Binnenkort

Opera in de media: week 52

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 52 (20 – 26 december 2014) onder meer aandacht voor Nederlandse producties van Falstaff en Die Meistersinger von Nürnberg en voor kerstklanken uit Cambridge.

Video

Scène uit Falstaff bij De Nationale Opera (foto: BAUS).
Scène uit Falstaff bij De Nationale Opera (foto: BAUS).

Keukenkampioen aan de Amstel
Zo groot en in zulke frisse kleurtjes als bij De Nationale Opera in Amsterdam zag een keuken er in de opera nog niet eerder uit. De aanleiding voor de bouw ervan was de opera Falstaff, die De Nationale Opera samen met onder meer de Metropolitan Opera produceerde.

De cast van de Amsterdamse voorstellingenreeks, door tv-regisseur Misjel Vermeiren afgelopen juni geregistreerd, viel bij veel mensen zeer in de smaak. Dat gold voor über-Falstaff Ambrogio Maestri, voor Massimo Cavalletti als Ford en voor Lisette Oropesa als Nannetta. De Spaanse sopraan Maite Beaumont was te zien in de rol van Meg Page. Ze is alweer op weg naar Amsterdam om daar in februari Ruggiero te zingen in Alcina van Händel.

De muzikale leiding over de zangers en het Koninklijk Concertgebouworkest had Daniele Gatti. Regisseur van de productie was Robert Carsen.
NPO 2: zondag 21 december om 13.00 u.

Echte Messiah
Net voordat de EO een serie programma’s begint met de Messiah door niet klassiek geschoolde zangers is bij brava nl klassiek de complete versie van Händels werk te zien met mensen die er wel voor doorgeleerd hebben. Het zijn de zangers van het Choir of King’s College uit Cambridge, samen met de Academy of Ancient Music onder dirigent Stephen Cleobury. Bij de solisten ziet u onder anderen Alice Coote, Allan Clayton en Matthew Rose.
Brava nl klassiek: zondag 21 december om 20.32 u.

Tsaar Saltan van Opera Zuid
Op de late zondagavond is bij brava nl klassiek nog eens de opera Tsaar Saltan van Rimski-Korsakov te zien. De regisseur van deze Opera Zuid-productie was Sybrand van der Werf. Hij is inmiddels bezig met de voorbereidingen voor zijn volgende regie bij het Maastrichtse gezelschap, de opera La Cenerentola van Rossini.

Tsaar Saltan stamt uit maart 2009. Marcel van Dieren, Karin Stobos, Kim Savelsbergh en Mark Omvlee zongen enkele van de rollen. In de bak zat het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Antony Hermus.
Brava nl klassiek: maandag 22 december om 00.01 u.

Garanca MeditationTreurige Garanča
Stemmige muziek in de aanloop naar kerst brengt de tv-zender Arte, met een optreden van mezzosopraan Elīna Garanča en de Deutsche Radio Philharmonie van Saarbrücken-Kaiserslautern onder leiding van Karel Mark Chichon. Garanča zingt werken van haar cd Meditation. “Een cd met enkel treurige nummers”, stelde de Place de l’Opera-recensie. In de tv-special zingt Garanča onder meer het Agnus Dei van Georges Bizet en het Ave Maria van Mascagni.
Arte: zondag 21 december om 18.30 u.

Kerst-Mahler in Amsterdam
Eerste kerstdag in het Concertgebouw, dat betekent Mahler. Het traditionele kerstconcert door het Koninklijk Concertgebouworkest wordt ook dit jaar weer op tv uitgezonden. Onder leiding van dirigent Mariss Jansons speelt het orkest de vierde van Mahler en daarvoor is de hulp ingeroepen van sopraan Anna Prohaska. Die is net klaar in Parijs, waar ze in Die Entführung aus dem Serail de rol van Blonde zong onder dirigent Philippe Jordan. En ze zit alweer in de repetities voor Der Freischütz van Weber, waarin ze vanaf half januari in Berlijn zingt.
NPO 2: donderdag 25 december om 14.15 u.

Meistersinger met kerst
Wagners Die Meistersinger von Nürnberg werd in juni vorig jaar door De Nationale Opera op de bühne gebracht. De opname van toen is op tweede kerstdag te zien bij de NPO 2. Marc Albrecht had de muzikale leiding en David Alden deed de regie van de productie waarin de hoofdrollen werden gezongen door onder anderen James Johnson als Hans Sachs en Alastair Miles als Veit Pogner. In Die Meistersinger stond een ongebruikelijk groot contingent Nederlandse zangers, waaronder Pascal Pittie, Mattijs van de Woerd, Thomas Oliemans, Marcel Beekman en Frans Fiselier.
NPO 2: vrijdag 26 december om 11.00 u.

Messiah voor beginners
Al eerder kregen BN’ers de kans om hun vocale en dramatische vermogens te toetsen aan de Matthäus-Passion van Bach. Soms met desastreuze gevolgen. De EO biedt nieuwe kansen aan onder anderen theatervrouw Tineke Schouten en musicalster René van Kooten met de Messiah van Händel. Opnieuw worden de deelnemers in hun voorbereiding begeleid door Maarten Koningsberger. De serie van drie programma’s start op woensdag 25 december en eindigt met een echt optreden van de kandidaten. Er kan hierbij niet ge-sms’t worden door de kijkers.
NPO 2: woensdag 24 december om 18.55 u.

Audio

Danielle de Niese en Erwin Schrott in Le nozze di Figaro (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).
Danielle de Niese en Erwin Schrott in Le nozze di Figaro (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Danielle is Susanna
Danielle de Niese heeft rustig kunnen oefenen in Amsterdam, in 2006, toen ze als jong talent de rol van Susanna zong in Le nozze di Figaro bij wat toen De Nederlandse Opera heette. Acht jaar later zit ze privé midden in de opera door haar huwelijk met Glyndebourne-kasteelheer Christie en staat ze op alle grote podia van de wereld, waaronder dat van de New Yorkse Metropolitan Opera.

Zaterdag zingt ze daar weer eens Susanna, in een cast met onder anderen Erwin Schrott en Marius Kwiecien. Nederlands aandeel is er van dirigent Edo de Waart, voor wie New York bekend terrein is. Al op zijn 23e won hij een dirigentenconcours in New York, waar hij vervolgens een jaar bleef als assistent van Leonard Bernstein.

Dankzij NTR Opera Live is de uitvoering in New York op de radio rechtstreeks mee te beleven. Het programma begint een uur eerder dan gebruikelijk.
Radio 4: zaterdag 20 december om 18.00 u.

Weektip

Wie even genoeg heeft van de kerstmuziek die op radio en tv voorbijkomt, kan rust en introspectie vinden bij de zang van het King’s College Choir dat carols zingt in de eigen kathedraal. Het koor werd in 1441 opgericht door Hendrik VI. De koning bedoelde zijn koor voor “poor boys, of strong constitution and of honest conversation”. Ze mochten nog geen 12 jaar oud zijn en moesten kunnen lezen en zingen. De opname van december 2011 vindt u hier:

Vorig artikel

Habsburgs Straussorkest op tournee

Volgend artikel

De Munt moet producties schrappen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.