BinnenkortNieuws

Jubilerende Haitink opent Matinee-seizoen

Bernard Haitink opent op zaterdag 6 september in het Concertgebouw in Amsterdam het nieuwe NTR ZaterdagMatinee-seizoen met een uitvoering van werken van Wagner, Berg en Mahler. Het concert markeert zijn 60-jarig jubileum als dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

Bernard Haitink (foto: Clive Barda).
Bernard Haitink (foto: Clive Barda).

Bernard Haitink was van 1957 tot 1971 chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest en bleef ook in de decennia daarna actief betrokken bij het orkest. Voor zijn jubileumconcert heeft hij een programma samengesteld met werken die voor hem een bijzondere betekenis hebben.

De keuze van Haitink heeft een groot vocaal aandeel. Hij speelt het Vorspiel en de Liebestod uit Tristan und Isolde van Richard Wagner, de Sieben frühe Lieder van Alban Berg en de vierde symfonie van Gustav Mahler. De sopraanpartijen in alle drie de werken worden gezongen door Anne Schwanewilms, die Christiane Karg vervangt. Karg moest vanwege een spoedoperatie afzeggen.

Kees Vlaardingerbroek, artistiek leider en programmeur van de Matinee, noemt het een grote eer dat Haitink het Matinee-seizoen opent. “Haitink behoort tot de meest gevraagde dirigenten ter wereld. Dat hij nu het RFO dirigeert in een door hemzelf samengesteld programma geeft de grootst mogelijke voldoening.”

De NTR ZaterdagMatinee begint om 14.15 uur en is volledig uitverkocht. Het concert wordt live uitgezonden op Radio 4 en is daarna nog 90 dagen lang terug te luisteren.

Vorig artikel

Bernstein en Gershwin in Almere Haven

Volgend artikel

Marcel Sijm gaat met Sweeney de diepte in

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.