AchtergrondBinnenkortBuitenland

Operafestivals in Zuidwest-Engeland

Er is veel opera op het platteland van Groot-Brittannië, zo lieten we u vorige week al zien. Deze keer richten we de blik op het zuidwesten van Engeland, waar in Dorset en Cornwall opera wordt gebracht in Britse traditie, dus met aandacht voor de catering in de pauze.

Dorset Opera Festival

Dorset aidaHet Dorset Opera Festival viert dit jaar zijn veertigjarig jubileum. Op de website herinnert men zich de eerste voorstelling in 1974, die toen werd bijgewoond door de Prince of Wales. Sinds die eerste opera, Smetana’s The Bartered Bride, is het festival gegroeid. Anno 2014 brengt men jaarlijks twee volledige producties met professionele zangers en groot orkest.

Een mix van professionals en enthousiaste amateurs werken in de zomer intensief aan de twee producties. Dat vormt volgens het operahuis de kern van het succes. Het festival heeft in het Coade Theatre een speellocatie en in de tuinen die dat theater omgeven is er ruimte voor de traditionele picknick en de high tea.

Het festival organiseert jaarlijks een Summer School waarin deelnemers uit de hele wereld samenkomen om te werken aan de koorpartijen. Het koor telt doorgaans tussen de 60 en 80 leden. De deelnemers worden begeleid door artistiek directeur Roderick Kennedy, een bas die rollen zong in de grote huizen van Groot-Brittannië.

Er is verder een muzikaal leider, Jeremy Carnall, die de rest van het jaar verbonden is aan het Gewandhausorchester in Leipzig, en er is een ‘Chorus Director’. Voor het zesde jaar vervult Nicolas Mansfield – in het dagelijks leven directeur van de Nederlandse Reisopera – die rol.

dorset fidelioDe twee grote producties van dit jaar zijn Aida van Verdi en Fidelio van Beethoven. Voor Aida zijn de rollen dubbel bezet, met namen als Suzanne Manuell en Melinda Hughes in de titelrol, Lorenzo DeCaro en Arnold Rawls als Radamès en Antonia Sotgiù en Nina Alupii-Morton in de rol van Amneris. De regie is van Paul Carr. Aida wordt vanaf 22 juli viermaal uitgevoerd.

Voor Fidelio is er een enkele cast, met Jonathan Stoughton die Florestan zingt en met Lee Bisset als zijn vrouw Leonore. Sopraan Johane Ansell, die eerder dit jaar te zien was in Headphone Oratorium van Het Geluid Maastricht en de Reisopera, zingt Marzelline.

Phillip Thomas dirigeert het orkest, Laurence Dale, in Nederland bekend van rollen en ensceneringen bij de Reisopera en Opera Trionfo, verzorgt de regie.

De voorstellingen in het Coade Theatre lopen van 22 tot en met 26 juli. Zie voor meer informatie de website van het Dorset Opera Festival.

The Minack Theatre

Op het meest zuidwestelijke puntje van Groot-Brittannië ligt The Minack Theatre, niet ver van Penzance en St. Ives. Het openluchttheater, dankzij het klimaat omgeven door subtropische vegetatie, heeft een spectaculaire achtergrond. Achter het podium kijkt het publiek uit over de oceaan. Het ziet eruit alsof wat verdwaalde Grieken het tweeduizend jaar geleden hebben uitgehakt, zo zegt de organisatie, maar het theater bestaat feitelijk ‘slechts’ iets meer dan tachtig jaar.

Minack - TOscaNaast toneelstukken van onder anderen Shakespeare en musicals als The Producers en Monty Python’s Spamalot is er opera: Tosca van Puccini wordt opgevoerd van 14 tot 18 juli. De Surrey Opera brengt een nieuwe productie naar Cornwall. De opera wordt gezongen in het Engels. Jonathan Butcher is zowel regisseur als dirigent van deze voorstelling. Het gezelschap uit Surrey werd onlangs in het Britste blad Opera Magazine geprezen voor de kwaliteit van zijn producties.

Lichter muziektheater is te zien in september, als de Cambridge University G. & S. Society de komische opera H.M.S. Pinafore presenteert. Het was het eerste grote succes van het duo Gilbert en Sullivan. De opera speelt op een schip, waar de liefde tussen de zeeman Ralph Rackstraw en kapiteins dochter Josephine het aanvankelijk dreigt af te leggen tegen de klassenverschillen, maar later toch een kans krijgt.

In september staat ook nog Aida op de agenda van het openluchttheater, maar bij die titel staan de namen van Elton John en Tim Rice; het gaat dus om de musical en niet de opera.

Zie voor meer informatie de website van The Minack Theatre.

Vorig artikel

Duitse bioscopen vertonen Tannhäuser

Volgend artikel

St. Moritz helpt La Gazzetta herintreden

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.