BinnenkortNieuws

Metropolitan zendt De Neus uit in bioscoop

Nikolaj Gogols hilarische verhaal over een bureaucraat die zijn neus verliest en hem weer terug probeert te vinden, is zaterdag 26 oktober als opera op het witte doek te zien. De Metropolitan Opera in New York zendt de operaversie van Sjostakovitsj live uit, met Paulo Szot in de hoofdrol.

Scène uit De Neus (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).
Scène uit De Neus (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Als ambtenaar Kovalyov in de eerste akte van Sjostakovitsj’ opera De Neus (geschreven in 1927 en 1928) wakker wordt, is zijn neus verdwenen. Hij gaat op pad om hem terug te vinden, maar dat blijkt niet eenvoudig, want de neus is zijn eigen leven gaan leiden en heeft dus ook zo zijn eigen wensen.

De Metropolitan Opera zendt de bizarre opera van Sjostakovitsj uit in zijn populaire Live in HD-serie. De productie komt van de hand van William Kentridge en was eerder in 2010 te zien. Toen was het een groot succes.

Net als in 2010 vertolkt de Braziliaanse bariton Paulo Szot de rol van Kovalyov. Tenor Alexander Lewis, die eerder dit jaar bij de Met debuteerde in Manon, speelt De Neus en Andrey Popov zingt de politie-inspecteur.

De Russische dirigent Pavel Smelkov, die in 2010 met De Neus zijn debuut maakte bij de Met, staat wederom op de bok.

De Neus wordt in vele bioscopen in Nederland uitgezonden, waaronder in CineMec in Ede en in veertien vestigingen van Pathé. Zie voor een overzicht van die vestigingen de website van Pathé.

Hieronder de trailer:

Vorig artikel

Caccini en Huygens ontmoeten elkaar

Volgend artikel

Barenboim registreert Verdi's requiem

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.