AchtergrondBinnenkortFeatured

IVC viert grootse jubileumeditie

Het programma van de 50e editie van het Internationaal Vocalisten Concours is groter dan ooit. Naast de reguliere competitie voor opera- en oratoriumzangers is er een speciale competitie voor liedduo’s. Verder staan er veel andere activiteiten op stapel. Directeur Annett Andriesen presenteerde de plannen afgelopen vrijdag in Den Bosch.

Annett Andriesen presenteert de plannen voor de jubileumeditie van het IVC (foto: Dré de Man).
Annett Andriesen presenteert de plannen voor de jubileumeditie van het IVC (foto: Dré de Man).

Afgelopen weekend probeerden de laatste kandidaten zich in Den Bosch te plaatsen voor het Internationaal Vocalisten Concours (IVC), als vocalist in de categorie opera/oratorium of als liedduo. In een pauze sprak IVC-directeur Annett Andriesen met de pers en lichtte de plannen en initiatieven van de jubileumeditie toe.

“Het IVC biedt een harde wedstrijd met een menselijk gezicht”, aldus de directeur. “De twee jaar tussen de concoursedities (sinds 1992 is het concours tweejaarlijks) vliegen voorbij. We hebben er opnieuw veel plezier in; wij als organisatie, en ik hoop ook pers en publiek.”

Tijdens de voorselecties in Amsterdam, Den Bosch en afgelopen week ook in Italië zijn in totaal zo’n 350 kandidaten en 65 liedduo’s gehoord. Daaruit worden de deelnemers voor het concours geselecteerd, zo vertelde Andriesen.

Het concours begint op 4 september en loopt uit op een finale voor liedduo’s op 12 september en een finale voor solisten op 14 september.

Liedcompetitie
Eén van de jubileumactiviteiten is de speciale competitie voor liedduo’s. Annett Andriesen: “In een allroundaanpak waarbij de kandidaten lied en opera/oratorium combineren, raakt het lied ondergesneeuwd. Een juweel van Wolf valt soms weg tussen twee knallende aria’s.”

Het IVC geeft het lied daarom een apart competitiepodium, parallel aan de opera- en oratoriumwedstrijd. Er is een speciale jury die de liedzangers en pianobegeleiders beoordeelt. Bekende namen als de pianisten Irwin Gage en Graham Johnson maken deel uit van die jury, evenals onder anderen Elly Ameling en Siegfried Jerusalem. De organisatie hoopt dit initiatief de komende concoursen voort te zetten.

Jury opera en oratorium
De jury voor de solisten is zeer internationaal samengesteld. De bekendste naam is Dame Kiri Te Kanawa. De sopraan, die deze maand werd opgenomen in de Hall of Fame van het Britse muziekblad Gramophone, werd door concoursdirecteur Andriesen benaderd en tijdens het concours in Cardiff werd haar komst bevestigd. “Ze zei, nadat ze was nagegaan wat wij doen in Den Bosch, ‘ja’ en ze zal ook een masterclass geven. Dat deed ze ook daar in Cardiff en die was erg leuk.”

Verplicht werk
Het lied dat alle deelnemers verplicht moeten gebruiken in hun optreden voor de jury staat in het teken van de Jeroen Bosch 500-viering. Dit jaar wordt het derde deel van een cyclus van vier gecomponeerd door Willem Jeths. Voor de tekst werd gebruikgemaakt van De Tuin Der Lusten van schrijver Pé Hawinkels.

Om het lied voor alle deelnemers geschikt te maken, is het vertaald in het Latijn en is er een versie voor zes stemtypen. In de voorrondes zingen de deelnemers een pianoversie, bij de finale wordt het lied begeleid door de philharmonie zuidnederland.

Workshopdag opera en musical voor amateurs
Gericht op de regio is er op 30 augustus in het Theater aan de Parade een workshopdag voor amateurzangers onder de titel De Stem van Bosch. Bekende namen zullen de workshops begeleiden, zoals Ernst Daniël Smid, Henk Poort en Francis van Broekhuizen. Er zijn al veel aanmeldingen binnen voor de dag, die voor de deelnemers gratis is. Luisteraars betalen een kleine entreeprijs.

Kids Time
IVC-logoOp de voorlaatste concoursdag, 13 september, is er een programma voor kinderen en families. Edwin Rutten schreef een sprookje, De hemelbuik, dat door Roel van Oosten op muziek werd gezet. De uitvoering wordt gevolgd door een workshop zingen onder leiding van Edwin Rutten en Francis van Broekhuizen.

Derde Elly Ameling Liedcursus
Aansluitend aan het concours geven bariton Meinard Kraak en pianist Julius Drake een liedcursus in Den Bosch. Deze derde Elly Ameling Liedcursus wordt gefinancierd uit de opbrengst van de jubileum-cd-box van zangeres Elly Ameling. De liedcursus is op 4 en 5 oktober.

Cursus Franse Opera
Na het succes van de Wagner-cursus in 2013 wordt de samenwerking tussen het IVC en De Nationale Opera versterkt met een jaarlijkse cursus die om en om in Den Bosch en Amsterdam zal worden gehouden. De cursus Franse Opera start op 17 oktober in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Masterclass en symposium Mahler / Strauss
Vanaf 30 oktober wordt in Den Haag een week lang aandacht besteed aan het werk van Gustav Mahler en Richard Strauss. In samenwerking met onder meer het Koninklijk Conservatorium en de Mahlerstichting geven Christa Ludwig en Jard van Nes met pianist David Selig les. Er is ook een symposium over de beide componisten.

Archief IVC
Twee uitgaven, één op papier en één digitaal, markeren het vijftigjarig bestaan van het IVC. In september verschijnt een jubileumboek dat elk van de vijftig concoursjaren uitlicht, met de complete uitslagen en alle namen. In die uitslagen prijken namen als Annette de la Bije, Thomas Hampson en Ileana Cotrubas.

Ook digitaal komt de historie van het IVC tot leven. Op de website 401ivca.com wordt het complete archief van het concours ontsloten. Operapublicist René Seghers is sinds 2013 bezig met het project: een publieksvriendelijke website met tekst, audio en beeldmateriaal uit het archief.

Op de website zijn de bekende namen van winnaars te vinden, maar ook veelbelovende zangers van wie na hun winst in Nederland vrijwel niet meer werd gehoord. De bas Shuischi Takahashi bijvoorbeeld, die toen hij won in 1970 als de nieuwe Chaliapin werd gezien. De website, die langzaam zal groeien naar een compleet overzicht in de komende jaren, is al online.

Verrassingen
Niet in het programma staan nog wat verrassingen die de organisatie in petto heeft voor de bewoners van Den Bosch. Op zes plekken zullen die onverwacht zangers zien opduiken rond het concours.

“Het is niet gemakkelijk om al die activiteiten te financieren, al werken de gemeente Den Bosch en de andere sponsoren en subsidiegevers goed mee”, zegt Annett Andriesen. “De wereld komt naar de Parade, dat is een enorme promotie voor de stad. Het winnen van het IVC is voor zangers een belangrijke stap, die je in veel cv’s van winnaars blijft tegenkomen. Ik zeg altijd: ‘First ’s-Hertogenbosch and then the world!’”

Zie voor meer informatie de website van het Internationaal Vocalisten Concours.

BravaNL begint op 3 juli met een serie programma’s op basis van het videomateriaal dat door het IVC is opgenomen in de afgelopen jaren. De eerste uitzending is op donderdag 3 juli om 19.05 uur. Hieronder de trailer:

Vorig artikel

DNO vertoont Falstaff in Oosterpark

Volgend artikel

Oidípous beleeft voortreffelijke première

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.