvili (Des Grieux) en Kouta Räsänen (Geronte).
BravaNL: maandag 7 oktober om 20.30 u.

Eva-Maria Westbroek als Anna Nicole (foto: Bill Cooper / The Royal Opera).

Eva-Maria Westbroek als Anna Nicole (foto: Bill Cooper / The Royal Opera).

Tragisch einde
Met een opera over de tragische, vroege dood van het Playboy-model Anna Nicole Smith krijgt de New York City Opera deze week een net zo tragisch einde. Op zaterdag 5 oktober gaat definitief het licht uit bij het huis, dat intendant George Steel met ‘sterk visionair leiderschap’ ooit uit het slop moest trekken. Niet gelukt.

De opera Anna Nicole van Mark- Anthony Turnage ging in wereldpremière in Londen, in een regie door Richard Jones en onder directie van Antonio Pappano. In de hoofdrollen stonden Eva-Maria Westbroek als Anna Nicole, Alan Oke als haar veel oudere echtgenoot en Gerald Finley als advocaat Stern.
BravaNL: vrijdag 11 oktober om 20.50 u.

Hart & Ziel op tv
Luisteraars van Radio 4 geven deze week aan wat voor hen muziek is die hart en ziel raakt. Het tv-programma over die lijst is de Hart&Ziel Nacht van de klassieke muziek, live vanuit Amsterdam. Schrijver Peter Buwalda, die de laatste jaren tot geloof is gekomen in de opera, is één van de gasten van Hans Haffmans.
Nederland 2: vrijdag 11 oktober om 22.55 u.

Audio

Hannigan zingt Dutilleux
De NTR ZaterdagMatinee stelt dit seizoen de componist Henri Dutilleux centraal. Zijn werk Correspondances wordt deze zaterdag uitgevoerd door sopraan Barbara Hannigan en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. Andere werken tijdens de Matinee in het Concertgebouw zijn een ouverture van Rimski-Korsakov en de Vijfde van Sjostakovitsj.
Radio 4: zaterdag 5 oktober om 13.00 u.

Jonas Kaufmann (foto: Gregor Hohenberg).

Jonas Kaufmann (foto: Gregor Hohenberg).

Minnie in Wenen
Het klassieke beeld van de saloon is op het podium van de Wiener Staatsoper vervangen door stellages met stalen containers in de versie van ‘western-opera’ La fanciulla del West. Hij gaat op zaterdag 5 oktober in première in Wenen. Marco Marturo Marelli regisseert het duo Nina Stemme en Jonas Kaufmann als Minnie en Dick Johnson. Het orkest van de Wiener Staatsoper begeleidt hen onder leiding van Franz Welser-Möst. Op de eerste scène-foto’s ziet het einde er spectaculair uit, als Minnie en Dick per regenboogkleurige luchtballon het goudzoekersstadje verlaten voor een betere toekomst. Maar, daar heeft u als radioluisteraar niet zo veel aan.
Radio 4: zaterdag 5 oktober om 19.00 u.

La Deutekom in Londen
De Duitse zender WDR 3 zendt een oudere opname uit van een opera van Verdi, Attila. De uitvoering stamt uit 1972. Het gaat om een studio-opname in Londen met het Royal Philharmonic Orchestra en de Ambrosian Singers onder leiding van Lamberto Gardelli. Bij de solisten de Nederlandse Cristina Deutekom als Odabella, Ruggero Raimondi als Atilla en Sherill Milnes als Ezio.
WDR 3: zondag 6 oktober om 20.00 u.

Verdi jarig
In de week van zijn 200e verjaardag haalt Giuseppe Verdi iets in van de aandacht die de andere 200-jarige, Richard Wagner, de afgelopen maanden kreeg. De BBC-radio zendt Don Carlo uit, in een versie door het Royal Opera House. Net als in de New Yorkse variant zong Ferruccio Furlanetto de rol van Philips de Tweede, de andere rollen werden in Londen gezongen door onder anderen Jonas Kaufmann, Anja Harteros en Mariusz Kwiecien. Het orkest werd geleid door Antonio Pappano.
BBC Radio 3: maandag 7 oktober om 19.15 u.

Verdi nog niet jarig
Clairy heeft op de playlist van De Klassieken geen Verdi staan, Ab en Mark draaien hem niet en in het Avondconcert van Radio 4 klinken Bartok en Weber. En dat op de 200e verjaardag van Giuseppe Verdi. Wie dat wel wil vieren is aangewezen op BBC 3. Die zender zendt ’s middags de opname uit van Giovanna d’Arco die afgelopen zomer werd gemaakt in Salzburg. In de hoofdrollen stonden Anna Netrebko en Plácido Domingo. Het Philharmonia Choir en het Munich Radio Orchestra werden gedirigeerd door Paolo Carignani.
BBC Radio 3: donderdag 10 oktober om 15.00 u.

Weektip

De internetvariant van de tv-zender Arte is de website ArteLiveWeb. Daar is de komende week een aantal live-streams te zien vanuit Szeged, in het zuiden van Hongarije. Het jaarlijke Armel Operafestival brengt op 10 oktober een uitvoering van Verdi’s Simon Boccanengra. Op andere dagen is er werk te zien van Benjamin Britten en Russell Hepplewhite.
De website van ArteLiveWeb: van 5 – 14 oktober

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.