Binnenkort

Opera in de media: week 32

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 32 (1 – 7 augustus 2015) onder meer aandacht voor het optreden van Juan Diego Flórez in Salzburg en voor de opera Hertog Blauwbaards burcht live vanaf het festival in Verbier.

Video

Bartók in Verbier
In de Salle des Combins van het Zwitserse Verbier dirigeert komende zondag Charles Dutoit een opmerkelijke combinatie: het tweede pianoconcert van Liszt met pianiste Khatia Buniatishvili voor de pauze en de opera Hertog Blauwbaards burcht van Bartók erna. Dutoit leidt het Verbier Festival Orchestra en de vocale solisten, mezzosopraan Ildikó Komlósi en bariton Matthias Goerne. Actrice Marthe Keller is de verteller. U kunt dit slot van het Verbier Festival rechtstreeks volgen dankzij de stream op Medici.tv.
Medici.tv: zondag 2 augustus om 19.00 u.

Hartmut Haenchen (foto: G. Mothes).
Hartmut Haenchen (foto: G. Mothes).

De hemel van Dresden
De documentaire is al eerder te zien geweest, maar omdat NPO Cultura het programma komende week op primetime nog eens uitzendt, hier de tip voor Hartmut Haenchen – De hemel boven Dresden. Programmamakers Paul Cohen en Martijn van Haalen blikken met de dirigent terug op zijn periode in het Oost-Duitsland van de Stasi. Hoboïst Rob Bouwmeester, die veel met Haenchen samenwerkte en hem goed kent, sprak over het werk van de dirigent in het interview dat Place de l’Opera enkele maanden geleden met hem had.
NPO Cultura: maandag 3 augustus om 20.45 u.

Recital Flórez
Tenor Juan Diego Flórez was afgelopen seizoen met groot orkest in het Amsterdamse Concertgebouw te horen. In Salzburg treedt hij komende week op met een liedrecital. Op het programma van de tenor en zijn begeleider Vincenzo Scalera in het Festspielhaus in Salzburg staat werk van onder anderen Leoncavallo en Duparc. Het optreden van 3 augustus wordt een dag later als stream uitgezonden door Medici.tv.
De website van Medici.tv: dinsdag 4 augustus om 20.00 u.

Alagna in Orange
Vanuit Orange is dinsdagavond de uitvoering van Il Trovatore van Verdi rechtstreeks mee te beleven via de live-stream van Culturebox. Het festival Chorégies d’Orange brengt een productie van Charles Roubaud onder muzikale leiding van Bertrand de Billy voor het Orchestre National de France. In de hoofdrollen ziet u onder anderen Hui He, Marie-Nicole Lemieux en Roberto Alagna.
Culturebox: dinsdag 4 augustus om 21.30 u.

Médée in Brussel
De regie die Krzystof Warlikowski onlangs voor de Bayerische Staatsoper maakte van Jevgeni Onjegin leidde tot discussie, zo bleek ook uit de recensie op Place de l’Opera. Dezelfde regisseur was in september 2011 verantwoordelijk voor een opvoering van Médée, in de Franse versie, van Luigi Cherubini. In La Monnaie in Brussel zongen Nadja Michael als Médée, Kurt Streit als Jason en Christianne Stotijn als Néris de hoofdrollen. Les Talens Lyriques en het koor van de Brusselse opera werden geleid door Christophe Rousset.
Mezzo: vrijdag 7 augustus om 17.00 u.

Docu over Parsifal
Op 7 augustus treedt het jaarlijkse Wagnerfestival even buiten de grenzen van het stadje Bayreuth door de rechtstreekse vertoning van Tristan und Isolde in een groot aantal Duitse bioscopen, ook in het grensgebied met Nederland. Op diezelfde avond is er op NPO Cultura aandacht voor Wagner met de herhaling van het tweeluik dat Hans Haffmans maakte over de opera Parsifal. Het wordt afgewisseld met fragmenten uit de concertante Parsifal die tijdens een legendarische ZaterdagMatinee in het Amsterdamse Concertgebouw in 2010 werd uitgevoerd.
NPO Cultura: vrijdag 7 augustus om 20.30 u.

Audio

Oorlog op de radio
Het eerste deel van Prokofjevs Oorlog en Vrede kreeg een grootschalig bezette uitvoering in de ZaterdagMatinee van juni 1991. Onder leiding van dirigent Edo de Waart speelde het Radio Filharmonisch Orkest en zongen de solisten. Onder hen buitenlandse zangers als de bariton Vladimir Chernov en de sopraan Tatjana Novikova, maar ook Nederlandse namen als sopraan Ellen van Haaren en bas Jaco Huypen. De opname wordt opnieuw uitgezonden in de zomerserie van de NTR ZaterdagMatinee.
NPO Radio 4: zaterdag 1 augustus om 14.00 u.

Requiem in München
Een maand geleden werd in de Herkulessaal in München een uitvoering gegeven van Ein deutsches Requiem van Brahms. De uitvoerenden waren het koor en orkest van de Bayerische Rundfunk onder leiding van Yannick Nézèt-Séguin, met als solisten sopraan Christiane Karg en bariton Matthias Goerne. In het Zomeravondconcert is de opname van 26 juni jongstleden te horen.
NPO Radio 4: zondag 2 augustus om 20.00 u.

John Eliot Gardiner in de BBC Proms (foto: Sheila Rock-Decca).
John Eliot Gardiner in de BBC Proms (foto: Sheila Rock-Decca).

Orfeo in de Proms
Zo mooi als de BBC dat doet, kunnen wij het niet zeggen, daarom een letterlijk citaat: “L’Orfeo is de eerste grote opera, het moment waarop psychologische waarheid en muzikale virtuositeit samenkwamen om een verhaal van liefde, verlies en de macht van de kunst te vertellen.” En dan heeft de BBC het over Monteverdi’s L’Orfeo in een uitvoering door Sir John Eliot Gardiner en zijn orkest, the English Baroque Soloists en koor, the Monteverdi Choir. De hoofdrollen worden gezongen door Krystian Adam als Orpheus en Mariana Flores in de rol van Eurydice. De uitvoering in het kader van de BBC Proms wordt door het Max Zomeravondconcert rechtstreeks uitgezonden vanuit de Royal Albert Hall in Londen.
NPO Radio 4: dinsdag 4 augustus om 20.00 u.

Angelika Kirchschlager zingt Strauss in Garmisch. (Foto: Nikolaus Karlinsky).
Angelika Kirchschlager zingt Strauss in Garmisch (foto: Nikolaus Karlinsky).

Kirchschlager zingt Strauss
Afgelopen juni werd in Garmisch-Partenkirchen het jaarlijkse Richard Strauss Festival gehouden. Het wordt artistiek geleid door Brigitte Fassbaender en had dit jaar als thema ‘Von Leidenschaft und Tod’. Eén van de gasten dit jaar was mezzosopraan Angelika Kirchschlager, die met begeleider Julius Drake op de piano liederen van Richard Strauss bracht. Kirchschlager trad verschillende malen op tijdens het afgelopen festival. Van haar recital op 20 juni in de Richard Strauss Concert Hall heeft het MAX Zomeravondconcert de opname bemachtigd.
NPO Radio 4: donderdag 6 augustus om 20.00 u.

Weektip

Glitter and be proud
Het is het weekend van de Amsterdam Pride en dan is er vanuit het operarepertoire in elk geval één aria toepasselijk. Hij maakt deel uit van de opera Candide van Leonard Bernstein. De maestro kwam zijn werk in 1989 in Londen zelf dirigeren in de Barbican voor het London Symphony Orchestra. De uitvoering, die uitgebreid wordt ingeleid door Bernstein, toont een zeer vitale dirigent, een jaar voor zijn overlijden. Met zichtbare instemming van Christa Ludwig als ‘The old lady’ en naast Jerry Hadley als Candide vertolkte June Anderson de rol van Cunegonde. Zij zong het, de dirigent deed het: ‘Glitter and be gay…’

Vorig artikel

München brengt Don Carlo op topniveau

Volgend artikel

Publiek onder indruk van Cold Mountain

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.