AchtergrondFeatured

Libretto-blog: Operahuwelijken

De redactie van Place de l’Opera schreef voor het nieuwe operaboek Libretto 184 pagina’s vol over het aanstaande operaseizoen. In de Libretto-blog geven we de komende tijd voorproefjes van de inhoud. Aflevering 2: een huwelijk tussen twee operazangers, kan dat?

Damrau TestéHet is geen onbekend en ook geen verrassend gegeven: operazangers worden niet alleen op het toneel, maar ook daarbuiten weleens verliefd op elkaar. Anna Netrebko en Erwin Schrott waren lange tijd het koningskoppel op dat gebied, maar een lang en gelukkig leven was die relatie niet beschoren. Inmiddels heeft Netrebko in tenor Yusif Eivazov een nieuwe operapartner gevonden en volgens sommige berichten is er zelfs een bruiloft op komst.

Naast de Russische diva zijn er nog vele anderen die de ‘amore’ uit operalibretti meer dan fictie proberen te laten zijn. Sopraan Eva-Maria Westbroek en tenor Frank van Aken zijn het bekendste Nederlandse voorbeeld. Tenor Stephen Costello en sopraan Aylin Pérez vielen voor elkaar tijdens het zingen van een duet uit La bohème en bij sopraan Diana Damrau en bas-bariton Nicolas Testé sloeg de vonk over toen zij Donna Anna en hij Masetto zong in een productie van Don Giovanni.

Maar hoe gaat het vervolgens verder? Een veelgevraagde operazanger is vaak niet meer dan een paar weken per jaar thuis. Als datzelfde voor je partner geldt, blijft er weinig quality time over… Een artiestenmanager vertelde me eens dat hij zangers adviseert om überhaupt geen relatie aan te gaan en zeker geen kinderen te krijgen. Volgens hem is dat simpelweg niet te combineren met een leven als prima donna of primo uomo.

Diana Damrau en Nicolas Testé hebben die raad bepaald niet opgevolgd, want ze zijn inmiddels getrouwd en hebben twee jonge zoontjes, terwijl ze ondertussen onverminderd blijven verschijnen op de internationale concert- en operatonelen. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Ik sprak er met hen over terwijl ze in Parijs even adem hapten tussen een paar Traviata-voorstellingen bij de Opéra National. Met veel plezier en een prettige down-to-earth-mentaliteit vertelden ze over hun extreme maar zeer bevredigende levensstijl. Het vergt het uiterste van hun organisatietalent, maar ze zouden het absoluut niet anders willen. “Een partner die de operawereld kent, is het allerbeste”, luidde de resolute conclusie van Damrau.

Het hele verhaal over hun romance, hun leven in de operawereld en hun bijzondere band met Amsterdam is te lezen in Libretto. Bestel hem nu!

Vorig artikel

Reisopera herneemt pocketversie Candide

Volgend artikel

Rufus Wainwright neemt Prima Donna op

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.