AchtergrondBinnenkortHeadline

Vier Nederlandse deelnemers aan Belvedere

Jonge zangers hebben op vrijdag 26 juni een laatste kans om zich in Amsterdam te kwalificeren voor de 34e International Hans Gabor Belvedere Singing Competition. Wie erdoor komt, kan zich een dag later al voegen bij de ruim 170 deelnemers van de eindrondes. Daaronder in elk geval vier Nederlandse kandidaten.

Belvedere logoWinnen op het Belvedere-concours is met name gunstig omdat veel juryleden engagementen als prijzen aanbieden. In de operajury zitten directeuren van prestigieuze operahuizen als de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf, het Gran Teatre del Liceu in Barcelona en De Nationale Opera in Amsterdam. Op voorwaarde dat de kandidaat voldoende kwaliteit toont en dat er een passende rol beschikbaar is, wordt er een contract getekend voor een rol in een productie. Dat kan het begin zijn van een mooie toekomst.

Bekende namen van nu begonnen ooit hun carrière op het Belvedere. Sopraan Angela Gheorghiu won in 1990 de derde prijs en in 1997 pakte de Nederlandse Barbara Haveman het brons. Een eersteprijswinnaar uit Nederland was in 1983 de bas Harrie Peeters. Hij was als Wotan te zien in de Ring des Nibelungen die de Reisopera enige jaren geleden bracht.

Een recent voorbeeld van een winnares die na haar overwinning nadrukkelijk van zich laat horen is de Zuid-Afrikaanse Pretty Yende. Onlangs stond ze voor het eerst in het Amsterdamse Concertgebouw, naast Juan Diego Flórez. Komende zomer is ze prominent aanwezig in de programmering van het festival in het Zwitserse Verbier.

Vorig jaar was de Deutsche Oper am Rhein het decor van de Belvedere-finale. De eerste prijs werd daar gewonnen door Irina Churilova. Haar schema op Operabase.com vermeldt dit seizoen rollen bij het Bolshoi in Moskou en bij het Mariinsky Theater in St. Petersburg.

Sopraan Siobhán Stagg won vorig jaar de prijs van de internationale mediajury, beschikbaar gesteld door de Nederlanders Jan Meulendijks en Bart Schuil. Stagg trad afgelopen winter op met de Berliner Philharmoniker onder leiding van Christian Thielemann in het requiem van Brahms en debuteerde kort geleden bij het Ensemble Modern met dirigent Kent Nagano in A Quiet Place van Bernstein.

De Nederlanders

Voor dit jaar zijn, met nog één selectiedag te gaan, 174 kandidaten gekozen om deel te nemen aan de eindrondes. Onder hen vier Nederlandse zangers.

Maria Fiselier (foto: Robert Workman).
(Foto: Robert Workman)

Mezzosopraan Maria Fiselier studeerde in 2013 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Gedurende het seizoen 2012/2013 was ze lid van de National Opera Studio in London. Ze deed al eerder mee aan een concours in Nederland: in 2012 won ze verschillende prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch.

Vorig jaar november bracht Fiselier haar eerste cd uit, To go into the unknown, met liederen van onder anderen Gurney en Britten.

Aylin Sezer (foto: Allard Willemse).
(Foto: Allard Willemse)

Sopraan Aylin Sezer is van Turks-Nederlandse afkomst. In 2010 behaalde ze haar masterdiploma bij de Dutch National Opera Academy, waar ze onder meer in Così fan tutte en La clemenza di Tito van Mozart zong. Als Micaëla werkte ze mee aan de Carmen die Floris Visser op de TU Delft regisseerde.

Dit seizoen zong ze in verschillende producties van Opera Vlaanderen, waaronder de volledige Mozart/Da Ponte-cyclus.

Florieke Beelen op het IVC (foto: Hans Hijmering).
(Foto: Hans Hijmering)

Mezzosopraan Florieke Beelen maakt de laatste jaren een snelle carrière, die haar ook al verschillende malen op het podium van De Nationale Opera bracht. Ze zong er in onder meer L’amour des trois oranges en Il viaggio a Reims. Voor haar afstuderen maakte ze deel uit van de Dutch National Opera Academy. Onder regie van Lotte de Beer zong ze er in Così fan tutte.

Als liedzangeres voerde Beelen de cyclus Lieder eines fahrenden Gesellen uit, evenals de Wesendonck-Lieder van Wagner bij HET Orkest.

Michael Wilmering (foto: Felipe Pipi).
(Foto: Felipe Pipi)

Bariton Michael Wilmering studeerde nog maar enkele weken geleden met onderscheiding af aan het Conservatorium in Utrecht, waar hij werd opgeleid door onder anderen Henny Diemer. Hij heeft net na zijn afstuderen al een rol te pakken bij De Nationale Opera, waar hij komend seizoen deel uitmaakt van de cast van Dialogues des Carmélites.

Wilmerings prestaties als liedzanger op het Internatonaal Vocalisten Concours van 2014 werden bekroond door de jongeren- en de persjury.

Grootschalige openingsact

De Belvedere Competition wordt op zaterdag 27 juni feestelijk ingeluid in het centrum van Amsterdam. Op het terras van Hotel de l’Europe zullen de kandidaten Beethovens ‘Ode an die Freude’ uitvoeren.

Met op de achtergrond De Kleine Komedie, waar de voorronden plaatsvinden, en Nationale Opera & Ballet, waar de finale wordt gehouden, zingen de deelnemers ‘Alle menschen werden Brüder’, gedirigeerd door Oscar Hammerstein vanaf een boot in de Amstel. De advocaat maakt deel uit van het bestuur van de stichting die het concours in Amsterdam organiseert en nam deel aan de dirigentencompetitie van het programma Maestro.

De week vol voorrondes in De Kleine Komedie wordt op zaterdagavond 4 juli afgesloten met de grote finale in Nationale Opera & Ballet. Die wordt begeleid door Het Gelders Orkest onder leiding van Ed Spanjaard. Bo van der Meulen verzorgt, net als de laatste jaren, de presentatie van de avond.

Zie voor meer informatie de website van het Belvedere-concours.

Vorig artikel

IVC-winnares Koutcher wint ook Cardiff

Volgend artikel

DiDonato zingt sensationele Bellini in Zürich

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. fred
    24 juni 2015 at 12:15

    zeer slecht timing qua kalender, had dat niet een weekje later gekund?