BinnenkortNieuws

Metropolitan Opera zendt Meistersinger uit

Meer dan 2.000 theaters en bioscopen in 69 landen vertonen op zaterdag 13 december live een productie van Die Meistersinger von Nürnberg van de Metropolitan Opera in New York. De hoofdrollen worden ingevuld door Johan Botha, Annette Dasch en Michael Volle.

Een scène uit de productie van Otto Schenk (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).
Een scène uit de productie van Otto Schenk (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Die Meistersinger von Nürnberg is een grootse komedie van Richard Wagner, door hemzelf van tekst voorzien. Het werk duurt zo’n vierëneenhalf uur en vraagt veel van de solisten, met name van de vertolker van de centrale rol van Hans Sachs.

De Metropolitan Opera voert de opera voor het eerst sinds acht jaar weer op. De voorstellingenreeks is tevens de laatste keer dat Otto Schenks productie uit 1993 te zien zal zijn. In de toekomst zal de Met Schenks enscenering vervangen door de productie die Stefan Herheim in 2013 in Salzburg creëerde.

De voorstelling van Die Meistersinger wordt geleid door de muzikale chef van de Met, James Levine. Hij staat voor het huiskoor en -orkest en leidt verder internationaal geroemde zangers als Michael Volle (Hans Sachs), Johan Botha (Walther von Stolzing), Annette Dasch (Eva), Karen Cargill (Magdalene), Paul Appleby (David), Johannes Martin Kränzle (Beckmesser) en Hans-Peter König (Pogner).

Wagners opera wordt in Nederland vertoond in onder meer vele vestigingen van Pathé, CineMec in Ede en Theater de Speeldoos in Baarn.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Hieronder een fragment uit de productie:

Vorig artikel

Cape Town Opera Chorus bezoekt NL

Volgend artikel

Het sneeuwt Puccini in Amsterdam

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

6Reacties

 1. stefan caprasse
  4 december 2014 at 11:54

  Kijk ik als grote Wagnerliefhebber zeer naar uit! Deze produktie is uiteraard heel “klassiek”, maar dat stoort me bij dit werk niet (bij geen enkel werk trouwens). En de bezetting belooft veel! Eerlijkheidshalve toch zeggen dat ik liever nu al die van Herheim gezien had, die heel goed moet zijn. IK WEET (het moet niet herhaald worden!), zijn Onegin in Amsterdam viel velen (en sommigen in het bijzonder) tegen, maar ik blijf zijn Parsifal in Bayreuth subliem vinden (en wie die niet gezien heeft kan er niet over meepraten). Wat zijn Meistersinger betreft, die wordt, geloof ik, volgend seizoen in Parijs gegeven. Kijk IK ook zeer naar uit…

 2. Maarten-Jan Dongelmans
  4 december 2014 at 12:36

  Heerlijk om Michael Volle 13 december weer te horen als Hans Sachs. De laatste keer dat ik hem mocht beluisteren was live in Salzburg 2013 onder Daniele Gatti. In de baanbrekende, intrigerende enscenering (alleen al die ’tovertruc’ die Wagners secretaire transformeert in de eerste kerkscène!) van … Stefan Herheim. Jammer dat de Stolzingrol in de persoon van Roberto Saccà toen onderbezet was.

 3. stefan caprasse
  4 december 2014 at 13:35

  Blij te horen dat Herheim nog bewonderaars heeft (toch wat deze enscenering betreft)!

 4. Maarten-Jan Dongelmans
  4 december 2014 at 23:34

  De creatieve input van Herheim, de trefzekere inbreng van maestro Gatti, de schitterende cast (Saccà even buiten beschouwing gelaten), de Konzertvereinigung Wiener Staatsopernchor en de Wiener Philharmoniker (beide heerlijk in topvorm) stonden vorige zomer in het Grosses Festspielhaus Salzburg garant voor een memorabele Meistersinger. Volgend seizoen is deze enscenering inderdaad te bewonderen in Parijs. Maar nu eerst (zij het dan voor het laatst) genieten van Schenks vertrouwde aanpak in New York.

 5. stefan caprasse
  5 december 2014 at 10:20

  Juist ja…

 6. Maarten-Jan Dongelmans
  9 december 2014 at 15:30

  In sommige media wordt Johan Reuter aangekondigd als Hans Sachs. Zaterdag 13 december zingt echter Michael Volle!