BinnenkortNieuws

Laurent Pelly regisseert L’étoile bij DNO

Weinig mensen zullen de ‘opéra bouffe’ L’étoile van Emmanuel Chabrier kennen. Volgens De Nationale Opera is het “vrolijk muziektheater op zijn best, gelardeerd met een flinke dosis zwarte humor”. Het Amsterdamse gezelschap zet het werk van 4 tot en met 26 oktober op zijn toneel in een nieuwe productie van Laurent Pelly.

Promotiebeeld van L'étoile.
Promotiebeeld van L’étoile.

L’étoile van Emmanuel Chabrier (1841-1894) gaat in het kort over een fantasieland waarin koning Ouf I regeert. Hij laat traditiegetrouw op zijn verjaardag iemand spietsen, maar dit jaar levert dat problemen op als de hofastroloog waarschuwt dat het spietsen van de marskramer Lazuli ook dodelijke gevolgen zou kunnen hebben voor de koning zelf…

De verwikkelingen die daarop volgen leveren volgens De Nationale Opera (DNO) “politiek theater van het absurde” op, “dromerig en vilein tegelijk”. Dat niet alleen door Chabriers muziek, maar zeker ook door het gevatte libretto van Eugène Leterrier en Albert Vanloo.

Laurent Pelly, die eerder bij DNO L’amour des trois oranges creëerde, maakt een nieuwe productie van L’étoile, met nieuwe spreekteksten van Agathe Mélinand, decors van Chantal Thomas en kostuums van hemzelf en Jean-Jacques Delmotte. Joël Adam doet het licht.

Dirigent Patrick Fournillier maakt zijn debuut bij het Amsterdamse operahuis. Hij staat voor het DNO-koor en het Residentie Orkest, dat de afgelopen seizoen bij DNO De nachtegaal en De speler begeleidde.

De rol van koning Ouf I wordt vertolkt door Christophe Mortagne en Stéphanie d’Oustrac zingt de travestierol van Lazuli, een tak van sport waar ze de nodige ervaring in heeft. Zo zong ze eerder Idamante in Mozarts Idomeneo bij DNO.

Hélène Guilmette is La Princesse Laoula en Jérôme Varnier zingt Siroco. Elliot Madore, Julie Boulianne, François Piolino, François Soons, Harry Teeuwen, Jeroen van Glabbeek en Richard Prada vertolken de overige rollen.

Zes jonge talenten vullen in het kader van het talentontwikkelingsprogramma van DNO de partijen van Les Demoiselles d’Honneur in. Daaronder Zinzi Frohwein, die onlangs nog op het Internationaal Vocalisten Concours te horen was.

L’étoile gaat op 4 oktober in première en is in totaal acht keer te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Damrau, Beczala, Testé: trio superbe

Volgend artikel

Cargill en Lepper doen naar adem happen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.