Binnenkort

Opera in de media: week 36

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 36 (30 augustus – 5 september 2014) onder meer aandacht voor componist en dirigent Micha Hamel en voor een mini-Strauss-Festival bij de BBC Proms in Londen.

Video

Hamel op De Bank
Met Micha Hamel zet BravaNL de moderne Nederlandse muziek in de schijnwerper. De dirigent, dichter en componist van onder meer de ‘tragische operette’ Snow White is te gast op De Bank van BravaNL en laat een avond lang zijn favoriete werken en inspiratiebronnen zien en horen.
BravaNL: zondag 31 augustus om 18.00 u.

Emma Kirkby (foto: Bibi Basch).
Emma Kirkby (foto: Bibi Basch).

Oude muziek in Utrecht
Op NPO Cultura is komende week volop aandacht voor het Festival Oude Muziek in Utrecht, dat op 29 augustus begint. Op maandag 1 september wordt een opname van het openingsconcert van de vrijdag ervoor uitgezonden, met kerkmuziek van onder anderen Fux en Zelenka. Later in de week volgen andere programma’s over het festival, waaronder een registratie van een recital van sopraan Emma Kirkby uit 1988.
NPO Cultura: vanaf maandag 1 september.

Harem op BravaNL
Op de late dinsdagavond zendt BravaNL een registratie uit van de opera Die Entführung aus dem Serail van Mozart. De productie is van De Nationale Opera en dateert uit 2008. In de hoofdrollen zongen Laura Aikin als Konstanze, Edgaras Montvidas als Belmonte en Kurt Rydl als Osmin. Het Nederlands Kamerorkest stond onder leiding van Constantinos Carydis. Johan Simons deed de regie.

Over enkele weken, op zaterdag 20 september, komt René Jacobs met de Akademie für alte Musik naar Amsterdam voor een concertante uitvoering van deze opera in de NTR Zaterdagmatinee.
BravaNL: woendag 3 september om 00.01 u.

Audio

Annett Andriesen bij een IVC-presentatie (foto: Dré de Man).
Annett Andriesen bij een IVC-presentatie (foto: Dré de Man).

Goedemorgen met Annett Andriesen
De directeur van het Internationaal Vocalisten Concours is te gast in het programma Een goedemorgen met en draait twee uur lang haar muziekkeuze. De zangeres was in 1965 voor het eerst als toehoorder op het concours in Den Bosch, nam later zelf deel en is inmiddels directeur van de competitie. Op 4 september gaat de 50e editie van start in het Theater aan de Parade in Den Bosch.
Radio 4: Zaterdag 30 augustus om 10.00 u.

Huelgas in Utrecht
Eén van de vooraanstaande gasten van het Festival Oude Muziek is het Huelgas Ensemble van Paul van Nevel. Het optreden van zaterdagavond, met muziek van de Sloveense componist Gallus, is live te horen in het Zomeravondconcert.
Radio 4: zaterdag 30 augustus om 20.00 u.

Doris Soffel (foto: Streubel).
Doris Soffel (foto: Streubel).

Strauss-weekend bij de Proms
De BBC Proms viert dit weekend de 150e verjaardag van componist Richard Strauss met concertante uitvoeringen van de opera’s Salome en Elektra. Voor Salome worden de hoofdrollen bezet door sopraan Nina Stemme als Salome, tenor Burkhard Ulrich als Herodes en Doris Soffel in de rol van Herodias. Die rol zong de Duitse mezzo ook in Amsterdam, in de omstreden productie van De Nationale Opera. Op het podium van de Royal Albert Hall staan ook het koor en orkest van de Deutsche Oper Berlin onder leiding van Donald Runnicles.

Een dag later speelt het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Semyon Bychkov de opera Elektra. De solisten zijn sopraan Christine Goerke als Elektra, Gun-Brit Barkmin in de sopraanrol van Chrysothemis en bariton Johan Reuter als Orestes. Bijzonder is de bijdrage van mezzo Dame Felicity Palmer, onlangs 70 geworden, in de rol van Clytemnestra.
BBC Radio 3: zaterdag 30 en zondag 31 augustus steeds om 20.30 u.

Operalia-finale in LA
Wie zo laat mag opblijven, kan live kijken naar de finale van de Operalia 2014 in Los Angeles. In het Dorothy Chandler Pavilion zingen de dertien finalisten, waaronder vier uit de VS, bij het orkest onder leiding van initiatiefnemer Plácido Domingo. De webcast begint om 4.00 uur, in de nacht van zaterdag op zondag.
Medici.tv: zondag 31 augustus om 04.00 u.

Weektip

Arcadia in de tuin van Christie
Rond het huis van dirigent William Christie, in de Franse Vendée, liggen tuinen met genoeg ruimte voor muziek. Het publiek was er deze zomer welkom om al wandelend korte buitenconcerten bij te wonen. De opnamen van die muzikale dwaaltocht staan nu online op de website van Culturebox.

Onder anderen Reinoud van Mechelen (haute-contre) is te horen in het programma Voix Humaines, begeleid door Thomas Dunford (theorbe). Ook Elodie Fonnard, één van de andere solisten van Le jardin des Voix, het jonge talentenensemble van Les Arts Florissants, trad op in de tuin van Christie.

Het bekijken van de verschillende fragmenten vraagt wat geduld vanwege de reclame aan het begin, maar wie die uitzit, ervaart arcadische muziekgenoegens.
Website Culturebox

Vorig artikel

De agenda van: Elīna Garanča

Volgend artikel

Meer betaalmogelijkheden Libretto

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    29 augustus 2014 at 18:19

    Schakel voor de BBC Proms uitzendingen 20 minuten eerder in, dan zijn er leuke introductie praatjes over de opera’s van Strauss.