Binnenkort

Opera in de media: week 42

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 42 (11-17 oktober 2014) onder meer aandacht voor Spinoza in Amsterdam en Castor et Pollux live vanuit Parijs.

Video

Bartoli's project rond Maria Malibran dateert uit 2007.
Bartoli’s project rond Maria Malibran dateert uit 2007.

La Bartoli in Barcelona
Binnenkort is ze weer in Nederland te horen: Cecilia Bartoli. Op 26 oktober treedt ze op in het Concertgebouw in Amsterdam met haar nieuwe project St Petersburg. Deze week is bij BravaNL haar optreden van enige tijd geleden in Barcelona te zien. Ze bracht een eerbetoon aan Maria Malibran, één van de beroemdste operazangeressen van de negentiende eeuw. In het Palau de la Musica Catalana zong Bartoli bij het Orchestra la Scintilla.
BravaNL: zaterdag 11 oktober om 11.54 u.

Saint François
Acht jaar werkte componist Olivier Messiaen aan zijn opera over het leven van Franciscus van Assisi. Met 120 musici van het Residentie Orkest en het Koor van De Nederlandse Opera werd Saint François d’Assise in 2008 uitgevoerd in Amsterdam. Dirigent Ingo Metzmacher leidde de productie, die werd geregisseerd door Pierre Audi. In de hoofdrollen ziet u Camilla Tilling, Hubert Delamboye, Henk Neven en Tom Randle.
BravaNL: zondag 12 oktober om 14.00 u.

Bellini in New York
Natalie Dessay (Amina) en Juan Diego Flórez (Elvino) zingen de hoofdrollen in La Sonnambula van Vincenzo Bellini. De productie van de Metropolitan Opera in New York dateert van 2009. Mary Zimmerman deed de regie en Evelino Pidò stond voor het Metropolitan Opera Orchestra and Chorus.
Mezzo: zondag 12 oktober om 17.00 u.

Requiem in Antwerpen
In deSingel in Antwerpen werd in april dit jaar het Requiem van Antonín Dvorák uitgevoerd door deFilharmonie en het Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe. De solisten waren: Ilse Eerens (sopraan), Bernarda Fink (alt), Maximilian Schmitt (tenor) en Nathan Berg (bas).
Canvas: zondag 12 oktober om 12.00 u.

Daniele Gatti werd op 3 oktober aangekondigd als chef-dirigent van het Concertgebouworkest, waar hij vanaf seizoen 2016/2017 aan de slag gaat (foto: Renske Vrolijk).
Daniele Gatti werd op 3 oktober aangekondigd als chef-dirigent van het Concertgebouworkest, waar hij vanaf seizoen 2016/2017 aan de slag gaat (foto: Renske Vrolijk).

Gatti dirigeert Mendelssohn
Deze week werd bekend dat Daniele Gatti de nieuwe chef van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam wordt. Afgelopen zomer dirigeerde hij bij De Nationale Opera in Amsterdam Falstaff en tussendoor reisde hij naar Parijs om het Orchestre National de France en het koor van Radio France te leiden in Elias van Felix Mendelssohn. De solisten waren daar onder anderen Lucy Crowe, Christianne Stotijn en Michael Nagy. De opname werd gemaakt op 27 juni in de Basilique van Saint Denis.
Mezzo: maandag 13 oktober om 20.30 u.

Boris met Gergiev
Yevgeny Nikitin komt binnenkort naar Nederland voor de rol van Friedrich von Telramund in Lohengrin bij De Nationale Opera. In een uitvoering van Modest Moessorgski’s opera Boris Godoenov bij het Mariinsky Theater in Sint Petersburg zong hij de titelrol. De opname dateert van het voorjaar van 2012. De dirigent was Valery Gergiev, Graham Vick deed de regie.
Mezzo: vrijdag 17 oktober om 17.00 u.

Audio

Spinoza in première
Het was jaren werk, maar dit weekend gaat de nieuwe opera van Theo Loevendie – zijn vijfde – in wereldpremière bij de NTR ZaterdagMatinee. Loevendie zette in The Rise of Spinoza een cruciale periode uit het leven van de filosoof Baruch Spinoza op muziek en verklankte diens verbanning uit de Sefardische gemeenschap in Amsterdam.

Het nieuwe werk wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz, met onder anderen Katrien Baerts, Huub Claessens en Tim Mead in de vocale rollen en Erik Bosgraaf op blokfluit. Die laatste twitterde afgelopen week: “150 people on stage, 1 recorder in #theriseofspinoza by Theo Loevendie.” Na de pauze volgt Oedipus Rex van Stravinsky.
Radio 4: zaterdag 11 oktober om 14.00 u.

Vrolijke Franz Schubert
Een unieke combinatie van liedzangers staat zondagavond op het podium van de Jurriaanse Zaal van De Doelen in Rotterdam. Robert Holl en Henk Neven zingen repertoire van Schubert, samen met onder anderen Ellen van Lier en studenten van het Rotterdams conservatorium. Roger Braun begeleidt op de piano.
Radio 4: zondag 12 oktober om 19.00 u.

Julia Bullock (foto: Brent Arnold).
Julia Bullock (foto: Brent Arnold).

Purcell in Madrid
Tijdens de opera-avond van BBC 3 is deze week een opname te horen van The Indian Queen van Henry Purcell. In een regie van Peter Sellars werd het werk uitgevoerd in het Teatro Real in Madrid, met Theodor Currentzis als dirigent voor het ensemble MusicAeterna. Bij de solisten zijn onder anderen sopraan Julia Bullock in de titelrol en sopraan Nadine Koutcher als Dona Isabel te horen.
BBC Radio 3: maandag 13 oktober om 20.00 u.

Weektip

Rameau uit Parijs
In Frankrijk woedt het Rameau-jaar in volle hevigheid. Terwijl er in Dijon net een serie Castor et Pollux is afgerond, komt Le Concert Spirituel van dirigent Hervé Niquet met een scenische uitvoering van die opera in het Parijse Théâtre des Champs-Elysées. In de cast één van de jonge sterren van de oude muziek, Reinoud Van Mechelen als Mercure, en verder onder anderen John Tessier als Castor en Edwin Crossley-Mercer als Pollux. Regisseur is Christian Schiaretti. De uitvoering van 15 oktober is live te zien op de website van Culturebox en op Mezzo.
Mezzo: woensdag 15 oktober om 19.30 u.

Vorig artikel

TivoliVredenburg brengt zondag vol lied

Volgend artikel

Tatarstan gaat op tournee met de Parelvissers

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.