AchtergrondFeatured

Maria Fiselier is trots op eerste plaat

Vanaf vandaag, 18 november, staat To go into the unknown van Maria Fiselier op iTunes. Daarmee is haar cd met liederen van drie Britse componisten wereldwijd beschikbaar. Maria is trots op haar eerste plaat, met niet zo voor de hand liggend repertoire. Place de l’Opera belde met de jonge mezzosopraan.

Maria Fiselier - Sarah Wijzenbeek
Maria Fiselier (foto: Sarah Wijzenbeek).

Het idee voor het repertoire voor de cd ontstond toen Maria Fiselier en pianist Peter Nilsson drie liedrecitals voorbereidden voor de Vrienden van het Lied. Dat engagement was één van de zes prijzen die de mezzosopraan won op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch in 2012. Bij het uitzoeken van stukken voor de recitals ontdekte het duo hun liefde voor het Engelse lied.

“Peter Nilsson kwam met het werk van Ivor Gurney aan en daar raakten we beiden verliefd op”, vertelt de zangeres. “Gurney is de minst bekende van de drie componisten op de cd, maar Peter en ik merkten tijdens de recitals dat zijn liederen erg in de smaak vielen bij het publiek.”

In dezelfde periode was muziekregisseur Frerik de Jong bezig met het voorbereiden van de eerste producties voor zijn nieuwe platenlabel 7 Mountain Records. Met dat label wil hij persoonlijke portretten van jonge musici uitbrengen op cd. Fiselier: “Ik ken Frerik al lang en toen hij me vroeg voor zijn eerste release vielen de dingen op hun plaats.”

Commerciële overwegingen speelden geen rol voor de zangeres. “Het begon als een heel persoonlijk project. Maar nu de cd uit is, begin ik wel te denken: wat gaat hij doen? De eerste reacties zijn positief. De plaat werd door het panel van Diskotabel op Radio 4 heel goed beoordeeld.”

Howells en Gurney

Fiselier koos met haar pianist in totaal 24 liederen van de componisten Gurney, Howells en Britten. “Voor alle drie geldt dat het hele eerlijke, oprechte muziek is”, vertelt ze. “Howells en Gurney studeerden samen aan het Royal College of Music in Londen. Gurney werd gezien als een Britse Schubert, maar zijn psychische stoornissen verhinderden hem om goed te gedijen op zijn opleiding. Howells was redelijk stabiel en in die zin een ‘geslaagdere’ componist. Hij is ook wat bekender.”

“Howells heeft het talent om in slechts een paar maten beelden te schetsen. Gurney heeft veel gecomponeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog, in de loopgraven. Die pijn en dat verdriet hoor je heel sterk in zijn liederen terug. Dat vond ik overweldigend.”

“We hebben hem!”

De opnamen voor de cd werden gemaakt in de Schiedamse Westvestkerk. In een kerk zingen deed de zangeres niet voor het eerst, maar een cd-opname was een nieuwe ervaring. “Dat een lied kan worden overgedaan bij een opname is prettig, maar uiteindelijk moet er wel iets komen waar je het mee moet doen. Het zal voor elke zanger wel een moeilijk proces zijn om jezelf veel terug te horen en dan te besluiten dat je het resultaat de wereld in gaat sturen.”

Fiselier cdPer lied werd steeds een eerste opname gemaakt om de lastige punten op te sporen. Daarna werden verschillende takes opgenomen. Daaruit maakte muziekregisseur Frerik de Jong, na overleg met Fiselier en Nilsson, de keuzes voor de definitieve mastering.

“De concentratie houden en de passende sfeer blijven oproepen vraagt veel”, zegt Fiselier. “Ik herinner me de opname van het lied ‘Lights Out’. Daar ontstond echt iets moois. Nadat ik dat lied gezongen had, bedacht ik: dit is goed. En toen klonk de stem van Frerik door de intercom: ‘We hebben hem!’”

Vorige week werd de cd gepresenteerd in Amsterdam. Eén van de eerste exemplaren gaf Fiselier aan haar grootvader, Frans Fiselier senior, die het begin vormt van de zangtraditie in de familie Fiselier. “Hij heeft hem inmiddels goed beluisterd en hij was tevreden. Mijn zangdocente, Sasja Hunnegoo, krijgt ook één van de eerste cd’s. Zij is voor mij een heldin.”

Recital in De Doelen

De agenda van Maria Fiselier zit de komende maanden vol met optredens bij De Nationale Opera in Il viaggio a Reims, medewerking aan Rigoletto in de NTR ZaterdagMatinee en een aantal uitvoeringen van de Matthäus-Passion. Wie haar in het repertoire van de cd wil horen, kan op 6 december terecht in de Rotterdamse Doelen. Daar zingt ze in een liedprogramma met Renate Arends, begeleid door Roger Vignoles.

De cd To go into the unknown is vanaf vandaag op iTunes te vinden. Hij is ook als cd te koop bij bol.com. Zie voor meer informatie de website van 7 Mountain Records.

Vorig artikel

Royal Opera vertoont L'elisir d'amore in bios

Volgend artikel

Mark Padmore excelleert in Concertgebouw

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.