BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Luik zet La Grande-Duchesse op het toneel

De Opéra Royal de Wallonie in Luik voert van 20 tot en met 31 december de ‘opéra bouffe’ La Grande-Duchesse de Gérolstein van Offenbach op, met herziene teksten van regisseur Stefano Mazzonis di Pralafera.

Grande-Duchesse AfficheOffenbach maakte met La Grande-Duchesse de Gérolstein een satire op ondoordacht militarisme. Centraal in zijn komische opera staat de tirannieke Grande-Duchesse.

Er wordt flink de draak gestoken met oorlogvoeren in het werk uit 1867. Regisseur Stefano Mazzonis di Pralafera meent dat je dat in onze tijd niet meer kunt maken en heeft daarom het libretto van Henry Meilhac en Ludovic Halévy aangepast in zijn nieuwe productie voor de Opéra Royal.

Bij Di Pralafera is de Grande-Duchesse de eigenares van een vooraanstaand hotel en restaurant, waarmee ze aan een grote culinaire tv-show, ‘La Guerre des Chefs’, gaat meedoen. Op tirannieke wijze voert ze haar keukenstaf aan, maar haar liefde voor mannen en een revolutie onder haar personeel brengt haar ten val.

De rol van de Grande-Duchesse wordt vertolkt door afwisselend Alexise Yerna en Patricia Fernandez. Sébastien Droy zingt Fritz en Lionel Lhote is Boum. Andere rollen zijn er voor Sophie Junker, Jean-Philippe Corre, Giovanni Iovino, Patrick Delcour en Roger Joakim. De muzikale leiding is in handen van Cyril Englebert.

La Grande-Duchesse de Gérolstein gaat op 20 december in première en is acht keer te zien in het operahuis van Luik. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Bioscopen vertonen Londense Parsifal

Volgend artikel

Holland Opera eindigt jaar met 4 Musketiers

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.