Binnenkort

Opera in de media: week 24 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 24 van 2020 (6 – 12 juni) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s die in deze periode worden aangeboden. Tip: de opera Moses und Aron in een regie van Barrie Kosky bij de Komische Oper Berlin.

Zaterdag 6 juni

Scène uit The Exterminating Angel. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de Live in HD-serie in de bioscoop vertoond werden, staan een dag lang online. Op de website van het operahuis staat aanvullende informatie over de voorstellingen die worden gestreamd. Thomas Adès’ The Exterminating Angel was éen van de moderne opera’s die een plaats kreeg in het Live in HD-programma. Onder anderen Sally Matthews, Sophie Bevan en Iestyn Davies zongen de rollen in de productie. De componist dirigeerde de voorstelling zelf.

Een goedemorgen met (om 10.00 uur op NPO Radio 4): Een goedemorgen met wordt gepresenteerd door Tania Kross. Haar voorliefde voor klassiek-vocaal blijkt uit de speellijst, met onder anderen Cecilia Bartoli, Cathy Berberian en Jessye Norman.

Il trittico (on demand op de website van het Royal Opera House): komende dagen is sopraan Eva-Maria Westbroek te zien in een opname van het Royal Opera House in Londen. Dat streamt de operatriptiek Il trittico van Puccini. Antonio Pappano stond voor het orkest in deze enscenering van Richard Jones. Westbroek zingt Giorgetta in Il tabarro. In Suor Angelica is Ermonela Jaho de hoofdrolzangeres.

De NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): doodjammer dat de Nederlandse première van Hamlet van Brett Dean in de NTR ZaterdagMatinee niet kan doorgaan. Op Radio 4 wordt het stuk vervangen door werk van een andere eigentijdse Britse componist: The Tempest van Thomas Adès. U hoort in een opname uit 2009 het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder Markus Stenz. Solisten waren onder anderen Simon Keenlyside en Cyndia Sieden.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): deze week presenteert Opera Live, het enige radioprogramma met een eigen video-editor, de opera Giulio Cesare van Händel. In de hoofdrollen zongen onder anderen Lawrence Zazzo (Giulio Cesare), Christianne Stotijn (Cornelia) en Luca Pisaroni (Achilla). De productie van De Nederlandse Opera uit 2008 werd begeleid door het Freiburger Barockorchester onder leiding van René Jacobs.

Zondag 7 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): uit 2015 dateert de opname van de opera Otello van Verdi. In de hoofdrollen zongen Sonya Yoncheva, Aleksandrs Antonenko en Željko Lučić. Het orkest stond onder leiding van Yannick Nézet-Séguin.

King Lear (om 12.00 uur op NPO 2 Extra): King Lear van Holland Opera is de komende week tweemaal te zien op NPO 2 Extra. De productie werd in 2019 gespeeld op Fort Rijnauwen, met onder anderen Alexander de Jong, Wiebe Pier Cnossen en Elisabeth Hetherington. De begeleiding werd verzorgd door het Jong Nederlands Blazers Ensemble. Ook op 9 juni is een uitzending, dan om 20.30 uur.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): de online programmering op de website van de Wiener Staatsoper gaat ook in juni verder. Vandaag staat Adriana Lecouvreur van Francesco Cilea op het programma. Onder muzikale leiding van Evelino Pidò en in een regie door David McVicar ziet u onder anderen Massimo Giordano (Maurizio), Raúl Giménez (Abate) en Angela Gheorgiu (Adriana Lecouvreur).

Doris Soffel als Herodias en Lance Ryan als Herodes bij De Nationale Opera. (© BAUS)

Salome (om 19.00 uur en later on demand op het YouTube-kanaal van De Nationale Opera): de digitale première van De Nationale Opera deze week is Salome van Richard Strauss. De video blijft een week beschikbaar op YouTube. Tijdens de eerste vertoning om 19.00 uur is er altijd een chatkanaal, gemodereerd door iemand van DNO. Afgelopen week meldden zich ook betrokkenen in de chat, zoals dirigent Hartmut Haenchen en tenor Ismael Jordi. Salome werd in 2017 geregisseerd door Ivo van Hove, in de bak zat het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Daniele Gatti. In de hoofdrollen zongen Malin Byström, Lance Ryan en Doris Soffel.

Così fan tutte (om 17.00 uur op de website van het Glyndebourne Festival): Topi Lehtipuu als Ferrando, Luca Pisaroni als Guglielmo en Miah Persson en Anke Vondung als respectievelijk Fiordiligi en Dorabella zijn te zien in de stream van Glyndebourne van de opera Così fan tutte. Iván Fischer leidt het orkest.

Barbe-bleue (on demand op de website van Opera Zuid): vanaf vandaag is op de website van Opera Zuid de productie van Barbe-bleue van Offenbach te zien. Het was in 2011 het regiedebuut van Waut Koeken bij Opera Zuid, het gezelschap waar hij later intendant zou worden. In een gesprek met Place de l’Opera keek de regisseur terug op zijn productie. Dirigent was José Areán, in de grotendeels Nederlandse cast zongen onder anderen Karin Strobos, Machteld Vennevertloo en Mark Omvlee.

Bonsai Garden (on demand op de website van Opera Zuid): het project, met composities van Jan-Peter de Graaff en een regie van Kenza Koutchoukali, loopt nog door tot 17 juni. Het vierde deel, met zang van Elisabeth Hetherington, is inmiddels online gezet.

Nieuw op YouTube

Julie, een operafilm
Het New Yorkse gezelschap New Camerata Opera werd opgericht om met meeslepende, spannende en educatieve producties nieuw publiek te vinden voor opera. Naast complete opera’s maakt het collectief ook films. Deze, Julie, is gemaakt in het kader van juni Pride-maand. Whitney George componeerde de muziek, Wallis Darke schreef het libretto.

Maandag 8 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): twaalf jaar geleden presenteerde de Met een productie van Massenets Thaïs. In de hoofdrollen zongen Renée Fleming, Michael Schade en Thomas Hampson. Dirigent was Jesús López-Cobos.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): René Pape (Boris Godoenov), Margaret Plummer (Fjodor) en Kurt Rydl (Pimen) zijn enkele van de solisten in Boris Godoenov van Modest Moessorgski. De productie werd in 2016 gespeeld met dirigent Marko Letonja en regisseur Yannis Kokkos.

Montagskonzert (om 20.15 uur op StaatsoperTV): leden van het ensemble van de Staatsoper zingen werk van onder anderen Barber en Martin. U ziet bijvoorbeeld IVC-winnaar Milan Siljanov.

Dinsdag 9 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Mozarts La Clemenza di Tito werd voor de Met geleid door specialist Harry Bicket. In de cast zongen onder anderen Lucy Crowe, Barbara Frittoli en Elīna Garanča.

The Skating Rink (om 19.00 uur op OperaVision): de opera The Skating Rink werd voor het Garsington Festival gecomponeerd door David Sawer, met als librettist Rory Mullarkey. Susan Bickley, Lauren Zolezzi en Alan Oke waren enkele van de hoofdrolzangers. Het Garsington Opera Orchestra werd geleid door Garry Walker, Stewart Laing maakte de enscenering.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Aida van Verdi werd in 2015 opgevoerd in Wenen. Onder dirigent Philippe Auguin en in een regie van Nicolas Joël zongen onder anderen Sondra Radvanovsky (Aida), Ryan Speedo Green (Der König) en Luciana D’Intino (Amneris).

Woensdag 10 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in een double bill waren de opera’s Iolanta van Tsjaikovksi en Hertog Blauwbaards burcht van Bartók vijf jaar geleden te zien bij de Met. Anna Netrebko en Piotr Beczała zongen de hoofdrollen in Iolanta, Nadja Michael en Mikhail Petrenko traden op in Blauwbaards Burcht. Dirigent was Valery Gergiev.

Donderdag 11 juni

Vladimir Jurowski. (© Drew Kelley)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): populair met kerst, maar nu te zien bij de Met is de opera Hänsel und Gretel van Humperdinck. In deze productie zongen Christine Schäfer, Alice Coote en Rosalind Plowright de belangrijkste rollen, onder directie van Vladimir Jurowski.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Ariadne auf Naxos van Richard Strauss werd drie jaar geleden opgevoerd in een enscenering door Sven-Eric Bechtolf. Lise Davidsen zong Primadonna/Ariadne, Stephen Gould was Der Tenor/Bacchus en Erin Morley zong Zerbinetta. Het orkest werd geleid door Peter Schneider.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): onder het motto Nederlandse Noten presenteert het Avondconcert een programma met werk van Calliope Tsoupaki en Mathilde Wantenaar. In verschillende stukken en samenstellingen hoort u onder anderen Marcel Beekman en Raoul Steffani.

Vrijdag 12 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): John Corigliano’s The Ghosts of Versailles was bijna dertig jaar geleden te zien bij de Met. Bekende namen, onder wie Teresa Stratas, Renée Fleming en Marilyn Horne, vormden de cast. Het orkest werd geleid door James Levine.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): de western-opera La fanciulla del West van Puccini werd in 2013 gezongen door onder anderen Nina Stemme (Minnie), Tomasz Konieczny (Jack Rance) en Jonas Kaufmann (Dick Johnson). De enscenering was van Marco Arturo Marelli. Het orkest stond onder leiding van Franz Welser-Möst.

Moses und Aron (om 19.00 uur op de website van OperaVision): Barrie Kosky ensceneerde de opera Moses und Aron voor de Komische Oper Berlin. In de opera van Arnold Schönberg, die werd geleid door Vladimir Jurowski, zongen onder anderen Robert Hayward, John Daszak en Julia Giebel.

Vorig artikel

Bastiaan Everink in coronaproof Nabucco

Volgend artikel

De Ring revisited

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.