Binnenkort

DNO brengt Laika in wereldpremière

De Nationale Opera presenteert op dinsdag 3 juni in de Stadsschouwburg Amsterdam de nieuwe opera Laika van de Nederlandse componist Martijn Padding. De wereldpremière is een coproductie met het Holland Festival. Diverse Nederlandse zangers vertolken de rollen.

Martijn Padding.
Martijn Padding.

Laika is een tragische komedie in vier bedrijven op een tekst van de bekende schrijver P.F. Thomése. Het verhaal gaat over ‘de terreur van de kijkcijfers’ en drijft de spot met de oppervlakkigheid van op kijkcijfers gefixeerde tv-shows.

Robbert, de presentator van een succesvolle tv-talkshow, heeft genoeg van zijn werk. Iedereen kent hem, maar hij weet zelf niet meer wie hij werkelijk is. Via een zendapparaat zoekt hij contact met kosmonaut Yuri Gagarin en ruimtehond Laika, die voor eeuwig door het heelal zweven. In de kosmos zal hij zijn bevrijding vinden.

Martijn Padding (1956) heeft een opera gecomponeerd die vier heel verschillende akten bevat, zo zegt hij zelf. “De eerste en de derde zijn extatisch en schieten alle kanten op, want ze spelen in de vulgaire wereld van de televisiestudio. De tweede akte is donker van kleur en heeft een Psycho-achtige kant. De laatste akte wordt transparant, spaceachtig en buitenaards.”

De wereldpremière wordt geënsceneerd door beeldend kunstenaar Arnout Mik en Marjoleine Boonstra. Samen met Elsje de Bruijn en Elisabetta Pian is Mik ook verantwoordelijk voor het decor en de kostuums.

De rol van Robbert wordt vertolkt door Thomas Oliemans, die eerder bij DNO in onder meer Die Zauberflöte te zien was. Alt Helena Rasker zingt Robberts moeder en de titelrol van de hond Laika wordt gezongen door een jongenssopraan. Gagarin is een rol voor bas Dennis Wilgenhof. Verder zingen Claron McFadden, Marieke Steenhoek, Marcel Beekman en Mattijs van de Woerd mee.

De opera wordt gespeeld door het nieuwemuziekensemble Asko|Schönberg onder leiding van Etienne Siebens. VocaalLAB zingt de koorpartij.

Laika gaat op 3 juni in première in de Stadsschouwburg Amsterdam en is daar in totaal zes keer te zien. Opvallend detail: de bezoekers wisselen in de pauze van plaats, van de zaal naar de tribune op het podium of omgekeerd.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Discografie: Falstaff

Volgend artikel

Neven wekt nobele fantast tot leven

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Hein van Eekert
    29 mei 2014 at 16:26

    Piepkleine toevoeging: Laika wordt gezongen door een jongenssopraan en twee meisjessopranen, die elkaar per voorstelling afwisselen.