BinnenkortNieuws

Reisopera herneemt pocketversie Candide

De Nederlandse Reisopera herneemt zijn pocketversie van Candide tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam. De komische opera van Leonard Bernstein is op 19 en 21 augustus te zien in de tuin van het Hilton Hotel.

Promotiebeeld van Candide (foto: Bastiaan van Musscher / Nederlandse Reisopera).
Promotiebeeld van Candide (foto: Bastiaan van Musscher / Nederlandse Reisopera).

Regisseur Xander Straat en dirigent Wouter Padberg bewerkten in 2010 Leonard Bernsteins komedie Candide tot een voorstelling van een uur, op een Nederlandse vertaling van schrijver/dichter Willem Wilmink. Het voormalige Resident Artists Programme van de Reisopera voerde het werk uit.

De herneming van de productie wordt ook door jong talent uitgevoerd, met Jan-Willem Schaafsma in de titelrol, Maartje Rammeloo als Cunegonde, Ruth Willemse als Paquette en Oude Dame, Leon van Liere als Maximiliaan, Kardinaal en Cacambo en Daniël Hermán Mostert in vijf verschillende bijrollen.

De Nederlandse dirigent Arnoud Oosterbaan, eerder assistent-in-residence bij de Reisopera, staat voor een ensemble met Martine Bauhuis (fluit), Sinan Ercan (cello), Toon Bierman (piano) en Niek KleinJan (slagwerk).

Candide ging in 1956 in première op Broadway. Het vertelt het verhaal van de optimistische Candide, die na een verbanning, een gruwelijke oorlog, een marteling, scheepsrampen, vulkaanuitbarstingen, moordpartijen en verschillende keren ruw gescheiden te worden van de vrouw die hij lief heeft, toch ervan overtuigd blijft dat deze wereld de beste van alle mogelijke werelden is.

Candide wordt op 19 en 21 augustus van 20.30 tot 21.30 uur opgevoerd in de tuin van het Hilton Hotel Amsterdam.

De Reisopera is later nogmaals te gast op het Grachtenfestival: mezzosopraan Anna Traub, lid van het ZangersEnsemble van de Reisopera, geeft op 22 augustus een concert in één van de stijlkamers aan een Amsterdamse Gracht, met repertoire van Wagner en Mahler. Dat concert is al uitverkocht.

Zie voor meer informatie over Candide de website van het Grachtenfestival.

Vorig artikel

Metropolitan Opera sluit deal met vakbonden

Volgend artikel

Libretto-blog: Operahuwelijken

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.