Binnenkort

Opera in de media: week 51 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 51 van 2019 (14 – 20 december) aandacht voor de wereldpremière van Olga Neuwirths Orlando in Wenen en voor een recital van Joyce DiDonato en Yannick Nézet-Séguin in Carnegie Hall.

Video

Joris bij Paul
Jong vocaal talent is te gast bij Podium Witteman. Bas-bariton Joris van Baar, die sinds 2013 aan het Conservatorium van Amsterdam studeert bij Sasja Hunnego en Don Marrazzo, zingt ‘Silent Noon’ van Ralph Vaughan Williams, begeleid door pianist Caspar Vos.
NPO 2: zondag 15 december om 18.05 u.

Yannick Nézet-Séguin is sinds vorig seizoen muziekdirecteur van de Metropolitan Opera. (© Jonathan Tichler / Metropolitan Opera)

Sterrecital
De namen van het recital in Carnegie Hall op 15 december zijn los van elkaar wereldbekend, de combinatie en het repertoire is opvallend. Mezzosopraan Joyce DiDonato wordt aan de piano begeleid door pianist/dirigent Yannick Nézet-Séguin. Ze voeren Winterreise van Schubert uit. De matinee op zondagmiddag in New York is om 20.00 uur live te zien op Medici.tv.
Medici.tv: zondag 15 december om 20.00 u.

Orlando in Wenen
De nieuwe opera Orlando van Olga Neuwirth is zaterdagavond al op Radio 4 te horen, maar wie er beeld bij wil, kan enkele dagen later de livestream van de Wiener Staatsoper boeken. Kate Lindsey, Anna Clementi en Eric Jurenas zingen de hoofdrollen.
StaatsoperLive: woensdag 18 december om 19.00 u.

Nieuw op YouTube

Praise the Lord en Kanye
Popster Kanye West maakte met Mary zijn tweede opera. Het stuk werd in het kader van Art Basel Miami deze week opgevoerd op een schip. Dit is een impressie.

https://youtu.be/3WsAS9iHKo8

Audio

Een goedemorgen met Niek
Het AVROTROS-programma heeft deze week dirigent en artistiek leider van Holland Opera Niek Idelenburg te gast. Hij laat twee uur lang zijn muziekkeuze horen.
NPO Radio 4: zaterdag 14 december om 10.00 u.

Olga Neuwirths Orlando
De opname van de wereldpremière van Orlando van Olga Neuwirth, naar de roman van Virginia Woolf, is te horen in NTR Opera Live. Bachtrack had drie sterren voor het werk over. Het was allemaal te veel, vond recensent ‘Snapdragon’. Hij of zij hoorde een “bunter Regenbogen von choralartigen Passagen bis hin zu Zitaten aus Rock, Pop und Jazz”. Het verhaal gaat over een jongeman uit de Elizabethaanse tijd, die op een zekere dag ontwaakt en een vrouwenlichaam blijkt te hebben. Sopraan Kate Lindsey zingt de hoofdrol, andere rollen worden gezongen door Anna Clementi en Eric Jurenas. De laatste nam in 2014 deel aan het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Dirigent is Matthias Pintscher, Polly Graham maakte de enscenering.
NPO Radio 4: zaterdag 14 december om 19.00 u.

Lise Davidsen. (© Ole Jørgen Bratland

Pique Dame
De BBC-zaterdagopera is Schoppenvrouw van Tsjaikovski, in een productie van de New Yorkse Metropolitan Opera. Lisa wordt gezongen door de stersopraan Lise Davidsen. De groot bezette cast vermeldt namen als tenor Yusif Eyvazov, die Hermann zingt, en bariton Igor Golovatenko als vorst Jeletski. Vasily Petrenko leidt het koor en orkest van de Met.
BBC Radio 3: zaterdag 14 december om 19.30 u.

Kersttraditie
Händels Messiah wordt uitgevoerd door het Dunedin Consort onder leiding van John Butt. Vocale solisten zijn Julia Doyle, Julian Tovey, Rowan Hellier en Thomas Walker. De opname werd gemaakt op 26 maart 2018 in de Sint-Catharinakerk in Krakau.
NPO Radio 4: maandag 16 december om 20.00 u.

Sullivan bij de BBC
Echte Britse ‘light opera’ in de donderdagmatinee van de BBC-radio: Sullivans Haddon Hall wordt gespeeld door het BBC Concert Orchestra en gezongen door de BBC Singers onder leiding van John Andrews. In de hoofdrollen zingen Ed Lyon, Henry Waddington en Adrian Thompson.
BBC Radio 3: donderdag 19 december om 15.00 u.

Bach in de Doelen
Ook een ander werk dat bij deze tijd van het jaar hoort is te horen op de radio: Bachs Weihnachtsoratorium (de cantates 1, 2 en 3) wordt uitgevoerd door sopraan Elizabeth Watts, mezzosopraan Sophie Harmsen, tenor Kenneth Tarver en bariton Leon Kosavic. Ook het Toonkunstkoor Rotterdam werkt mee aan dit concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Nathalie Stutzmann. De uitzending komt live uit De Doelen in Rotterdam.
NPO Radio 4: donderdag 19 december om 20.00 u.

Vrijdagconcert met Henk Neven
Het AVROTROS Vrijdagconcert presenteert werk van Mendelssohn en Mozart. In TivoliVredenburg speelt het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jan Willem de Vriend, die ook het Groot Omroepkoor dirigeert en de solisten, onder wie Ruby Hughes en Henk Neven.
NPO Radio 4: vrijdag 20 december om 20.00 u.

Weektip

Met de opera Orlando van Olga Neuwirth (zaterdag op de radio, woensdag op Wiener Staatsoper Live) bracht de Wiener Staatsoper voor het eerst in de geschiedenis een werk door een vrouw gecomponeerd. Het oeuvre van Neuwirth is omvangrijk, met werk voor kleine ensembles, orkesten en vocale solisten. Dit is een voorbeeld uit 2013: Ishmaela’s White World, uitgevoerd door sopraan Ena Maria Aldecoa en het ensemble TEMA en Ensemble für Neue Musik in de Hochschule für Musik in Karlsruhe.

Vorig artikel

Kerst met Mendelssohn en Mozart

Volgend artikel

Operadagen Rotterdam start kaartverkoop 2020

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.