Binnenkort

ZaterdagMatinee opent met Haydn-opera

De ZaterdagMatinee is even met vakantie geweest, maar is vanaf zaterdag 5 september weer helemaal ‘back in business’. Jaap van Zweden krijgt de eer om af te trappen. Dat doet hij met Armida van Haydn, een opera die hij zelf graag wilde doen en die mooi past in het Haydn-jaar.

brochurematineeHet was een wens van dirigent Van Zweden om Armida eens op te voeren bij de ZaterdagMatinee en dus zette casting director Mauricio Fernández het stuk op het programma van dit seizoen.

Bovendien wil Fernández zich een beetje revancheren. „We hebben Armida al eens gedaan, heel lang geleden”, zei hij in een eerder interview met Place de l’Opera. „Dat was toen geen ideale voorstelling. Met deze ‘herneming’ willen we het beter doen. Want volgens mij is het één van de beste opera’s van Haydn. ”

Armida gaat over een groep kruisridders die optrekken naar Jeruzalem. Om hun missie te laten mislukken, probeert de tovenares Armida de ridders te verleiden. Ze weet de dapperste van hen, Rinaldo, in haar macht te krijgen, maar krijgt het uiteindelijk niet over haar hart om hem te vermoorden: ze is verliefd op hem geworden.

Van Zweden en de Radio Kamer Filharmonie zullen samen met een groepje internationale solisten de opera ten gehore brengen. Er was een tijd sprake dat Eva Mei de rol van Armida zou zingen, maar zij is inmiddels vervangen door Meagan Miller, een Amerikaanse sopraan. Miller trad in juni dit jaar voor het eerst op Europese bodem op, als de hoofdfiguur in Ariadne auf Naxos bij de Wiener Volksoper. Een optreden dat enthousiast ontvangen werd.

Van Amerikaanse bodem komt ook Gregory Kunde, die zijn bekende belcanto tenor zal laten klinken. Ook van de partij is Benjamin Hulett – een jonge tenor die al eens in het Concertgebouw zong in de negende van Beethoven.

En met hem houdt het jonge talent niet op. De ZaterdagMatinee heeft ook de nieuwste ster van Deutsche Grammophon, Mojca Erdmann, gestrikt. Zij zong de rol van Zelmira uit Armida al eens tijdens de Salzburger Festspiele. Een optreden dat haar internationale carrière in gang zette.

De andere rollen zijn er voor de (ook weer jonge) bas Vito Priante en voor tenor Roger Padullés, die vorig seizoen bij de Matinee in Die Meistersinger von Nürnberg te zien was.

Het concert begint om 13.00 uur. Zie meer informatie www.zaterdagmatinee.nl of www.concertgebouw.nl.

Vorig artikel

Supierz wil niet zomaar klassiekers brengen

Volgend artikel

Deel Scala afgesloten vanwege asbest

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.