BinnenkortNieuws

Arte toont nieuwe producties uit Aix

Met liefst acht scenische producties en twee concertante uitvoeringen viert het Festival d’Aix-en-Provence de internationale herleving van de operawereld. Cultuurzender Arte toont uit het aanbod de wereldpremière van Innocence, Le nozze di Figaro in een regie van Lotte de Beer en een nieuwe Tristan und Isolde.

Lilian Farahani in repetitie voor Innocence. (© Aleksi Barrière)

Innocence is de nieuwste opera van de Finse componiste Kajia Saariaho. Ze componeerde het werk op basis van een roman van de Finse schrijfster Sofi Oksanen, verwerkt in een negentalig libretto van Aleksi Barrière. De opdracht werd verstrekt door het festival en vier operahuizen, waaronder De Nationale Opera.

In vijf bedrijven ontrolt zich een familiedrama tijdens een huwelijksbanket. Een tragedie die zich tien jaar eerder voordeed (een fatale schietpartij op een school) speelt opnieuw op. In de cast onder anderen Lilian Farahani als de bruid, Sandrine Piau als de schoonmoeder en Magdalena Kožená als moeder van één van de slachtoffers.

Arte toont op 10 juli om 20.00 uur de livestream van de opvoering met het London Symphony Orchestra en het Kamerkoor van Estland, geregisseerd door Simon Stone en geleid door de Finse dirigente Susanne Mälkki, in Nederland bekend van gastdirecties bij het Concertgebouworkest en Radio Filharmonisch Orkest. Mälkki leidde eerder de wereldpremière van L’amour de loin van Saariaho.

Controversiële zetting

Le nozze di Figaro heeft volgens Peter van de Lint in dagblad Trouw een kleurrijke en venijnige enscenering gekregen van de Nederlandse regisseur Lotte de Beer. Arte-tv toont de voorstelling in een spectaculair ogend decor op 9 juli om 22.30 uur. Susanna wordt gezongen door Julie Fuchs, met André Schuen aan haar zijde als Figaro. Het grafelijk paar wordt gevormd door Gyula Orendt en Jacquelyn Wagner. Thomas Hengelbrock zorgt met het Balthasar Neumann Ensemble voor een authentieke Mozart-interpretatie.

De livestream op Arte Concert van Tristan und Isolde in een controversiële moderne zetting van Simon Stone vindt plaats op 8 juli om 18.00 uur en wordt herhaald op 9 juli om 22.30 uur. De prachtige vocale bezetting wordt aangevoerd door Nina Stemme als Isolde en Stuart Skelton als Tristan. Het London Symphony Orchestra staat onder leiding van zijn chef Simon Rattle.

Artistiek directeur Pierre Audi durfde het aan om het festival groots te herstarten om het publiek te verlokken terug te laten keren naar de banken en de stoelen in de (openlucht)theaters. Naar verluidt kon hij 26 miljoen euro besteden in de operasnoepwinkel en voor een reeks omspelende concerten, die hij aanbiedt tot en met 26 juli. Op het programma verder onder meer twee Verdi’s (Falstaff en I due Foscari) en Rimsky’s Le coq d’or (een bijdrage van de Opéra national de Lyon).

Zie voor meer informatie de website van het Festival d’Aix-en-Provence.

Vorig artikel

Omroep Max gaat op jacht naar operatalent

Volgend artikel

Opera in de media: week 28 van 2021

De auteur

Franz Straatman

Franz Straatman