Binnenkort

Opera in de media: week 51

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 51 (13 – 19 december 2014) onder meer aandacht voor de radio-uitzending van La bohème en Don Giovanni live vanuit de Munt in Brussel.

Video

Bejun Mehta (foto: Marco Borggreve).
Bejun Mehta (foto: Marco Borggreve).

Orfeo in Tsjechië
Een bijzondere productie van Orfeo ed Euridice van Christoph Willibald Gluck is te zien op Canvas. Filmmaker Ondrej Havelka biedt een blik achter de schermen van het baroktheater in het Tsjechische Ceský Krumlov. Bejun Mehta zingt de rol van Orfeo, sopraan Eva Liebaum is Euridice en Regula Mühlemann vertolkt Amor. Het Collegium 1704 en het Collegium Vocale 1704 staan onder leiding van Václav Luks.
Canvas: zondag 14 december om 12.00 u.

Gurre-Lieder bij NTR
De monumentale, allereerste enscenering van Arnold Schönbergs Gurre-Lieder wordt integraal uitgezonden door de NTR. Pierre Audi maakte de regie van deze productie van De Nationale Opera. Marc Albrecht dirigeert de massale bezetting van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en de koren. In de hoofdrollen hoort u onder anderen Burkhard Fritz, Emily Magee en Wolfgang Ablinger-Sperrhacke.
NPO 2: zondag 14 december om 13.00 u.

Joseph Calleja en Renée Fleming in La traviata (foto: Catherine Ashmore / Royal Opera House).
Joseph Calleja en Renée Fleming in La traviata (foto: Catherine Ashmore / Royal Opera House).

Traviata in Londen
Renée Fleming en Joseph Calleja zingen de hoofdrollen in La traviata van Verdi, in een enscenering van Richard Eyre bij het Royal Opera House in Londen. De muzikale leiding heeft Antonio Pappano. Thomas Hampson zingt de rol van Giorgio Germont.
Brava nl klassiek: maandag 15 december om 20.35 u.

Don Giovanni uit de Munt
De Munt in Brussel brengt in december een nieuwe enscenering van Don Giovanni van Mozart. Muzikaal wordt de voorstelling geleid door Ludovic Morlot, de regie is van Krzysztof Warlikowski. In de hoofdrollen zingen onder anderen Jean-Sébastien Bou (Don Giovanni), Willard White (Il Commendatore) en Barbara Hannigan (Donna Anna). De opera wordt live vanuit Brussel uitgezonden door Mezzo.
Mezzo: donderdag 18 december om 19.30 u.

Audio

René Jacobs (foto: Marco Borggreve).
René Jacobs (foto: Marco Borggreve).

Kerst met Bach
De NTR ZaterdagMatinee is in kerstsfeer met het Weihnachtsoratorium van Bach. Dirigent René Jacobs, vaak geziene en gehoorde gast in Amsterdam met zijn uitvoeringen van Mozart-opera’s, staat voor het koor en orkest tijdens deze Bach-middag. Het RIAS Kammerchor en het orkest B’Rock staan op het podium, evenals solisten als Bernarda Fink en Bernard Richter.
Radio 4: zaterdag 13 december om 13.00 u.

Die Meistersinger von New York
Voor een paar tientjes te zien mét beeld in een bioscoop, maar wie genoegen neemt met alleen geluid wordt gratis bediend met bijna zes uur Wagner vanuit de New Yorkse Metropolitan Opera. Die Meistersinger von Nürnberg wordt opgevoerd met in de hoofdrollen onder anderen Annette Dasch, Karen Cargill en Johan Botha. Voor het orkest van de Met staat James Levine.
BBC Radio 3: zaterdag 13 december om 18.00 u.

Scène uit La bohème bij De Nationale Opera (foto: Monika Rittershaus).
Scène uit La bohème bij De Nationale Opera (foto: Monika Rittershaus).

La bohème live
De voorstellingen raken aardig uitverkocht in Amsterdam, maar wie La bohème van De Nationale Opera wil horen, wordt door Radio 4 bediend. Presentator Hein van Eekert zetelt zaterdag in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam voor een rechtstreekse uitzending van Puccini’s opera. In de hoofdrollen onder anderen Atalla Ayan, Grazia Doronzio en Massimo Cavalletti. Het koor van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest staan onder leiding van Renato Palumbo.
Radio 4: zaterdag 13 december om 20.00 u.

Kerstkoor in Londen
Vox Luminis, het koor dat meewerkte aan La troupe d’Orphée van OPERA2DAY, is te horen bij de BBC-radio in een kerstconcert vanaf het Temple Winter Festival in Londen. Het koor onder leiding van Lionel Meunier zingt werk van Bach, Schütz en Schein.
BBC Radio 3: maandag 15 december om 20.30 u.

Weektip

Silbersee in Frankrijk
Onlangs werd een enscenering opgenomen van de opera Daral Shaga van Fabrice Murgia in de Opera van Limoges. Aan de voorstelling werd meegewerkt door het Nederlandse ensemble Silbersee (ex-VocaalLAB) en solisten als Maciej Straburzynski en Tiemo Wang. De registratie is terug te zien op Culturebox.

Vorig artikel

Pure zangvreugde bij de African Angels

Volgend artikel

Live in HD: meesterlijke zang uit New York

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.