BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Duitse bioscopen vertonen Tannhäuser

De Bayreuther Festspiele zet ook dit jaar weer voor één avond de deur open naar een groter publiek. De uitvoering van Wagners opera Tannhäuser is op 12 augustus in bioscopen in heel Duitsland live te volgen. Place de l’Opera keek voor u op de kaart in het grensgebied.

De uitgave van de partituur bij Ditson, begin vorige eeuw
De uitgave van de partituur bij Ditson, begin vorige eeuw

Tot de bioscopen die Tannhäuser op groot scherm vertonen, behoren er ook enkele op redelijke afstand van Nederland. Voor wie de magie van het Festspielhaus, dat helemaal op maat voor Wagner gebouwd werd, wil ervaren, is er de beroemde wachtlijst van vele jaren eer men een kaartje kan kopen voor één van de voorstellingen. Al was er voor enkele van de uitvoeringen van dit seizoen in Bayreuth een online bestelmogelijkheid in oktober 2013. De kosten om een voorstelling mee te maken lopen van 30 tot 320 euro.

Gezien de drempel naar het theater is een reis naar een bioscoop in het grensgebied een snel en voordeliger alternatief. We zochten met de kaart in de hand naar mogelijkheden in de buurt. De voorstelling op 12 augustus eindigt om 21.15 uur, dus voor sommige locaties in Duitsland is zelfs het openbaar vervoer een mogelijkheid.

Niedersachsen
In het noorden zijn er twee bioscopen op enige afstand van de grens. Vanuit Stadskanaal is het anderhalf uur rijden naar CinemaxX in Oldenburg. Ook in Osnabrück is een deelnemende cinema, de CineStar, en daar rijd je vanuit operastad Enschede in een uurtje heen.

Nordrhein-Westfalen
De Tichelpark Cinema in Kleve ligt over de grens bij Nijmegen. De afstand vandaaruit bedraagt net 20 kilometer. Vanuit Heerlen of Maastricht is Aken goed per auto, trein en regiobus te bereiken. Cineplex Aken ligt midden in het centrum, op loopafstand van het (bus)station. Ook Essen, Oberhausen en Düsseldorf hebben vertoningen van Tannhäuser.

Wie op 12 augustus op vakantie is in Berlijn heeft de keus uit vier bioscopen waar Tannhäuser wordt gepresenteerd.

De productie van Tannhäuser dateert uit 2011 en wordt deze zomer voor de derde maal hernomen. Bayreuth laat de eigen producties een aantal malen achter elkaar terugkomen. Regisseur Sebastian Baumgarten presenteerde drie jaar geleden zijn versie van de opera, waarvoor de Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout het decor ontwierp.

Dit jaar zingen in de hoofdrollen Kwangchul Youn als Landgraf Hermann, Torsten Kerl zingt de titelrol en Markus Eiche is Wolfram von Eschenbach. De rol van Elisabeth wordt gezongen door Camilla Nylund, Michelle Breedt vertolkt de rol van Venus.

De muzikale leiding is in handen van Axel Kober, Generalmusikdirektor van de Deutsche Opera am Rhein. In die functie leidde hij afgelopen zondag nog de finale van het Belvedere Concours.

Klaus Florian Vogt is gast in de uitzending. (foto: Uwe Arens - Sony Classical)
Klaus Florian Vogt is gast in de uitzending
(foto: Uwe Arens / Sony Classical).

Net als bij de vertoningen van de Live in HD-producties is er speciaal voor de bioscopen een extra programma voor aanvang en in de pauzes. Bayreuth belooft dat de artiesten “aus dem Nähkästchen plaudern”. Katharina Wagner, de artistiek leider van de Festspiele, zanger Klaus Florian Vogt en presentator Axel Brüggemann werken mee aan het pauzeprogramma.

De vertoning begint in de bioscoop op 12 augustus om 15.45 uur. Alle informatie over locaties en het programma vindt u op www.wagner-im-kino.de.

Vorig artikel

YouTube-portret: Marina Rebeka

Volgend artikel

Operafestivals in Zuidwest-Engeland

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. Herman Molendijk
  10 juli 2014 at 03:12

  Vorig jaar in Kleef de Holländer vanuit Bayreuth gezien. Uitstekende registratie met een subliem geluid. Zeker wat betreft het geluid overtreft het de registraties uit de Met. Wellicht speelt de afstand hier een rol. New York ligt nu eenmaal een stuk verder weg dan Bayreuth. Of de apparatuur in de bioscoop is van superieure kwaliteit. Het verschil viel me in ieder geval wel op.

 2. stefan caprasse
  10 juli 2014 at 09:05

  Die produktie van de Holländer heb ik (met veel geluk) 2 opeenvolgende jaren in Bayreuth gezien. Moderne maar interessante enscenering. Wat die Tannhaüser betreft (die ik ook die 2 jaren gezien heb), die enscenering is op zijn minst…discutabeler, zij het dat ook daar mooie beelden in voorkomen. En voorstellingen in het “heiligdom” van Bayreuth bijwonen, is toch sowieso altijd een unieke ervaring…