BinnenkortNieuws

Muziekgebouw past programma tot einde jaar aan

Het Muziekgebouw aan ’t IJ heeft zijn programmering voor september tot en met december aangepast aan de anderhalvemeterregels. De concertzaal biedt vanaf september concerten van een uur, vaak twee keer op een avond. Er is divers vocaal aanbod.

Maarten Engeltjes is de komende maanden twee keer te gast in het Muziekgebouw aan ’t IJ. (© Marco Borggreve)

Het Muziekgebouw is erin geslaagd om de meeste concerten die het voor de komende maanden geprogrammeerd had aan te passen aan de ‘anderhalvemeterwerkelijkheid’. Doordat veel concerten twee keer op een avond gespeeld worden, wordt het aantal te verkopen kaarten enigszins op peil gehouden.

Voor liefhebbers van vocale muziek staat er flink wat aanbod op de agenda. Een overzicht van de hoogtepunten.

11 september
Das Lied von der Erde van Mahler is tweemaal te horen, in een arrangement van Reinbert de Leeuw, uitgevoerd door Het Collectief onder Gregor Mayrhofer. De solisten zijn tenor Yves Saelens en alt Lucile Richardot.

23 september
Het Banket, I SOLISTI en het Vlaams Radiokoor brengen een theaterconcert over de Franse seriemoordenaar Henri-Désiré Landru, ook wel de Blauwbaard van Parijs genoemd. Hij verleidde en vermoordde 283 vrouwen. De muziek komt van de Belgische componist Frederik Neyrinck.

3 oktober
De beroemde tenor Ian Bostridge geeft samen met pianist Imogen Cooper een liedrecital. Op hun programma Robert Schumanns Liederkreis en verschillende liederen van Beethoven.

16 oktober
Countertenor Maarten Engeltjes brengt met zijn eigen ensemble PRJCT Amsterdam religieuze werken van Vivaldi en Hasse, waaronder Vivaldi’s Stabat Mater en Hasses Salve Regina.

Rosanne van Sandwijk soleert in Mozarts requiem. (© Marco Borggreve)

21 oktober
Het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam voeren Mozarts beroemde requiem uit, met sopraan Ilse Eerens, mezzosopraan Rosanne van Sandwijk, tenor Thomas Walker en bas-bariton Henk Neven als solisten. Het requiem is twee keer op dezelfde avond te horen.

11 november
Maarten Engeltjes keert terug in het Muziekgebouw en neemt weer PRJCT Amsterdam mee. In dit concert, getiteld V’adoro pupille, doet Engeltjes een greep uit Händels omvangrijke operarepertoire, met aria’s uit onder meer Rodelinda, Giulio Cesare en Ariodante.

25 november
Het rietkwintet Calefax viert zijn 35-jarig jubileum. Elk lid van het ensemble kiest zelf een werk uit om het jubileum mee te vieren. Voor de Hymns for Private Use van Nico Muhly treedt sopraan Katrien Baerts aan.

28 november
Sopraan Miah Persson en trompettist Håkan Hardenberger voegen zich bij Amsterdam Sinfonietta voor een programma met muziek van Telemann, Beethoven, Bach en Händel. Persson zingt onder meer Eternal Source of Light Divine van Händel.

19 december
De Nederlandse Bachvereniging siert de decembermaand met twee cantates uit het Weihnachtsoratorium van Bach (de tweede en de derde, waarin de herders centraal staan). Violist Shunske Sato heeft de muzikale leiding en als solisten zijn sopraan Viola Blache, alt Ulrike Malotta, tenor Daniel Johannsen en bas Matthias Helm te horen.

In het najaar besluit het Muziekgebouw of het programma voor 2021 ook aangepast moet worden. Vooralsnog is dat programma nog ongewijzigd.

Zie voor meer informatie de website van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Vorig artikel

Perzische opera uitgebracht op cd

Volgend artikel

Opera in de media: week 31 van 2020

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.