Buitenlands nieuwsNieuws

Metropolitan Opera sluit deal met vakbonden

Fans van de Metropolitan Opera hoeven niet te vrezen dat de opening van het nieuwe Met-seizoen opgeschort moet worden: het New Yorkse operahuis sloot na een lange en moeizame periode van onderhandelingen op maandagochtend een voorlopig akkoord met twee van zijn grootste vakbonden.

De Metropolitan Opera in New York (foto: Jonathan Tichler / Metropolitan Opera).
De Metropolitan Opera in New York (foto: Jonathan Tichler / Metropolitan Opera).

De Metropolitan Opera voerde de afgelopen weken vele gesprekken met de twee grootste van de zestien vakbonden waarin zijn personeel verenigd zijn: Local 802 of the American Federation of Musicians, dat het orkest representeert, en het American Guild of Musical Artists, dat onder meer het koor, de ensemblezangers en de toneelmanagers vertegenwoordigt.

Met-directeur Peter Gelb wilde op zondagavond een overeenkomst hebben, anders dreigde hij het personeel op non-actief te stellen. De onderhandeling, die geleid werd door de Federal Mediation and Conciliation Service, overschreed die deadline, maar tegen het ochtendgloren lag er een voorlopige deal.

Van de resterende, kleinere vakbonden moeten er nog tien tot een akkoord komen met de Met. Zij hebben van het operahuis tot dinsdag 19 augustus middernacht gekregen om nieuwe contracten te sluiten.

Vorig artikel

Barbier krijgt Concertgebouw aan het lachen

Volgend artikel

Reisopera herneemt pocketversie Candide

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.