BinnenkortNieuws

Documentaire Licht in première op Picl

Oeke Hoogendijk heeft een documentaire gemaakt over het muzikale universum en het levensverhaal van Karlheinz Stockhausen. De film, Licht, is vanaf 3 februari op het online platform Picl te zien. Als de coronaregels het toelaten, is er op 2 februari een première in Pathé Tuschinski.

Centraal in de documentaire van Hoogendijk staat Stockhausens gigantische operacyclus LICHT en de compilatie daaruit die De Nationale Opera, het Holland Festival, het Koninklijk Conservatorium en de Stockhausen Foundation for Music in juni 2019 onder de titel aus LICHT produceerden. Hoogendijk volgde het project vanaf het eerste moment.

Naast de beelden en de gesprekken over de productie zoomt Hoogendijk in op Stockhausens zoektocht naar liefde. Zijn kinderen en de vier vrouwen met wie hij zijn leven deelde komen aan het woord. Onder hen Suzanne Stephens en Kathinka Pasveer, die met hem samenwerkten en een rol speelden in de uitvoering van aus LICHT.

‘Voor de weduwen is deze productie een unieke kans om het werk van hun mentor, meester en geliefde eindelijk als cyclus uitgevoerd te zien’, aldus de aankondiging van de film. ‘De druk op de productie is hoog, de belangen en ambities zijn groot. Steeds prangender wordt de vraag: wat wilde Stockhausen zelf zeggen met zijn epische meesterwerk?’

Oeke Hoogendijk is een bekroonde documentairemaker, onder meer bekend van een televisieserie en een bioscoopfilm over de verbouwing en de herinrichting van het Rijksmuseum en de documentaire Mijn Rembrandt.

De film Licht is in elk geval op het platform Picl te zien. Als de coronaregels het toelaten, komen er ook vertoningen in filmtheaters in het land, waaronder een wereldpremière in Pathé Tuschinski op 2 februari.

Meer lezen

Place de l’Opera besteedde uitgebreid aandacht aan de productie aus LICHT. Lees op onze website meer achtergronden:

aus LICHT schitterend uitgevoerd (recensie, juni 2019)

aus LICHT: droomfabriek voor Stockhausen (achtergrond, mei 2019)

Van macro naar micro: aus LICHT (achtergrond bij ENGEL-PROZESSIONEN en WELT-PARLAMENT, mei 2019)

Magische bezweringen in preview aus LICHT (recensie, maart 2017)

Kathinka Pasveer over aus LICHT in 2019 (december 2016)

Opera van het Jaar 2019: aus LICHT (december 2019)

Vorig artikel

Vroege Mozarts: Lucio Silla

Volgend artikel

Veertigste editie Belvedere van start

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.