BinnenkortNieuws

Rameau en Brel delen een affiche

Holland Baroque Society toert van 6 tot en met 9 februari door het land met een ‘dubbelportret’ van twee Franse grootmeesters: Jean-Philippe Rameau en Jacques Brel. Als solisten treden Veronica Cangemi en Claron McFadden op.

Jacques Brel (foto: Nationaal Archief).
Jacques Brel (foto: Nationaal Archief).

De één is een flamboyante barokcomponist. De ander een gepassioneerd chansonnier. Toch brengt Holland Baroque Society Jean-Philippe Rameau en Jacques Brel samen in één programma, omdat zij volgens het ensemble “frappante overeenkomsten” vertonen.

In zowel de opera’s van Rameau als de chansons van Brel spelen liefde en dood een grote rol. “En ook qua muziekstijl zijn er parallellen”, meent het ensemble. “Brels briljante huiscomponist Rauber kende zijn klassiekers en putte rijkelijk uit barokke technieken en kamermuziek.”

Het concertprogramma van Holland Baroque Society bevat balletten en opera’s van Rameau en chansons van Jacques Brel. Sopraan Veronica Cangemi zingt de solo’s in het Rameau-repertoire, de Amerikaanse Claron McFadden vertolkt Brels chansons. Ook Brel zelf zal te horen zijn, met dank aan opnametechnicus Jared Sacks. Hij haalde Brels stem uit zijn opnamen, zodat het ensemble hem tijdens het concert live kan begeleiden.

Op de bok voor Holland Baroque Society staat dirigent en klavecinist Lars Ulrik Mortensen.

Het programma is voor het eerste te horen in het Grand Theatre in Groningen, op donderdag 6 februari. Daarna trekt het ensemble langs Vredenburg/Tivoli in Utrecht (7 februari), de Stadsgehoorzaal in Leiden (8 februari) en tot slot de Nieuwe Kerk in Den Haag (9 februari).

Vorig artikel

Opera in de media: week 6

Volgend artikel

Filmische Gioconda in St. Gallen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.