BinnenkortNieuws

Documentaire Licht te zien op NPO 2

De documentaire Licht die Oeke Hoogendijk maakte over de muziek en het leven van Karlheinz Stockhausen is op dinsdag 23 februari om 23.13 uur te zien in Het uur van de wolf op NPO 2.

De film Licht ging begin februari in première en is sindsdien te zien op het platform Picl. Op 23 februari maakt de documentaire zijn tv-debuut, met op 25 februari om 13.22 uur een herhaling.

Centraal in de documentaire van Oeke Hoogendijk staat Stockhausens gigantische operacyclus Licht en de compilatie daaruit die De Nationale Opera, het Holland Festival, het Koninklijk Conservatorium en de Stockhausen Foundation for Music in juni 2019 onder de titel aus LICHT produceerden. Hoogendijk volgde het project vanaf het eerste moment.

Naast de beelden en de gesprekken over de productie zoomt Hoogendijk in op Stockhausens zoektocht naar liefde. Zijn kinderen en de vier vrouwen met wie hij zijn leven deelde komen aan het woord. Onder hen Suzanne Stephens en Kathinka Pasveer, die met hem samenwerkten en een rol speelden in de uitvoering van aus LICHT.

Oeke Hoogendijk is een bekroonde documentairemaker, onder meer bekend van een televisieserie en een bioscoopfilm over de verbouwing en de herinrichting van het Rijksmuseum en de documentaire Mijn Rembrandt.

Naar aanleiding van de documentaire vertelde docent/musicus Renee Jonker in onze podcast Opera Magazine uitgebreid over het project aus LICHT, waar hij vanaf het begin bij betrokken was:

Meer lezen

Place de l’Opera besteedde uitgebreid aandacht aan de productie aus LICHT. Lees op onze website meer achtergronden:

aus LICHT schitterend uitgevoerd (recensie, juni 2019)

aus LICHT: droomfabriek voor Stockhausen (achtergrond, mei 2019)

Van macro naar micro: aus LICHT (achtergrond bij ENGEL-PROZESSIONEN en WELT-PARLAMENT, mei 2019)

Magische bezweringen in preview aus LICHT (recensie, maart 2017)

Kathinka Pasveer over aus LICHT in 2019 (december 2016)

Opera van het Jaar 2019: aus LICHT (december 2019)

Vorig artikel

In de zalen: Orphée, Eurydice, DiDonato

Volgend artikel

Nieuw: het Netflix van de oude muziek

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.