BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Waltz maakt operadebuut met Rosenkavalier

Hollywood-acteur Christoph Waltz maakt op zondag 15 december zijn debuut als operaregisseur met Der Rosenkavalier bij de Vlaamse Opera in Antwerpen. Hij werkt samen met chef-dirigent Dmitri Jurowski en zangers als Maria Bengtsson, Stella Doufexis en Christiane Karg.

Christoph Waltz (foto: Bob Van Mol).
Christoph Waltz (foto: Bob Van Mol).

De Oostenrijkse acteur en regisseur Christoph Waltz is bekend van films als Inglorious Basterds en Django Unchained en won vele voorname acteerprijzen, zoals een Oscar en een Golden Globe. Hij is sinds hij als jongen vanaf de staanplaatsen van de Wiener Staatsoper opera’s zag, fan van het genre.

Met Der Rosenkavalier, een opera van Richard Strauss uit 1911, maakt Waltz deze maand zijn debuut als operaregisseur. Dat doet hij op uitnodiging van de Vlaamse Opera, waar de productie het eerst te zien zal zijn, en van Les Théâtres de la Ville de Luxembourg en het Royal Opera House in Londen, waar de productie respectievelijk volgend jaar en in 2016 te zien zal zijn.

Met de Strauss-opera neemt de Vlaamse Opera een voorsprong op het Strauss-jaar 2014, het jaar waarin de componist 150 jaar zou zijn geworden.

Waltz zegt over de productie: “Wanneer je alleen maar een reproductie verwacht van het vertrouwde, dan verval je in consumptie van kunst, waaraan ik een grondige hekel heb. Theater moet steeds opnieuw een belevenis zijn en enkel op die manier is er échte participatie van het publiek mogelijk.”

Waltz wil voor een “eigen stilistische inventie” gaan door een “barok voor de huidige kijker” neer te zetten. “Essentieel voor mij is het creëren van ruimte voor de muziek – die het belangrijkste is –, de personages en het publiek.”

De nieuwe productie wordt muzikaal geleid door Dmitri Jurowski, de chef-dirigent van het Vlaamse operahuis. Hij staat voor het Symfonisch Orkest, Koor en Kinderkoor van de Vlaamse Opera. Alleen op 14 en 17 januari wordt hij vervangen door Philipp Pointner.

De rol van de Feldmarschallin wordt vertolkt door de Zweedse sopraan Maria Bengtsson. De Duits-Griekse mezzo Stella Doufexis zingt Octavian en de Duitse sopraan Christiane Karg zet de rol van Sophie neer.

De Oostenrijkers Albert Pesendorfer en Michael Kraus vertolken baron Ochs en Faninal. Verder is Nico Darmanin als de tenor te horen en vervullen Hanne Roos, Guy de Mey, Ezgi Kutlu, Andrew Greenan en Christopher Lemmings kleine rollen.

Der Rosenkavalier gaat op zondag 15 december in première in Antwerpen en is daar zes keer te zien. In januari volgen vijf voorstellingen in Gent.

Zie voor meer informatie de website van de Vlaamse Opera.

Vorig artikel

Deirdre Angenent is doelgericht op weg

Volgend artikel

Bioscopen vertonen Londense Parsifal

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.