BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 4

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 4 (18 – 24 januari 2014) onder meer aandacht voor de countertenoren Andreas Scholl en Philippe Jaroussky en Plácido live uit Wenen.

Video

Lustig in Dresden
Veel zangers noemen, als ze gevraagd worden naar favoriete rollen buiten de klassieke opera, nogal eens de rol van Danilo in Die lustige Witwe. De operette van Franz Lehár is te zien op zaterdagavond bij BravaNL. In de Semperoper in Dresden speelde de Sächsische Staatskapelle Dresden onder leiding van Manfred Honeck, met solisten als Gunter Emmerlich, Bo Skovhus en Petra Maria Schnitzer.
BravaNL: zaterdag 18 januari om 14.15 u.

Andreas Scholl (foto: Decca / James McMillan).
Andreas Scholl (foto: Decca / James McMillan).

De keizer van de hoge noten
“Andreas Scholl zingt zo hoog als een vrouw maar is een echte kerel”, zo kondigt Arte de documentaire Andreas Scholl, Caesar der hoge tonen aan. De countertenor komt aan het woord over zijn muziek en wordt bij enkele optredens gevolgd.
Arte: zondag 19 januari om 23.40 u.

Samson et Delila in Antwerpen
Als de kinderen slapen kan de stekker van jeugdzender Ketnet eruit en krijgen de Vlamingen in de avonduren een extra zender die zegt vooral tijd te hebben: OP12. De zender brengt deze week opera, een opname uit 2009 uit de Vlaamse Opera in Antwerpen. Samson et Dalila van Camille Saint-Saëns werd geregisseerd door Omri Nitzan en Amir Nizar Zuabi. In de hoofdrollen: Torsten Kerl, Marianna Tarasova en Nicola Mijalovič. Voor het koor en orkest van de Vlaamse Opera stond Tomáš Netopil.
OP12: dinsdag 21 januari om 20.25 u.

Francis van Broekhuizen (foto: Jacqueline Wouters).
Francis van Broekhuizen (foto: Jacqueline Wouters).

Giovanna van Spanga
Sopraan Francis van Broekhuizen krijgt dezer dagen weer glanzende kritieken op haar rol als Miss Wingrave, de onverbiddelijke tante van Owen in de opera van Britten die zijn naam draagt. In een heel andere hoedanigheid was ze te zien in de operafilm Donna Giovanna, die Opera Spanga maakte. De film is te zien op de late avond van dinsdag 21 januari. In Donna Giovanna ziet u verder onder anderen Klara Uleman, Charles Alves da Cruz en Marcel van Dieren.
BravaNL: woensdag 22 januari om 00.07 u.

Audio

Plácido zingt Verdi
Rechtstreeks vanuit het Theater an der Wien kunt u vanavond luisteren naar I due Foscari van Giuseppe Verdi. Het is de tweede van een serie uitvoeringen in Wenen. De productie was eerder te zien in Los Angeles en wordt in Wenen gedirigeerd door James Conlon. In de hoofdrollen hoort u Plácido Domingo samen met Operalia-winnaar Arturo Chacón-Cruz. De tenor vertelde in een interview met Place de l’Opera over zijn samenwerking met Domingo. In april is Chacón-Cruz in de buurt: in de De Munt in Brussel zingt hij dan de hertog in Rigoletto.
Radio 4: zaterdag 18 januari om 19.00 u.

Agrippina uit Barcelona
“It will be like a divorce”, zei Sarah Connolly eind november in Barcelona over het einde van de serie voorstellingen in het Liceu van de opera Agrippina van Händel. Een voorstelling waar ze haar 10 jaar oude dochter niet in de zaal wil zien: “Too sexy.” De Belgische klassieke zender Klara brengt een opname van deze productie uit het Gran Teatre del Liceu. De opname uit november 2013 laat naast Connolly in de titelrol zangers horen als David Daniels en Danielle de Niese. Harry Bicket staat voor het orkest van het Liceu.
Klara: zaterdag 18 januari om 20.00 u.

Philippe Jaroussky (foto: Marco Borggreve).
Philippe Jaroussky (foto: Marco Borggreve).

Jaroussky live in het Concertgebouw
Het Avondconcert van Omroep Max komt vandaag rechtstreeks vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. In een programma waarin het Stabat Mater van Pergolesi centraal staat, hoort u countertenor Philippe Jaroussky en sopraan Julia Lezhneva. De twee worden begeleid door I Barocchisti onder leiding van Diego Fasolis.
Radio 4: zondag 19 januari om 20.00 u.

Honneger in Utrecht
Live in Vredenburg en ook op Radio 4 is vrijdag Jeanne d’Arc au Bûcher van Arthur Honegger te horen. Het oratorium wordt onder muzikale leiding van Markus Stenz uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor. Als solisten zijn onder anderen te horen: Guillemette Laurens, Benoît De Leersnyder en Monique Krüs.
Radio 4: vrijdag 24 januari om 20.00 u.

Weektip

Berlioz in de Notre-Dame
Niet ver van de plaats waar Berlioz’ Requiem, de Grande Messe des Morts, voor het eerst werd uitgevoerd, in de Dôme des Invalides, dirigeert Gustavo Dudamel de mis in de Parijse Notre-Dame. Het Orchestre Philharmonique de Radio France, het Sinfonieorchester Simon Bolivar uit Venezuela en het koor van Radio France staan onder zijn leiding. Arte Live Web streamt de uitvoering via internet.
Website Arte Live Web: woensdag 22 januari om 21.00 u.

Vorig artikel

Jubileumprijsvraag: de oplossing

Volgend artikel

Così fan tutte met bier in de pauze

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.