Binnenkort

Opera in de media: week 6

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 6 (1 – 7 februari 2014) onder meer aandacht voor geluid en beeld van L’Africaine van Meyerbeer en een stream van Brokeback Mountain.

Video

Jonas Kaufmann als Faust bij de Metropolitan Opera (foto: Ken Howard).
Jonas Kaufmann als Faust bij de Metropolitan Opera (foto: Ken Howard).

Faust in de Met
Op 10 mei, als De Nationale Opera in Amsterdam nog maar twee maanden zijn nieuwe naam draagt, zal daar de opera Faust in première gaan. Àlex Ollé, van het Spaanse La Fura dels Baus, maakt een nieuwe regie van Gounods werk. Op Mezzo is de productie te zien die voor de Metropolitan Opera in New York werd geregisseerd door Des McAnuff, met de Canadese Rotterdammer Yannick Nézet-Séguin voor het orkest. Jonas Kaufmann zong in deze versie van 2010 de rol van Faust, Marina Poplavskaya was Marguerite en René Pape zong de rol van Méphistophélès.
Mezzo: zaterdag 1 februari om 20.30 u.

Hagen zingt Mozart
Kurt Rydl staat de komende weken nog twee keer als Hagen oog in oog met de bezoekers van de Ring van De Nederlandse Opera. In februari 2008 was hij in geheel ander repertoire te zien: Mozarts Die Entführung aus dem Serail, in een regie van Johan Simons. Op de late zaterdagavond zendt BravaNL de opname uit, met naast Rydl in de belangrijkste rollen Laura Aikin, Edgaras Montvidas en Mojca Erdmann. Constantinos Carydis dirigeerde het Nederlands Kamerorkest.
BravaNL: zondag 2 februari om 00.07 u.

Componist Charles Wuorinen (foto: Susan Johann).
Componist Charles Wuorinen (foto: Susan Johann).

Stream van Brokeback Mountain
Problematische liefdesgeschiedenissen tussen mannen en vrouwen bestaan vermoedelijk al sinds het ontstaan van de mensheid, en de opera getuigt daar veel en vaak van. Die tussen twee mannen zijn waarschijnlijk ook van alle tijden, maar daar is niet veel van te vinden in de operaliteratuur. Sinds afgelopen week is er echter een opera die een ingewikkelde relatie tussen de cowboys Ennis en Jack verbeeldt. Brokeback Mountain van Annie Proulx – eerst een novelle, later een film en nu door haarzelf tot libretto bewerkt – werd op muziek gezet door Charles Wuorinen. Ivo van Hove, directeur van Toneelgroep Amsterdam, gaf de nieuwe opera vorm.

De première was afgelopen week in Madrid en New York Times-recensent Anthony Tommasini was één van de eersten die zijn mening kenbaar maakte. “It is a serious work, an impressive achievement. But it is a hard opera to love”, vond de recensent, die constateerde dat de muziek geen enkele gesuikerde of melodramatische frase kende, daarmee te weinig recht doend aan de romantische en sensuele elementen in het verhaal. Een livestream van de voorstelling van vrijdag 7 februari is te zien via Arte Live Web en de website van het Teatro Real.
Arte Live Web: vrijdag 7 februari om 20.00 u.

Audio

Jessica Pratt zingt Meyerbeer
Sopraan Jessica Pratt staat vanaf 14 maart op het podium van het Amsterdamse Muziektheater. Ze zal daar één van haar succesrollen zingen, de titelrol in Lucia di Lammermoor in de opera van Donizetti. Afgelopen november was ze in Venetië te horen in Meyerbeers L’Africaine. De productie werd voor het Teatro La Fenice geregisseerd door Leo Muscato en werd gedirigeerd door Emmanuel Villaume. Naast Pratt waren er solisten als Veronica Simeoni en Gregory Kunde. (Zie ook de weektip.)
Radio 4: zaterdag 1 februari om 20.00 u.

Tenor Bryan Hymel (foto: Dario Acosta).
Tenor Bryan Hymel (foto: Dario Acosta).

Butterfly uit New York
De BBC-radio zendt een opname uit van Puccini’s Madama Butterfly, uitgevoerd bij de Metropolitan Opera in New York. Philippe Auguin dirigeert het orkest van de Met. Als solisten hoort u Amanda Echalaz als Cio-Cio San, Elizabeth De Shong als Suzuki en Bryan Hymel als Pinkerton.
BBC Radio 3: maandag 3 februari om 20.30 u.

Petibon in Kleine Zaal
Het recital dat de Franse sopraan Patricia Petibon geeft in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam wordt live uitgezonden. U kunt op Radio 4 meeluisteren naar haar optreden, begeleid door Susan Manoff op de piano. Het programma vermeldt liederen van Francis Poulenc, van wie delen uit Banalités klinken, van Rosenthal en van Ravel. Verder zingt de Franse sopraan werken van onder anderen Collet, Obradors, Falla en Bernstein.
Radio 4: dinsdag 4 februari om 20.00 u.

Weektip

Eind vorig jaar stond de niet vaak opgevoerde opera L’Africaine van Meyerbeer in het Teatro La Fenice in Venetië. Radio 4 zendt de audio-opname dit weekend uit, maar op YouTube zijn beeld en geluid terug te vinden van de complete voorstelling uit de periode november/december 2013.

L’Africaine ging in première in 1865, een jaar na de dood van de componist. De ‘grand opéra’ gaat over fictieve gebeurtenissen in het leven van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. De opera ging in het jaar van de eerste opvoering ook in première in Londen, New York en Bologna. Vrij snel daarna kende het werk enkele opvoeringen in het operatheater van Venetië.

Hier staan de beelden:

Vorig artikel

Liedkolos Hampson slaat nieuwe paden in

Volgend artikel

Rameau en Brel delen een affiche

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.