Binnenkort

Assepoester sluit bioscoopseizoen Met af

De Metropolitan Opera sluit zijn bioscoopseizoen op zaterdag 10 mei af met een live-vertoning van La Cenerentola van Rossini. Operasterren Joyce DiDonato en Juan Diego Flórez vertolken de hoofdrollen in de op het sprookje van Assepoester gebaseerde opera.

Joyce DiDonato als Cenerentola/Angelina (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).
Joyce DiDonato als Cenerentola/Angelina (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

La Cenerentola is de tiende en laatste productie die de Metropolitan Opera dit seizoen vertoont in de meer dan 2.000 bioscopen en theaters in 65 verschillende landen die meedoen aan de populaire Live in HD-serie. In oktober volgt een nieuw seizoen.

Rossini componeerde La Cenerentola op zijn 25e, in 1817, gebaseerd op het Franse sprookje Cendrillon van Charles Perrault. In de opera heeft Assepoester (Angelina/Cenerentola) geen boze stiefmoeder, zoals in de populairste versie van het sprookje, maar een nogal lachwekkende stiefvader, Don Magnifico, en twee tuttige stiefzussen, Clorinda en Tisbe. Hoewel Cenerentola veroordeeld is tot de huishouding, is zij het die uiteindelijk het hart wint van prins Ramiro.

De Metropolitan Opera voert Rossini’s werk op in een bekende, gewaardeerde regie van Cesare Lievi, die in 2009 al eens in de Live in HD-serie werd vertoond. Destijds zong Elīna Garanča de titelrol, nu is het de minstens zo beroemde mezzosopraan Joyce DiDonato die in de huid van het sprookjesfiguur kruipt.

DiDonato staat tegenover stertenor Juan Diego Flórez, die prins Ramiro vertolkt. Bas-bariton Luca Pisaroni, bekend van veel operahoofdrollen in Amsterdam, zingt Ramiro’s tutor Alidoro en Pietro Spagnoli maakt zijn Met-debuut in de rol van Dandini, de knecht van Ramiro.

De stiefvader van Assepoester wordt vertolkt door Alessandro Corbelli, die met deze partij al overal ter wereld succes heeft gehad. Sopraan Rachelle Durkin zingt Clorinda en Patricia Risley is haar zusje. De productie wordt muzikaal geleid door Fabio Luisi en gepresenteerd door Deborah Voigt.

La Cenerentola wordt in een groot aantal bioscopen in Nederland vertoond, waaronder veertien vestigingen van Pathé, CineMec in Ede, Foroxity Limburg en Theater de Speeldoos in Baarn.

Hieronder een kort fragment uit de productie, met Don Magnifico, Clorinda en Tisbe:

Vorig artikel

De Munt brengt Carsens Rigoletto

Volgend artikel

Robbert Muuse zingt Die schöne Müllerin

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.