BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Lotte de Beer opent Münchener Biennale

De Münchener Biennale, een internationaal festival dat sinds 1988 nieuw muziektheater presenteert, opent dit jaar met een productie van de hand van de Nederlandse regisseur Lotte de Beer: Vivier. Ein Nachtprotokoll. De voorstelling wordt op 7, 9 en 10 mei opgevoerd in de Muffathalle.

Brochure van de veertiende editie van de Münchener Biennale.
Brochure van de veertiende editie van de Münchener Biennale.

Vivier. Ein Nachtprotokoll is een opera van de jonge Servische componist Marko Nikodijević, die via de International Young Composers Meeting en de Gaudeamus Music Week al diverse keren in Nederland actief was. De opera is van tekst voorzien door librettist Gunther Geltinger.

Nikodijević is al lange tijd gefascineerd door de muziek van Claude Vivier en heeft zijn opera op het oeuvre van de Canadese componist gebaseerd. De productie is niet biografisch, maar het gegeven dat Vivier in 1983 door een prostituee om het leven werd gebracht speelt er wel een rol in.

De voorstelling speelt zich af in een metro in Parijs, waar de componist de prostituee treft die hem later zal vermoorden. Vanuit die scène springt de opera terug en vooruit in de tijd, waarbij voorstellingen en figuren uit het werk van Vivier hun opwachting maken en weer verdwijnen.

De opera wordt geënsceneerd door ‘rising star’ Lotte de Beer, die de afgelopen tijd in Nederland was te zien met Così fan tutte bij de Dutch National Opera Academy en La bohème bij het Grachtenfestival. Zij werkt, zoals vaker, samen met het ontwerpersduo Clement & Sanôu.

Sebastian Beckedorf heeft de muzikale leiding over het Orchester des Staatstheaters Braunschweig en Tim Severloh, Musa Nkuna, Malte Roesner en Daniel Holzhauer vertolken de solopartijen.

De productie gaat op 7 mei in première en is daarna nog op 9 en 10 mei te zien. Zie voor meer informatie de website van de Münchener Biennale.

Vorig artikel

Podcast: Van Laecke regisseert La traviata

Volgend artikel

Garanča zingt Schumann, Berg en Strauss

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.