Binnenkort

Opera in de media: week 9

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 9 (21 – 27 februari 2015) onder meer aandacht voor Die Fledermaus door De Blazers en Corina van Eijk op De Bank van brava.

Video

Yannick Nézet-Séguin (foto: Marco Borggreve).
Yannick Nézet-Séguin (foto: Marco Borggreve).

Yannick met Verdi
Afgelopen week werd bekend dat halve Rotterdammer en oorspronkelijk Canadees Yannick Nézet-Séguin de seizoensopening van de Metropolitan Opera in New York zal dirigeren. Hij zal Otello van Verdi leiden. Enkele jaren geleden was de jonge dirigent al werkzaam bij de Met in de productie van Don Carlo, ook van Verdi. Onder regie van Nicholas Hytner waren onder anderen Roberto Alagna (Don Carlo), Marina Poplavskaya (Elisabeth van Valois) en Simon Keenlyside (Rodrigo) te zien.
Mezzo: zondag 22 februari om 16.25 u.

Frommermann bij Witteman
Podium Witteman besteedt zondag aandacht aan Mozart, maar dan vooral instrumentaal, via pianiste Daria van den Bercken. Wel geheel vocaal is het optreden van Frommermann, de vocale herengroep die samen met vaste pianist Mike Boddé het fenomeen ‘boyband’ zal onderzoeken.
NPO 2: zondag 22 februari om 17.10 u.

Corina op De Bank
Een avond lang staan de keuzes van Corina van Eijk centraal als ze plaatsneemt op De Bank van brava nl klassiek. De regisseur en oprichtster van Opera Spanga kiest voor fragmenten uit verschillende opera’s. In de trailer is alvast iets te zien van haar keuzes:

Naast producties in het Friese Spanga produceerde Van Eijk ook enkele operafilms, waaronder haar variant op de opera van Mozart: Donna Giovanna.
Brava nl klassiek: zondag 22 februari om 19.59 u.

Opera over Otto
Het is in delen van Nederland voorjaarsvakantie en daarom brengt brava speciaal voor kinderen opera op de woensdagmiddag. De Toverpiano is een productie van Holland Opera over een ‘doodgewone jongen’, Otto, wiens vader grote plannen met hem heeft: Otto moet en zal een beroemd pianist worden. Te zien en te horen zijn Florian Just, Niek Idelenburg en Christiaan Saris.
Brava nl klassiek: woensdag 25 februari om 16.59 u.

Audio

Judith op de radio
Judith van Wanroij is de komende weken zowel in het liedrepertoire als in opera te horen. Op vrijdag 13 maart zingt ze samen met Barbara Kozelj liederen en operaduetten in de Serie Grote Zangers in het Muziekgebouw aan ’t IJ. En al eerder, op woensdag 4 maart, gaat Die Zauberflöte van Mozart in première bij De Nationale Opera. Daarin zingt Van Wanroij de rol van Erste Dame. Haar eigen muziekkeuze staat centraal in het radioprogramma Een goedemorgen met, waarin de sopraan op zaterdagochtend te gast is.
NPO Radio 4: zaterdag 21 februari om 10.00 u.

Cinq-Mars bij Opera Live
Charles Gounod componeerde Cinq-Mars voor de Opéra-Comique in Parijs. Daar ging het werk op 5 april 1877 in première. Het verhaal van de opstand tegen kardinaal Richelieu was geen onmiddellijk succes en de opera wordt niet vaak opgevoerd. Radio 4 zendt een recente opname uit die werd gemaakt in het Prinzregententheater in München. Het koor en het Radiosymfonieorkest van de Beierse Omroep stonden onder leiding van Ulf Schirmer. Bij de solisten hoort u Véronique Gens, Matthias Vidal en Tassis Christoyannis.
NPO Radio 4: zaterdag 21 februari om 20.00 u.

Johannette Zomer (foto: Jonas Sacks).
Johannette Zomer (foto: Jonas Sacks).

De Blazers met Strauss
Die Fledermaus van Johan Strauss zonder dat er een viool aan te pas komt: dat is de versie die het Nederlands Blazers Ensemble deze weken in de theaters brengt. De vocale solisten zijn sopraan Johanette Zomer, tenor Bernard Loonen en bas-bariton Frans Fiselier. Wie het in het theater heeft gemist kan terecht bij NPO Radio 4, want daar wordt maandag de uitvoering in Arnhem rechtstreeks uitgezonden.
NPO Radio 4: maandag 23 februari om 20.00 u.

Holländer zonder Bryn
Niet Bryn Terfel, maar de Letse bas-bariton Egils Silins zingt de titelrol in Der fliegende Holländer van Wagner. De BBC-radio zendt één van de opvoeringen van de huidige productie in Londen uit. Terfel staat wel aangekondigd voor de vertoning in de bioscopen, een avond later. In de andere rollen in deze productie, die de recensent op Place de l’Opera als ‘grotendeels een succes’ typeerde, hoort u tenor Michael Konig als Erik, bas Peter Rose als Daland en tenor Ed Lyon (vaak in barokopera’s te horen) als de stuurman. Sopraan Adrianne Pieczonka zingt Senta. Komend seizoen zal ze in Amsterdam meewerken aan de productie van Dialogues des Carmélites bij De Nationale Opera.
BBC Radio 3: maandag 23 februari om 20.30 u.

Claron bij Klara
Een hele avond Claron McFadden op de Vlaamse klassieke radio. Met begeleiding van Jos van Immerseel zingt de sopraan een bloemlezing uit de muziek waarmee ze opgroeide, de liedjes uit het Great American Songbook.
Klara: woensdag 25 februari om 20.03 u.

Haenchen dirigeert Gluck
Begin februari nam Arte Concert in de opera van Genève Iphigénie en Tauride van Christoph Willibald Gluck op. Het was een nieuwe enscenering door Lukas Hemleb, Hartmut Haenchen leidde het orkest. Bij de solisten waren onder anderen Anna Caterina Antonacci, Bruno Taddia en Alexey Tikhomirov te horen.
Arte Concert: on demand te zien tot de zomer.

Weektip

Parelvissers met zang en dans
Wat nieuw lijkt, is dat niet altijd. De veelgeprezen combinatie van zang en dans in De Parelvissers waarmee de Nederlandse Reisopera door Nederland reist, blijkt zijn oorsprong te vinden in de uitvoering in deze video. Hans van Hemert maakte een transcriptie van een bekend stuk uit De Parelvissers. Ook hier eminente zang – zij het met een zeer eigen opvatting over toonvastheid – en boeiende dans. De solisten zijn Mariska van Kolck en Frank Ashton. Het duo concerteerde tijdens een live-uitzending vanuit het toenmalige Veronica-gebouw in Hilversum.

Vorig artikel

Beaumont: “Ruggiero bracht me bij opera”

Volgend artikel

Hollands Diep werft fondsen voor Gilgamesj

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

 1. d. tecker
  21 februari 2015 at 00:41

  Niet op de Nederlandse tv of radio, maar deze masterclasses van Joyce DiDonato worden GRATIS via Medici tv gestreamed. Nederlandse tijd 20.00 uur. Misschien al bekend, maar voor alle zekerheid even genoemd.

  Wigmore Hall @wigmore_hall
  · 12 uur 12 uur geleden
  Don’t miss a series of 3 masterclasses given by @JoyceDiDonato, streamed live from Carnegie Hall 21, 22 & 23 Feb: http://bit.ly/1sM3s0p