BinnenkortNieuws

Robbert Muuse zingt Die schöne Müllerin

Bariton Robbert Muuse zingt op donderdag 15 mei Schuberts liederencyclus Die schöne Müllerin in de Edesche Concertzaal. Zijn partner Micha van Weers begeleidt hem op de piano.

Bariton Robbert Muuse (foto: Fred van de Heetkamp).
Bariton Robbert Muuse (foto: Fred van de Heetkamp).

Die schöne Müllerin is één van de bekendste liederencycli ooit geschreven. De serie van twintig liederen vertelt het verhaal van een jonge, rondreizende molenaarsknecht, die een beek volgt, bij een molen aankomt, verliefd wordt op de dochter van de molenaar, zijn liefde onbeantwoord ziet, diep wanhopig wordt en zich uiteindelijk in de beek verdrinkt. Al menen sommigen dat hij niet echt zelfmoord pleegt.

Franz Schubert schreef de cyclus op gedichten van Wilhelm Müller, een Duitse dichter die net als Schubert slechts 32 jaar leefde. De liederen zijn oorspronkelijk geschreven voor de hoogte van een tenor of sopraan, maar worden vaak getransponeerd voor lagere stemmen.

In de Edesche Concertzaal geeft de Nederlandse bariton Robbert Muuse zijn interpretatie van de cyclus. Muuse studeerde in Maastricht en Karlsruhe en had daarna lessen van grootheden als Thomas Allen, Gerald Finley en Robert Holl. De bariton treedt regelmatig op in Nederland, zowel in operaproducties als in liedrecitals en oratoria.

Al sinds 1994 vormt Muuse een liedduo met zijn partner, de pianiste Micha van Weers. Ze gaven recitals in onder meer het Concertgebouw in Amsterdam, Stuttgart, Karlsruhe, Salzburg en Parijs. In 2011 brachten ze hun cd Songs of Quest and Inspiration uit.

Het concert begint om 20.00 uur. Zie voor meer informatie de website van de Edesche Concertzaal.

Vorig artikel

Assepoester sluit bioscoopseizoen Met af

Volgend artikel

Speeldoos brengt Met-opera's in rood pluche

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.