BinnenkortNieuws

Zuidam festivalcomponist November Music

In Den Bosch wordt van 6 tot en met 10 november de 21e editie van November Music gehouden. Het is, zo zeggen de organisatoren, het belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland. Rob Zuidam is festivalcomponist en schrijft voor het festival het Bosch Requiem.

November Music 2013Op vijftien locaties in de binnenstad van Den Bosch klinkt van 6 tot en met 10 november nieuwe muziek. In de programmering gaat men dwars door de genres heen: er is gecomponeerde muziek, jazz, nieuwe wereldmuziek en muziektheater. “Muziek van nu door de makers van nu”, dat vat de gedachte van de programmeurs samen.

Dit jaar is Rob Zuidam festivalcomponist. Er zijn verschillende redenen hem te vragen, zegt artistiek directeur Bert Palinckx: “Zuidam is van oorsprong een punker, die nu wonderschone muziek maakt. Hij krijgt dit jaar de ene na de andere mooie recensie en hij past goed in het rijtje van eerdere festivalcomponisten als Guus Janssen, Martijn Padding en Robin de Raaff.”

Hieronder een greep uit de vocale elementen in de programmering:

7 november, Hervormde Kerk
Openingsconcert door de philharmonie zuidnederland en soliste Katrien Baerts, met fragmenten uit Rob Zuidams opera Rage d’Amours.

8 november, Sint Janskathedraal
Het Bosch Requiem van Rob Zuidam. Uitvoerenden, onder leiding van Reinbert de Leeuw, zijn Asko|Schönberg, het Nederlands Kamerkoor en solisten als Helena Rasker, Thomas Oliemans en Katrien Baerts.

9 november, kleine zaal Verkadefabriek
Henosis, het werk dat Bram Stadhouders componeerde voor het North Sea Jazz Festival en dat vorig jaar een indrukwekkende uitvoering kreeg bij de opening van dat festival, zal ook in Den Bosch klinken. Het wordt uitgevoerd door het Bram Stadhouders Trio en leden van het Nederlands Kamerkoor.

Dit is de opname van het North Sea Jazz Festival:

9 november, grote zaal Verkadefabriek
Onder de titel West meets East wordt in dit concert onder meer Ayre uitgevoerd, door Asko|Schönberg en zangeres Nora Fischer. Ze vertelde er onlangs over op Place de l’Opera.

10 november, Muzerije Atrium
VocaalLAB voert vanaf 13.00 uur vier keer werken uit die onder het motto ‘Powervrouwen’ gaan over ‘vrouwen die hun mannetje staan’.

10 november, kleine zaal Verkadefabriek
Voor kinderen vanaf 7 jaar is De Toverpiano door Toek Numan / Holland Opera te zien. De voorstelling wordt tweemaal gespeeld in de kleine zaal van de Verkadefabriek.

10 november, Verkadefabriek
Het slotconcert van November Music is Songs of War I Have Seen van de Duitse componist Heiner Goebbels. De productie van Muziektheater Transparant met B’Rock en Il Solisti del Vento werd eerder uitgevoerd tijdens Operadagen Rotterdam in mei 2013. De uitvoering is op zondag 10 november in de Verkadefabriek.

Het festival November Music biedt een groot aantal concerten en andere activiteiten als films en installaties. Bijzonder zijn een solorecital door Andreas van Zoelen op een bassaxofoon en het werk Narcissus van Calliope Tsoupaki, waarvoor een geurcompositie werd gemaakt.

De cultuurzender Cultura24 en de Concertzender zullen aandacht besteden aan het festival.

Zie voor meer informatie de website van November Music.

Vorig artikel

The Troupe verklankt Leonardo da Vinci

Volgend artikel

Rameau-opera's vullen Vredenburg

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.