Binnenkort

Opera in de media: week 17

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 17 (19 – 25 april 2014) onder meer aandacht voor Arabella uit New York en Amsterdam en voor een rechtstreekse radio-uitzending van Faust uit Covent Garden in Londen.

Video

John Eliot Gardiner - Sheila Rock - DeccaGardiner met Debussy
Zijn boek over Bach is net uit, maar in de zomer van 2010 hield John Eliot Gardiner zich niet met Bach maar met Debussy bezig. Diens Pelléas et Mélisande werd uitgevoerd onder leiding van Gardiner door zijn eigen Orchestre Révolutionnaire et Romantique en het Monteverdi Choir. Stéphane Braunschweig deed de regie van de productie voor de Opéra Comique in Parijs. De solisten waren onder anderen Phillip Addis als Pelléas, Karen Vourch als Mélisande en Marc Barrard in de rol van Golaud.
Mezzo: zaterdag 19 april om 20.30 u.

Eerste Messiah in Londen
In een documentaire met BBC 3-presentator Tom Service wordt de eerste uitvoering van de Messiah van Händel belicht. Het werk ging in première in het Foundling Hospital in Londen, in 1750. Die eerste uitvoering was in feite een benefietconcert voor het ziekenhuis, waar wezen werden verzorgd.
BBC 2: zaterdag 19 april om 22.30 u.

Engelen uit Salisbury
Hun ouders zullen er wellicht anders over denken, maar de stemmen van de jonge zangers van het koor van de kathedraal van Salisbury in Engeland zijn ‘engelachtig’. Daarnaar verwijst de titel van de BBC-documentaire Angelic Voices, over het 900 jaar oude koor. De documentaire volgt de kinderen vanaf de voorbereiding op hun paasconcert tot de zomervakantie. De jongeren van het koor zijn tussen de 8 en 13 jaar en zingen in gescheiden jongens- en meisjesgroepen.
Nederland 2: zondag 20 april om 13.00 u.

Giordano in Parijs
Daniel Oren leidde  in de Parijse Opéra Bastille een uitvoering van Andrea Chénier, een opera van Umberto Giordano. De regisseur was Giancarlo Del Monaco. In de hoofdrollen hoort u Marcelo Álvarez, Sergey Murzaev en Micaela Carosi.
Mezzo: dinsdag 22 april om 20.30 u.

Audio

Malin Byström (foto: Peter Knutson).
Malin Byström (foto: Peter Knutson).

Arabella in de Met
Mooi vergelijkingsmateriaal: terwijl bij De Nationale Opera in Amsterdam een uitstekend ontvangen productie van Arabella van Richard Strauss loopt (later deze week op de radio te horen), komt de Metropolitan Opera in New York met een uitvoering van hetzelfde werk in zijn wekelijkse radio-uitzending. Dirigent Philippe Auguin leidt het Met-orkest in de door Otto Schenk geregisseerde opera. In de titelrol hoort u Malin Byström en haar zusje Zdenka wordt gezongen door Juliane Banse. Die is komend seizoen in Amsterdam te horen als Elsa in Lohengrin. Michael Volle zingt de rol van Mandryka.
NDR Kultur Radio: zaterdag 19 april om 19.00 u.

La forza in München
In het Nationaltheater in München nam de Duitse radio afgelopen december de opera La forza del destino van Verdi op. Voor de hoofdrollen waren stevige stemmen gecast als Vitalij Kowaljow, Anja Harteros, Ludovic Tézier en Jonas Kaufmann. Het Staatsorkest Beieren stond onder leiding van Asher Fisch.
Radio 4: zaterdag 19 april om 19.45 u.

Faust in Londen
Diana Damrau is in Londen een avond vrij, want haar serie optredens in La traviata wordt onderbroken door Faust van Gounod, met enkele van haar niet onaanzienlijke collega’s in de hoofdrollen: Joseph Calleja als Faust en Bryn Terfel als Méphistophélès. Niet de geplande Anna Netrebko maar sopraan Sonya Yoncheva zingt de rol van Marguerite. En dan zijn er ook nog Simon Keenlyside en Jihoon Kim. Ze zingen allemaal onder leiding van Maurizio Benini. De recensente van Place de l’Opera noemde het een productie met ‘starpower’Faust gaat binnenkort in Amsterdam in première. Daar zingt Michael Fabiano de titelrol. De Londense uitvoering wordt live uitgezonden door BBC Radio.
BBC Radio 3: dinsdag 22 april om 19.50 u.

Jacquelyn Wagner als Arabella (foto: Monika Rittershaus).
Jacquelyn Wagner als Arabella (foto: Monika Rittershaus).

Arabella in Amsterdam
De vocale aspecten van de opera Arabella, tot 2 mei te zien bij De Nationale Opera, werden alom geprezen. De rol van Mandryka wordt in deze productie gezongen door James Rutherford, die aan Place de l’Opera met genoegen vertelde dat hij het meisje mag kussen (lees het interview). En hij krijgt er meteen een leuke schoonmoeder bij, want ook de terugkeer van Charlotte Margiono als Adelaide op het operapodium valt zeer in de smaak van publiek en recensenten. Jacquelyn Wagner zingt de titelrol en ook Marcel Reijans en Roger Smeets zijn te horen, evenals het koor van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht. Het verhaal is niet erg ingewikkeld, maar de ‘survivalmap’ die Opera Live-presentator Hein van Eekert op zijn blog zette kan nuttig zijn.
Radio 4: woensdag 23 april om 19.00 u.

Weektip

Karfreitag-evenement
Op de dag dat dit wekelijkse overzicht verschijnt, Goede Vrijdag, zitten de Bach-liefhebbers in Naarden, maar de Wagnerianen verzamelen zich in de Brakke Grond in Amsterdam. Daar beleven ze de jaarlijkse vertoning van de opera Parsifal van Richard Wagner, een echte ‘Karfreitag’-gebeurtenis. De legendarische uitvoering die Jaap van Zweden in het Concertgebouw in Amsterdam leidde, in december 2010, staat compleet op YouTube. Met Falk Struckmann, Robert Holl, Klaus Florian Vogt en Katarina Dalayman. Dit is de eerste akte:

Vorig artikel

Opéra Comique viert 300-jarig bestaan

Volgend artikel

Luikse opera voert sprookjesopera Grétry op

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.