Binnenkort

Opera in de media: week 23

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 23 (30 mei – 5 juni 2015) onder meer aandacht voor de rechtstreekse uitzending van Le Roi Arthus vanuit Parijs en de opera Valentina live vanuit Riga.

Video

Misha Mengelberg (foto: Ken Weiss).
Misha Mengelberg (foto: Ken Weiss).

Koeien van Mengelberg
In het Holland Festival is binnenkort de opera Koeien te zien, een werk van en over muziekpionier Misha Mengelberg. Guus Janssen en Cherry Duyns, die de opera afgemaakt hebben, zijn te gast in VPRO’s Vrije Geluiden. Daarin is ook aandacht voor het festival Wonderfeel dat komende zomer – met een aardig aandeel klassiek-vocaal – wordt gehouden. Het programma begint eerder dan normaal.
NPO 1: zondag 31 mei om 09.30 u.

Westbroek als Sieglinde
De kritieken over het optreden van Eva-Maria Westbroek in het Amsterdamse Concertgebouw bij de benefiet van het Staetshuys Fonds waren juichend. Met name haar optreden als Sieglinde in de derde scène uit de eerste akte van Die Walküre, naast Frank van Aken als Siegmund, maakte indruk. Ze zong die rol eerder in de Metropolitan Opera in New York, met ten tijde van de dvd-opname Jonas Kaufmann als Siegmund. De complete opera is komende week te zien op Mezzo. Voor het orkest stond James Levine, Robert Lepage deed een regie waarover men nu nog spreekt, prijzend of met afgrijzen.
Mezzo: zondag 31 mei om 15.55 u.

Sterren over La Scala
Daniel Barenboim, Riccardo Chailly en veel anderen uit de operawereld vertellen in een Arte-documentaire over de betekenis en de geschiedenis van het Milanese operahuis La Scala.
Arte: zondag 31 mei om 17.35 u.

Joke Hoolboom op de Bank
De klassieke omroep Brava nodigt geregeld bekende namen uit om plaats te nemen op de bank in de Brava-studio. Deze week is dat Joke Hoolboom, artistiek leidster en oprichtster van Holland Opera. Zij bepaalt vanaf de felrode bank een avond lang de programmering op Brava.
Brava: zondag 31 mei om 19.58 u.

Benjamin Britten.
Benjamin Britten.

Britten bij de BBC
Componist Benjamin Britten maakte de opkomst van het medium televisie mee en componeerde zelfs werk dat speciaal voor tv was bedoeld, zoals de opera Owen Wingrave. In de documentaire Britten on Camera komt zijn werk met de BBC aan de orde, waarmee hij klassieke muziek via radio en tv wilde verspreiden.
BBC 4: zondag 31 mei om 20.00 u.

McFadden op het Grachtenfestival
Operdagen Rotterdam-ambassadeuse Claron McFadden trad in 2012 op in Amsterdam tijdens het Grachtenfestival. Haar concert met het ensemble Odyssee is te zien bij NPO Cultura. Op het programma stond uitsluitend Franse muziek uit de zeventiende eeuw.
NPO Cultura: zondag 31 mei om 20.50 u.

Koning Arthur in Parijs
Opgelucht over de positieve recensie op Place de l’Opera liet tenor Roberto Alagna na de première van Le Roi Arthus in Parijs via Twitter weten hoe er over de productie gedacht werd door de Nederlandse recensent. Alagna behoorde tot “een trio topzangers waarin hij de stralende Lancelot was”, aldus de recensie.

De opera van Ernest Chausson wordt door het koor en orkest van de Opéra national de Paris uitgevoerd, geleid door Philippe Jordan. De enscenering komt van Graham Vick. In de hoofdrollen zingen naast Alagna Sophie Koch, Thomas Hampson en Alexandre Duhamel. De uitvoering van dinsdagavond in de Opéra Bastille in Parijs is rechtstreeks mee te maken. Wie Mezzo op de kabel heeft, kan via tv kijken. Voor de stream van Culturebox is een smart-tv of laptop nodig.
Website van Culturebox: dinsdag 2 juni om 19.30 u.

Tsjaikovski in Berlijn
In Die Akte Tschaikowsky geeft Arte een gedramatiseerd portret van de componist die niet oud en niet heel gelukkig werd, Peter Iljitsj Tsjaikovski. Hij liet de wereld onder meer een aantal opera’s na, zoals Jevgeni Onjegin en Pique Dame. Door de componist met een smartphone in Berlijn te zetten wordt getracht hem herkenbaar te maken.
Arte: woensdag 3 juni om 22.05 u.

Audio

Scène uit Król Roger (foto: Bill Cooper / Royal Opera House).
Scène uit Król Roger (foto: Bill Cooper / Royal Opera House).

Król Roger bij Opera Live
De opera Król Roger was onlangs te zien als livestream van het nieuwe Opera Platform. Het werk van Karol Szymanowski werd afgelopen weken voor het eerst opgevoerd door de Britse Royal Opera. NTR Opera Live zendt de radio-opname van 16 mei uit, met voor het orkest van Covent Garden dirigent Antonio Pappano. Wat en waarom de solisten zingen wat ze zingen, vindt u in de korte toelichting van het Royal Opera House. Die solisten zijn onder anderen Mariusz Kwiecien, Agnes Zwierko en Alan Ewing.
NPO Radio 4: zaterdag 30 mei om 20.00 u.

Winterreise bij Max
In het Max Avondconcert is de opname te horen die afgelopen zondag 24 mei werd gemaakt in de Jurriaanse Zaal van de Doelen in Rotterdam. Bariton Henk Neven zong daar, begeleid door pianist Hans Eijsackers, de cyclus Winterreise van Schubert. De recensie van Place de l’Opera sprak van een indrukwekkende uitvoering. Het lijkt erop dat het concert dat de vier duo’s van de Schubert-masterclass die middag gaven helaas niet wordt uitgezonden.
NPO Radio 4: maandag 1 juni om 20.00 u.

Weektip

Recente geschiedenis als opera
Met de streaming van een opera over Valentina Freimane, de theater- en filmhistoricus die in haar eigen land Letland een legende is, gaat The Opera Platform van de gebaande paden af. Op de website van ZDF vindt u een interview van begin dit jaar met de vrouw om wie het verhaal draait.

Componist Artur Maskat en librettiste Liāne Langa mengden Freimanes persoonlijke verhaal met de geschiedenis van Letland. Met de première, in december 2014, sloot de stad Riga haar rol als culturele hoofdstad van het jaar af.

De uitvoering die via The Opera Platform te zien is, komt rechtstreeks uit de Nationale Opera in Riga. Dirigent is Modestas Pitrenas, Viestur Kairish deed de regie. Ieva Kepe zingt de rol van Valentina zoals ze nu is, Inga Kalna is de jonge Valentina.
The Opera Platform: zaterdag 30 mei om 19.00 u.

Vorig artikel

Osmaanse Vivaldi-opera herleeft in Zürich

Volgend artikel

Discografie: Lulu van Alban Berg

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.