BinnenkortNieuws

Den Haag duikt in liedkunst Mahler, Strauss

Het Koninklijk Conservatorium huist van 31 oktober tot en met 2 november masterclasses en een symposium rond de liedkunst van Richard Strauss en Gustav Mahler, twee beeldbepalende componisten van het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw. De beroemde mezzosopraan Christa Ludwig is één van de gasten.

Gustav Mahler.
Gustav Mahler.

Er zijn nogal wat organisaties en instellingen betrokken bij de masterclasses en het symposium. Vanuit Nederland werkt onder meer het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) samen met de Gustav Mahler Stichting en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Verder dragen het Richard Strauss Institut uit Garmisch Partenkirchen en de Oostenrijkse ambassade bij aan het evenement.

De organisatie stelt dat in het oeuvre van beide componisten het lied een belangrijke plaats inneemt. Bij Mahler vindt men in bijna elk werk iets van het liedachtige terug. Bij Strauss staat het lied centraal, hetzij in klein bestek, hetzij uitgewerkt tot een opera. Het meest boeiende aspect aan het liedoeuvre van Mahler en Strauss zijn de meervoudige versies van hetzelfde lied, zo meent de organisatie.

Tijdens het symposium zullen zowel dichterlijke als muzikale aspecten van de liederen, die ook tijdens de masterclasses en op het slotconcert klinken, aan de orde komen. Er zijn inleidingen door prof. dr. Peter Revers over de ontwikkeling van de thema’s in Mahlers liederen, de opera-aspecten in de liederen van Strauss en de liedaspecten in Strauss’ opera’s. Ook sopraan Roberta Alexander en musicologe/filosofe Eveline Nikkels dragen met inleidingen bij aan het symposium.

Kammersängerin Christa Ludwig, inmiddels 86, en mezzosopraan Jard van Nes verzorgen de masterclasses, samen met pianist David Selig. Er komen zeven liedduo’s aan de beurt, waaronder twee IVC-prijswinnaars, sopraan Maria Fiselier en mezzosopraan Florieke Beelen.

Het symposium en de masterclasses, die op 31 oktober en 1 november plaatsvinden, worden op zondag 2 november afgesloten met een bijeenkomst over de conclusies van het symposium en een slotconcert.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zie voor meer informatie de website van het IVC.

Vorig artikel

Domingo bezingt de Middellandse Zee

Volgend artikel

Roovers reist naar de kern van het lied

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.