BinnenkortNieuws

Radio 4 brengt week lang Hart & Ziel Lijst

De Hart & Ziel Lijst is weer samengesteld. Luisteraars van Radio 4 droegen de afgelopen weken klassieke muziek aan die hen raakt. Driehonderd werken bereikten de lijst en worden deze week uitgezonden op Radio 4. Vocale muziek scoort hoog in de harten en zielen.

J.S. Bach voert de lijst aan met zijn Matthaüs Passion.
J.S. Bach voert de lijst aan met zijn Matthaüs Passion.

Wat Bohemian Rhapsody is voor de luisteraars van Radio 2, is de Matthäus Passion voor de muziekliefhebbers die naar Radio 4 luisteren. Het werk van Bach haalde de eerste plaats in de Hart & Ziel Lijst van dit jaar.

Muziek die rouw verklankt doet het sowieso goed bij de stemmers. In de top tien staan de requiems van Fauré en Mozart en dat van Verdi haalde de vijftiende plaats.

Liefst zeven van de tien werken die het hoogst scoorden dit jaar zijn vocaal of hebben vocale onderdelen. De hoogst genoteerde opera is Dido and Aeneas van Henry Purcell, die op de vierde positie belandde. Richard Strauss’ Vier Letzte Lieder staan op zes. De liederencyclus Winterreise van Schubert werd door de radioluisteraars naar de 36e plaats gestemd.

De top vijf op operagebied in de lijst wordt aangevoerd door Purcell, gevolg door Mozarts Zauberflöte (48), La Traviata van Verdi (51), Orfeo ed Euridice van Gluck (65) en Wagners complete Ring des Nibelungen (74).

Na de hoogste genoteerde Vier letzte Lieder op plaats zes, komen er diverse beroemde cycli van Mahler in de lijst voor, zoals Das Lied van der Erde (59), de Kindertotenlieder (70), de Ruckert-Lieder (81) en Des Knaben Wunderhorn (179).

Operacomponist Puccini scoort met zijn Tosca het hoogst, op plaats 133. Wat lager in de lijst staan La Bohème (285) en Madama Butterfly (268). Componist Phillip Glass staat met twee instrumentale stukken in de Hart & Ziel Lijst, maar zijn Einstein on the beach haalde de top 300 niet. Er staan sowieso niet veel moderne opera’s in de lijst – Dialogues des Carmélites van Poulenc staat op plaats 230.

Bij het samenstellen van de lijst zijn de titels door de luisteraars ingezonden. Welke uitvoeringen worden gedraaid in de uitzendingen van Radio 4 deze week, bepaalt de redactie. Naast de vaste presentatoren van de dagprogrammering van Radio 4, zoals Clairy Polak, Maartje Stokkers en Hans Haffmans, schuiven bekende Nederlanders als gast aan. De uitzendingen zijn deze week iedere dag van 7.00 – 19.00 uur.

De slotdag, op vrijdag 18 oktober, wordt uitgezonden vanuit café Engels in Rotterdam, naast het Centraal Station. Dan zullen ook live-optredens worden gegeven door onder anderen bariton Florian Just en pianist Ernst Munneke, tenor Peter Gijsbertsen, sopraan Klaartje van Veldhoven en het Groot Omroepkoor.

Bij de muziek horen ook verhalen van luisteraars over de betekenis van de muziek van hun keuze. Dit is een voorbeeld over Die Zauberflöte:

Vorig artikel

WILco's APERA is principieel experimenteel

Volgend artikel

Concertgebouw-serie Tracks bestaat vijf jaar

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.