Home » Binnenkort

Opera in de media: week 46

8 november 2013 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week week 46 (9 – 15 november 2013) onder meer aandacht voor een Britse en Vlaamse uitzending van Brittens War Requiem en Olga Peretyatko in Berlijn.

Video

Emma Bell (foto: Paul Foster-Williams).

Emma Bell (foto: Paul Foster-Williams).

Requiem van Britten op tv
In het Concertgebouw in Brugge werd een uitvoering van het War Requiem van Benjamin Britten opgenomen, met deFilharmonie, het City of Birmingham Symphony Chorus, het Kinderkoor van de Vlaamse Opera en solisten Emma Bell (sopraan), Alan Oke (tenor) en Florian Boesch (bas). Dirigent is Martyn Brabbins.
Canvas: zondag 10 november om 12.00 u.

Portret Kathleen Ferrier
NTR Podium zendt een documentaire uit over de Engelse alt Kathleen Ferrier (1912-1953), die op jonge leeftijd overleed aan borstkanker. De film laat fragmenten zien van haar optredens en geeft een beeld van de zangeres als mens. Aan het woord komen onder anderen haar zus en diverse biografen, er zijn oude radio-interviews te horen en fragmenten uit dagboeken en brieven.
Nederland 2: zondag 10 november om 13.00 u.

Elisabeth Schwarzkopf.

Elisabeth Schwarzkopf.

Heynis en Schwarzkopf
Wie meer klassieke zang wil horen, kan meteen na de documentaire over Ferrier overschakelen naar Cultura24. Daar is een portret te zien van Aafje Heynis onder de titel Stem van de ziel, gevolgd door een opname van een recital uit 1972 door sopraan Elisabeth Schwarzkopf in het Turfschip in Breda. Op het programma staan liederen van Mozart, Strauss en Wolf.
Cultura24: zondag 10 november om 13.55 u.

Anna en Rolando in Parijs
Het was in maart 2007, in het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs, dat Anna Netrebko haar debuut maakte in Frankrijk, aan de zijde van Rolando Villazón. Ze werden begeleid door het Orchestre National de Belgique onder leiding van Emmanuel Villaume. Het duo zong stukken van onder anderen Gounod, Massenet en Tjaikovksi.
Mezzo: zondag 10 november om 13.30 u.

Verdi en Wagner in de regen
André Rieu bouwde het na, maar zijn collega Lorin Maazel speelde deze zomer weer voor het echte paleis Schönbrunn in Wenen. Maazel dirigeerde de Wiener Philharmoniker in een programma gewijd aan Verdi en Wagner. Tenor Michael Schade was de vocale solist tijdens het tiende Summer Night Concert dat het orkest uit Wenen in de openlucht gaf. Het regende en was koud, maar 15.000 mensen kwamen kijken en luisteren.
Nederland 2: maandag 11 november om 23.55 u.

John Chest (foto: Andrey Stoycher).

John Chest (foto: Andrey Stoycher).

Tuinierster in Aix
Bariton John Chest was in 2012 één van de prijswinnaars op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Hij zong dat jaar ook de rol van graaf Almaviva in Le nozze di Figaro bij de Nationale Reisopera. Dit seizoen zingt hij weer de graaf, maar nu als vast ensemblelid van de Deutsche Oper in Berlijn.

Vorige zomer was hij in Aix-en-Provence voor de rol van Nardo in La Finta Giardiniera van Mozart. De productie van het festival in de Provence werd begeleid door Le Cercle de l’Harmonie met dirigent Andreas Spering, Vincent Boussard deed de regie. In de andere rollen onder anderen Colin Balzer, Julian Pregardien en Sabine Devieilhe.
Mezzo: dinsdag 12 november om 20.30 u.

Olga in Berlijn
Begin vorige maand, kort nadat ze haar recital in Nederland gaf, was Olga Peretyatko in Berlijn, waar ze bij de Staatsoper Berlin in het Schiller Theater de rol van Marfa zong in De Bruid van de Tsaar van Nikolaï Rimski-Korsakov. Naast haar op het podium stonden onder anderen Anatoli Kotscherga, Johannes Martin Kränzle en Anna Tomowa-Sintow. De muzikaal leider van deze productie, Daniel Barenboim, dirigeerde de Staatskapelle Berlin en het Staatsopernchor. Dmitri Tcherniakov maakte de regie. De opname dateert van 8 oktober 2013.
Mezzo: vrijdag 15 november om 17.00 u.

Admeto bij BravaNL
Georg Friedrich Händels Admeto stamt uit de tijd dat de componist ook Tamerlano, Rodelinda en Alessandro schreef. Hij maakte die werken voor de Royal Academy of Music. Alex Köhler, zanger en dirigent, maakte deze voorstelling voor de opera in Halle. Het Handel Festival Orchestra speelt, Romelia Lichtenstein, Mechthild Bach en Tim Mead zingen.
BravaNL: vrijdag 15 november om 20.36 u.

Audio

Ed Spanjaard (foto: Ronald Knapp).

Ed Spanjaard (foto: Ronald Knapp).

Così op tournee
Così fan tutte van Mozart werd de afgelopen weken in een aantal zalen in Nederland concertant uitgevoerd door Het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Ed Spanjaard, met medewerking van Capella Amsterdam. De solisten, die in de recensies doorgaans zeer geprezen werden, waren onder anderen Lenneke Ruiten, Rosanne van Sandwijk en Anders Dahlin.
Radio 4: zaterdag 9 november om 19.00 u.

Chazia met Pierre
De altijd aanwezige Chazia Mourali met de immer bescheiden Pierre Audi, het levert vast interessante radio op. Deze maand viert De Nederlandse Opera dat Audi er 25 jaar artistiek directeur is. Chazia Mourali volgde hem tijdens de voorbereidingen voor de uitvoering van Wagners Götterdämmerung en probeerde te achterhalen wat zijn drijfveren zijn.
Radio 4: zaterdag 9 november om 23.00 u.

Requiem van Britten op de radio
In Groot-Brittannië is het zondag Remembrance Sunday. Ter gelegenheid daarvan zendt de BBC het War Requiem van Benjamin Britten live uit vanuit de Royal Albert Hall in Londen. Dirigent Semyon Bychkov dirigeert het BBC Symphony Orchestra, wel drie koren en de solisten: Sabina Cvilak, Allan Clayton en Roderick Williams.
BBC Radio 3: zondag 10 november om 20.00 u.

Weektip

Hoe beweegt een liedzanger?
In het interview dat Place de l’Opera onlangs met de Britse Mezzo Sarah Connolly had, ging ze uitvoerig in op haar ideeën over het zingen van liederen, of ‘art songs’, zoals ze in het Engels heten. Geen sterke kleuren in de kleding en niet te veel regie, vindt Connolly. Ze stelde vast dat veel zalen waar liedrecitals gegeven worden niet eens beschikken over belichting om een optreden visueel op te pimpen.

In dit instructiefilmpje, getipt door Carnegie Hall, gaat docente Claudia Friedlander in op de manier waarop een liedzanger beweegt. Het motto: less is more.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.